Haberler
Putin, açık açık tehdit etti: Sabrımız bir gün mutlaka tükenecek

Putin, ilk kez bu kadar açık tehdit etti! Sözleri yaklaşan savaşın habercisi

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma! Muhalifler adım adım ilerliyor

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma

Kırıkkale'de yere çöp atanlar güvenlik kameralarından tespit ediliyor

Bir ilde daha başladı! Caddede, sokakta kamera ile takip ediliyorlar

İstanbul'da sahte içkiden 2 kişi hayatını kaybetti

İstanbul'da kabus yeniden hortladı: 2 kişi öldü, sayının artmasından korkuluyor

Devlet Bahçeli, Metin Feyzioğlu'nu Topa Tuttu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Devlet Bahçeli, Danıştay’ın kuruluş yıldönümünde konuşan TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun sabırları zorladığını belirtti.

Partisinin grup toplantısında konuşan MHP lideri Bahçeli, Danıştay toplantısındaki tepki çeken tavrından dolayı Metin Feyzioğlu’nu topa tuttu.

MHP Genel Başkanı Bahçeli, "Barolar Birliği Başkanı, kendisine verilen demokratik imkanı istismar etmiştir. Sabırları zorlamıştır. Kutlama günleri siyasete ayar verilecek yerler değildir" dedi. Başbakan Erdoğan’ın da öfke patlaması yaşadığını söyleyen MHP lideri, "Neredeyse üzerine yürümek için yerinden kalkmaya bile teşebbüs etmiştir. Anayasa Mahkemesi Başkanlığında zedelenen itibarını tekrar kazanmak için sözüm ona kavga moduna geçmiştir" ifadelerini kullandı.

ÇATI ADAY

Bahçeli, çatı aday teklifinin kaynağının tarhi olduğunu savunarak, "Ortak çatı adayı, milletimizi tümüyle kavrayandır. Ortak çatı adayı, herkesi bağrına basan, ruhunda eritendir. Bizim ortak çatı önermemizde herkes eşittir, Türkiye inanç ve kararlılığına dayanmaktadır. Hâlâ ortak çatı teklifimizi anlamlandırma zorluğu çekenler vardır" diye konuştu.

“HER ÖNÜNE GELEN SİYASİ TERZİLİĞE SOYUNAMAZ”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Danıştay’ın kuruluş yıldönümünde konuşan TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun sabırları zorladığını belirterek, “Her önüne gelen siyasi terziliğe soyunamaz, işgal ettiği kürsüyü fırsat bilerek polemik yapamaz, yapmamalıdır” dedi.

Partisinin TBMM'deki grup toplantısında konuşan MHP Lideri Devlet Bahçeli, Danıştay’ın kuruluş yıldönümünde yaşananları devlet adabı ve devlet ahlakının, devlet protokol kurallarının yerlere serildiğini belirterek, “Başbakan ile TBB Başkanı arasında yaşanan söz düellosu, edep ve haya sınırlarını ihlal eden dalaşma kesinlikle tasvip edilemez çirkinliktedir” diye konuştu.

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun Danıştay’ın kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşmanın Başbakan’ın damarına bastığını ve aralarının açılmasına neden olduğunu söyleyen Bahçeli, “Yıllardan beri yargı organlarının açılış ve yıldönümlerinde TBB Başkanı kendisine ayrılan süre kapsamında konuşma yapmaktadır. Bu işin doğası gereğidir. Ancak Baro Başkanı, Danıştay’daki konuşmasını hem süre hem sınır hem de kapsam açısından uzun tutmuş kendisine verilen demokratik imkanı istismar etmiştir. Şüphe yok ki, Baro Başkanı Danıştay’ın kuruluş yıldönümünün anlam ve önemine uygun hareket etmemiş, bir saate varan konuşmasıyla sabırları zorlamıştır. Bu çok açık bir gerçektir. Yüksek yargı organlarının özel ve kutlama günleri siyasete ayar verilecek ucuz yerler değildir ve böyle de görülmemelidir. Her önüne gelen siyasi terziliğe soyunamaz, işgal ettiği kürsüyü fırsat bilerek polemik yapamaz, yapmamalıdır” şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan’ın, Feyzioğlu’nun gollük pasını kendince gole çevirdiğini belirten Bahçeli, Feyzioğlu’nun kendini beğenmiş tarzı, provokatif ve har satırı siyaset kokan açıklamalarının Başbakan Erdoğan’ın tahrik ettiğini ve kızdırdığını söyleyerek, yaşanan olayın önceden ayarlanmış, çalışılmış ve önceden ana hatları çizilmiş bir oyun olduğunu ifade etti. Bahçeli, “Başbakan yakında Meclis grup salonlarını basmaya kadar işi götürürse kimse şaşırmamalıdır. Başbakan’ın neye ve kime hizmet ettiği muamma olan Baro Başkanının sözlerini bu kadar ciddiye alması, danışıklı dövüş şeklinde hazırlandığı belli olan kavga sahnelerinin foyasını açığa çıkartmaktadır. Cumhurbaşkanı bulunduğu salonu terk etmeden devlet ve siyaset adamlarının kalkıp gitmeleri terbiye eksikliğidir. Başbakan’ın düzmece kavga sahnesinde ayağa kalkarak başta Sayın Gül’e, el hareketleriyle dışarıya davet etmesi büyük nezaketsizliktir. Sayın Cumhurbaşkanı’nın bu duruma düşmesi ayrıca bir talihsizliktir. Saygın Gül’ün, Sayın Genelkurmay Başkanı’nın Başbakan’ın ardı sıra çıkıp gitmeleri kendileri adına hüsran ve utanç vericidir” ifadelerini kullandı.

Başbakan’dan beklentisini açıkladı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Başbakan’dan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararını reddederek aynen iade etmesini, millet nam ve hesabına istiyor ve bunun da takipçisi olacağımızı tüm taraflara bildiriyorum” dedi.

MHP Genel Başkanı Bahçeli, partisinin Meclis’teki grup toplantısında yaptığı konuşmada, yarın 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlanacağını belirterek, “Buna bağlı olarak çiftçilerimiz bu anlamlı günde ağırlaşan sorunlarını, ihtiyaç ve beklentilerini seslendireceklerdir. Türkiye esasta bir tarım ülkesidir. Fakat tarım sektörünün potansiyel gücü bir türlü arzulanan seviyelere gelmemiş, bir türlü istenilen düzeye tutunamamıştır. Bunun gerisinde birçok neden ve faktörün olduğu aklı başında herkesin malumudur. Biliyoruz ki, çiftçilerimiz nice külfete, nice zorluğa katlanmaktır. AKP hükümeti 12 yıldır Türk çiftçisine yüz çevirmiştir. Darlık ve kıtlık tüm çiftçilerimizi vurmuştur. Girdi fiyatlarındaki fahiş zam ve vergiler çiftçilerimizi mağdur etmiştir. KDV ve ÖTV nedeniyle dünyanın en pahalı mazotunu kullanmak çiftçilerimiz için eziyete dönmüştür. AKP iktidarları döneminde mazottaki fiyat artışı yüzde 300’ü bulmuştur. Bunun yanında gübre ateş pahası, elektrik bedelleri, tohum ve ilaç faturaları dayanılmaz noktadadır. Çiftçilerimiz sürekli kan kaybetmektedir. Köylerimize hüzün çökmüştür. Tarlasına bir yanda ümit eken, diğer yanda çile kaldıran çiftçilerimizin feryat ve şikayetleri hiç duyulmamaktadır. Şu üzücü tabloya bakınız ki, çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası’na birikmiş borçları 25 milyar lirayı bulmuş, hatta geçmiştir. Son 12 yılda çiftçi borçları yaklaşık 80 kat artırmıştır“ DİYE KONUŞTU.

"BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANI’NIN KENDİNİ BEĞENMİŞ TARZI..."

Demokrasinin, birçok tanım ve tasvirinin yanında tahammül sistemi olduğunu vurgulayan MHP lideri Bahçeli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tahammülün, saygının ve sabrın olmadığı bir yönetimin demokrasiyle yolları kesişmeyecektir. Tek tip insan arayışı, tek tip ses özlemi demokrasinin ruh ve mesajına terstir. Otoriter rejimlerle demokratik yönetimleri ayıran başlıca unsur görüşlerin, fikirlerin çoğulculuğu ve çeşitliliğidir. Tahammülsüz idarecilerde demokratik kültürden eser görülmez. Kalp kıran, umut yıkan, uzlaşmazlık ve hoşgörüsüzlüğün pençesine düşen zihniyetlerin demokrasiden bahsetmesi ise sadece laf cambazlığıdır. Türkiye çoktandır antidemokrat bir iktidar anlayışının tekelindedir. Başbakan Erdoğan’ın kaba üslubu, ötekileştiren, dışlayan ve anında kutuplaştıran tavrı demokrasiyi tehdit etmekte ve yıpratmaktadır. Başbakan muhalif duruşlara bıçkındır. Başbakan, yandaşlardan müteşekkil karanlık çemberin haricinde kim varsa kavgalı ve hasımdır. Başbakan’ın zehirli dili, nezaket ve zarafet tanımayan siyasi kişiliği oldukça rahatsız edicidir.

Danıştay’ın 146. kuruluş yıldönümü törenlerinde yaşanan ve devlet adabının, devlet ahlakının, devlet protokol kurallarının yerlere serildiği sahneler bunun en son örneğidir. Başbakan’la Türkiye Barolar Birliği Başkanı arasında yaşanan söz düellosu, edep ve haya sınırlarını ihlal eden dalaşma kesinlikle tasvip edilemez çirkinliktedir. Bu yüzden siyasi seviye ve medeni tutum Danıştay Salonu’nda iflas etmiştir. Burada hukuk yutkunmuş, adalet bir kez daha yara almıştır.

Bize göre meseleye tek taraflı ve tek yönlü yorum getirmek doğru olmadığı gibi, objektif kriterlere de uymayacaktır. Üstelik Başbakan’la Türkiye Barolar Birliği Başkanı arasında geçen tartışma zinciri birçok açıdan sorgulanmaya açıktır.

Başbakan Erdoğan, Danıştay’a geldiği esnada Baro Başkanıyla sıcak, samimi ve dostane bir şekilde tokalaşmıştır. Bu ikili gülücükler eşliğinde hasret gidermiştir. Hatırlanırsa, Başbakan’la Baro Başkanı 4 Ocak 2014 günü Dolmabahçe’de sürpriz bir şekilde buluşmuş ve yeniden yargılama konusunu görüşmüşlerdir. Arkasından, Başbakan Dolmabahçe trafiğinin olumlu olduğunu, Baro Başkanı da yapıcı bulduğunu açıklamıştır.

Hatta Baro Başkanı bazı ricalarını da Başbakan’a iletmiş ve çok ilgilendiğini sevinç içerisinde duyurmuştur. Çok değil; yaklaşık 4 ay evvel böylesine yakınlaşan, böylesine birbirine muhabbet besleyen ikilinin şimdilerde tam aksi istikamete savrulması bizim açımızdan kuşku vericidir.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı’nın Danıştay’ın kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşma; ilk izlenimlere bakılırsa, Başbakan’ın damarına basmış, aralarının açılmasına sebebiyet vermiştir.

Yıllardan beri yargı organlarının açılış veya kuruluş yıldönümlerinde Türkiye Barolar Birliği Başkanı kendisine ayrılan süre kapsamında konuşma yapmaktadır.

Bu işin doğası gereğidir. Ancak Baro Başkanı Danıştay’daki konuşmasını hem süre, hem sınır, hem de kapsam açısından uzun tutmuş, kendisine verilen demokratik imkânı istismar etmiştir.

Şüphe yok ki, Baro Başkanı Danıştay’ın kuruluş yıldönümünün anlam ve önemine uygun hareket etmemiş, bir saate varan konuşmasıyla sabırları zorlamıştır. Bu çok açık bir gerçektir. Yüksek yargı organlarının özel ve kutlama günleri siyasete ayar verilecek ucuz yerler değildir ve böyle de görülmemelidir.

Her önüne gelen siyasi terziliğe soyunamaz, işgal ettiği kürsüyü fırsat bilerek polemik yapamaz, yapmamalıdır. Bu itibarla Baro Başkanı’nın ucu açık, her konuya girip çıkan konuşması alenen kışkırtıcıdır. Anayasa Mahkemesi’nin 52. Kuruluş Yıldönümünde eleştiri yağmuruna tutulan ve bundan dolayı zorda kalan Başbakan, yeni bir yarma harekâtına sessiz kalamamış, Barolar Birliği Başkanı’nın gollük pasını kendince iyi değerlendirmiştir.

Baro Başkanı’nın konuşmasında sıra Cumhurbaşkanlığına gelince Başbakan Erdoğan birden bire parlamış ve oturduğu yerden kürsüdeki konuşmacıya müdahale etmiştir. Başbakan Erdoğan öfke patlaması yaşamış, neredeyse Barolar Birliği Başkanı’nın üzerine yürümek için yerinde kalkmaya bile teşebbüs etmiştir. Pek tabii olarak, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’nda zedelenen itibarını, yara alan prestijini tekrar kazanmak için sözüm ona kavga moduna geçmiştir.

Barolar Birliği Başkanı’nın kendini beğenmiş tarzı, provokatif ve her satırı siyaset kokan açıklamaları Başbakan’ı tahrik etmiş ve kızdırmıştır. Kısaca söylemek gerekirse, Baro Başkanı çalmış, Başbakan oynamıştır. Danıştay’da herkes rolünün icabını yapmış, mayasının ve mizacının gereğini yerine getirmiştir.

Başbakan’ın Baro Başkanı’nın konuşmasının son anlarında müdahil olarak ortalığı velveleye vermesi, önceden ayarlanmış, önceden çalışılmış ve önceden ana hatları çizilmiş kof ve bayat bir oyunun sahnelenmesinden başka bir şey değildir.

Ne var ki Başbakan’ı siyaseten tahkim eden karşılıklı laf yarışı devletin saygınlığına gölge düşürmüştür.

Gerçi biz Başbakan’ın ne kadar tahammülsüz birisi olduğunu çok iyi biliyoruz. Başkalarına edep uyarısı yaparken, kendisinin edeple yollarını nasıl ayırdığını da değişik bahanelerle gördük, görüyoruz. Danıştay’daki dramatik tören, ister mizansen, ister kurgu, ister proje, isterse de anlık gelişen bir olay olsun, kesinlikle skandaldır, kesinlikle sokak jargonuyla söz kesenlerin ayıbıdır.

Normal şartlarda, Başbakan konuşmacıyı sağduyu ve olgunlukla dinlemesi gerekirdi.

Katılmadığı, onaylamadığı, doğru bulmadığı, ağrına giden herhangi bir taraf varsa, ya bunu konuşmacı kürsüden indikten sonra direk kendisine söylemeli ya da yalaka medya vasıtasıyla iletmeliydi.

Ne var ki Başbakan oturduğu yerden şeklen öfkelenmiş ve yüzü kıpkırmızı kesilerek gündemi lehine çevirmek istemiştir. Şayet Başbakan katıldığı toplantılardaki konuşmacılara artık doğrudan müdahale edecek bir psikolojiye sahipse, tavsiyemiz, sinirlerini kontrol ettirmesi, mümkünse de istirahate çekilmesidir. Başbakan yakında Meclis Grup salonlarını basmaya kadar işi götürürse kimse şaşırmamalıdır. Alo Fatih, Alo Mustafa, Alo Nermin hatlarıyla ile bunu zaten bir nebze yapmıştır. Başbakan etrafına sataşmayı alışkanlık haline getirmesi kendisine zarar verecektir.”

“DANIŞTAY’DAKİ KÖRDÖVÜŞ DEVLET CİDDİYETİNİ, DEVLET ADAMLIĞINI BUHARLAŞTIRMIŞTIR”

“Başbakan’ın neye ve kime hizmet ettiği muamma olan Baro Başkanı’nın sözlerini bu kadar ciddiye alması, danışıklı dövüş şeklinde hazırlandığı belli olan kavga sahnelerinin foyasını açığa çıkarmıştır” diyen MHP Genel Başkanı Bahçeli, şunları kaydetti:

Bizi daha da düşündüren Başbakan’ın Danıştay Salonu’nda devlet erkanını oyuncağa çevirmesidir. Cumhurbaşkanı’nın bulunduğu bir salon ve ortamda, protokol kurallarının uygulanış şekli bellidir. Herhangi bir toplantı veya törenin evsahibi kim ya da hangi kurum olursa olsun, eğer Cumhurbaşkanı orada hazırsa herkes buna uygun hareket ve riayet etmekle mükelleftir. Cumhurbaşkanı, bulunduğu salonu terk etmeden devlet ve siyaset adamlarının kalkıp gitmeleri terbiyesiz eksikliğidir.

Başbakan’ın düzmece kavga sahnesinde, ayağa kalkarak başta Sayın Gül’e el hareketleriyle dışarıya davet etmesi büyük bir nezaketsizliktir.Sayın Cumhurbaşkanı’nın bu duruma düşmesi de ayrıca talihsizliktir.

Başbakan Erdoğan herkesi “patron benim, benim dediğim olur” ima ve dayatmasıyla hizaya sokmuştur. Bu Türk devlet geleneğinin inkârıdır.

Sayın Gül’ün ve Sayın Genelkurmay Başkanı’nın, Başbakan’ın ardı sıra çıkıp gitmeleri kendileri adına hüsran ve utanç vericidir. Başbakan Erdoğan’ın arkasına bakmadan, hiçbir saygı kuralı gözetmeden tepkisini dışa vurarak yürüyüp gitmesi bir defa Sayın Gül’e ve salondaki muhterem dinleyicilere aşırı ölçüde kabalıktır.

Danıştay’daki kördövüş devlet ciddiyetini, devlet adamlığını buharlaştırmıştır. Başbakan’ın, devleti Hababam Sınıfına çevirmeye ne hakkı vardır? Başbakan madem Barolar Birliği Başkanıyla lafta sürtüşmüş, madem konu Cumhurbaşkanlığı’na gelince nevri dönmüştür, o halde Sayın Gül niçin böylesi bir maskaralığa ortak olmuştur? Böylesi bir traji komik bir tiyatroda Sayın Cumhurbaşkanı’nın ne işi vardır?

Cumhurbaşkanlığı her rüzgara yelken açacak, her akıntıya kapılacak, her maskaralığa göz yumacak bir görev midir? Cumhurbaşkanlığı; onun bunun arkasından sürüklenecek kadar işlevsiz, etkisiz ve edilgen bir makam mıdır?

Başbakan Erdoğan ali kıran baş kesen, onu takip edenler de seve seve baş vermeye hazır iradeleri tutsak edilmiş zavallı bir güruh mudur? Başbakan Erdoğan ve yandaş zümre Danıştay’daki hadiseyi fırsat bilmiş ve her yönüyle siyasete malzeme yapmıştır. Havuz medyası hep bir ağızdan manşetlerini Danıştay vakasıyla süslemiştir.”

"CUMHURBAŞKANLIĞI HİÇBİR İDEOLOJİNİN, HİÇBİR ZÜMRENİN, HİÇBİR ÇIKAR GRUBUNUN EMANET VE EMRİNDE DE OLAMAZ, OLMAMALIDIR"

29 Ekim 1923’den bu tarafa 19 kez cumhurbaşkanı seçimi yapıldığını hatırlatan Bahçeli, 1923-1961 yılları arasında yapılan 12 cumhurbaşkanı seçiminde tek aday çıktığını ve bu seçimlerin ilk turda tamamlandığını ifade ederek şunları dedi:

“1966’dan itibaren yapılan ve 2007’ye kadarki seçim dönemlerinde ise birden fazla aday çıkmıştır. Halkoylamasıyla seçilen 7. Cumhurbaşkanı dışında, tüm cumhurbaşkanları TBMM tarafından belirlenmiştir. Cumhurbaşkanı seçimleri her zaman tartışmalı, hararetli ve gerilimli geçmiştir. Özellikle 12 Eylül 1980 öncesi bu konuda en uç ve marjinal örneklerin yaşandığı bir dönemdir. 23 Mart 1980’den 11 Eylül 1980’e kadar geçen 5 ay 17 günlük sürede 114 tura rağmen Cumhurbaşkanı seçilememiş, sonuçta Meclis’in meşruiyeti sorgulanır hale gelmiştir.

Cumhurbaşkanlığı kimsenin tapulu malı değildir. Cumhurbaşkanlığı hiçbir ideolojinin, hiçbir zümrenin, hiçbir çıkar grubunun emanet ve emrinde de olamaz, olmamalıdır.

Bu yüksek makam milletimizin tertemiz sinesinin en canlı timsali, en hayati temsil mercidir. Aynı zamanda Türk milletinin asırlar süren varlık mücadelesinin süzülmüş, damıtılmış ve belirli kurallara dökülmüş halidir. Çankaya; ümitlerimizi boğan felaketlerden sonra Aziz Atatürk’ün millet iradesiyle açtığı zafer sayfalarının sonuç kısmıdır.

Birlik ve beraberliğimizin simgesi, milletçe sahip olduğumuz ülkülerin taşıyıcısıdır. Bugüne kadar Çankaya’ya çıkan 11 cumhurbaşkanının görevlerini layıkıyla yapıp yapmadığı konusunu tahlil ve tefekkür etmek şu an için yapacağımız bir şey değildir. Kaldı ki bu başka bir tartışma ve gündem konusudur. Tarih ve tarihçilerimiz bu çerçevede gerekli ve doyurucu cevabı mutlaka verecektir. Önemli olan dünden çıkardığımız sonuçlarla geleceğe bakmaktır. Cumhurbaşkanı Türk milletinin vicdanı, Türk devletinin ana karargâhıdır. Cumhurbaşkanı herkesin, yani Cumhurun başıdır. Doğal olarak bu kutlu mevkii, bütün Türk vatandaşlarının aynası ve çatısıdır. Çankaya’da ayrımcılık, önyargı, sübjektif bakış, siyasi tarafgirlik, etnik ve mezhep yandaşlığı olamayacaktır. Türkiye’nin tüm güzellikleri, milletimizin tüm değerleri, geçmişten geleceğe tüm arzularımız Cumhurbaşkanı’nın şahsında toplanmalı ve kaynaşmalıdır. Kökeni, yöresi, anasının dili ne olursa olsun, Türk milletine mensubiyetten onur duyan, şanlı bayrağımızın altında yaşamaktan iftihar eden, aynı vatanda nefes almaktan gururlanan herkesin, her kardeşimin sözcüsü Cumhurbaşkanı’dır.

Cumhurbaşkanı azaltan değil çoğaltandır. Cumhurbaşkanı bölen değil bütünleştirendir. Cumhurbaşkanı ayıran değil kucaklayandır ve böyle olmalıdır. Cumhurbaşkanı bir bölgenin, bir kesimin, bir yüzdenin, bir kitlenin değil, ezcümle Türk milletinin tamamının hak ve hukukuyla anlam bulandır, bulmaya zorunlu olandır.

Hakkâri Yüksekova’da yaşayan Kürt kökenli kardeşlerimizle İstanbul Bayrampaşa’da yaşayan Boşnak kökenli vatandaşlarımızın ortak paydası, ortak çatısı, ortak gayesi Cumhurbaşkanı’dır.

Cumhurbaşkanlığı, Diyarbakır’ın Lice ilçesindeki Mehmet’in hayalleriyle İzmir’in Karşıyaka ilçesinde ikamet eden Ahmet’in hedeflerini buluşturan, birlik ve dirliği sağlamlaştıran tarihi bir vazifedir. Cumhurbaşkanı Türk vatanı üzerindeki manevi el, manevi güvencedir. Türk milletinin en saf, en temiz, en doğal, en halisane hasletlerinin billurlaşması gereken şahıstır.

Gazi Mustafa Kemal’in, 1 Kasım 1927’de ikinci kez Cumhurbaşkanı seçildikten sonra yaptığı konuşmasında; “Cumhurbaşkanlığı; Türk milletinin fazilet, doğruluk ve isabet niteliklerini gösterir” sözleri de buna atıftır. Biz bu duygu ve düşüncelerle ’cumhurbaşkanı milli iradenin ortak çatısı, ortak yüzü, ortak refleksi olsun’ dedik.

Milletimize bu öneriyi getirdik. Milliyetçi olsun, muhafazakâr olsun, manevi değerlere sahip olsun, laik olsun, demokrat olsun diyerek ortak çatı adayının hangi kriterlere haiz olacağını söyledik. Herkesin benimseyeceği, ‘işte aradığım bu’ diyebileceği bir Cumhurbaşkanı modelinin tercümanı olduk ve bunu da ortak çatı ifadesiyle kavramsallaştırdık.

Hamd olsun bu teklifimiz büyük ölçüde makul bulunmuş ve ilgi görmüştür. Milletimiz ortak çatıdan düşüncesinden fazlasıyla umutlanmıştır. Ortak çatı adayı, toplumun her kesimine hitap edendir. Ortak çatı adayı, milletimizi tümüyle kavrayandır. Ortak çatı adayı, herkesi bağrına basan ve ruhunda eritendir.

Bizim ortak çatı önermemiz; ‘herkes eşittir Türkiye’ inanç ve kararlılığına dayanmaktadır. Fakat hala ortak çatı teklifimizi anlamlandırma zorlukları çekenler vardır.

Şunları açık açık söylemeliyim ki; Bizim çağrımız Kandil’le iş tutanlara değildir. Bizim çağrımız İmralı’da nöbet bekleyenlere değildir. Bizim çağrımız BOP’a kulluk yapan meymenetsizlere değildir. Bizim çağrımız PKK’ya teslim olan buruşmuş zihinlere değildir. Bizim çağrımız bölücülüğe demir atan hainlere değildir. Bizim çağrımız millet aleyhine sefil ve fena emellere sahip olan kötülere değildir. Bizim çağrımız rüşvete ve yolsuzluğa peştamal bağlayan mükerrere bağlamış hırsızlara değildir. Bizim çağrımız büyük Türk milletinin bizatihi kendisine, bizatihi ruhunadır. Teklifimizin kaynağı tarihtir. Teklifimizin sütunları kardeşliktir. Teklifimizin özü milli ve manevi değerlerdir.

Ortak çatının ana ve vazgeçilmez ilkesi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığında anlam bulmuş topyekûn herkesin birlik ve dayanışma duygusudur. Kuruluş ilkelerinin devamlılığı için ortak çatı şarttır. Türkiye’nin yeniden ayağa kalkması için ortak çatı cankurtarandır. Kimin hangi partiye oy verdiği önemli değildir. Kimin hangi siyasi aidiyete sahip olduğu mesele değildir.

Önemli olan millet için, devlet için, vatan için, bayrak için, gelecek için bir araya gelebilmek, Türkiye’nin kurtuluşunda pay sahibi olabilmektir. Allah’ın izni ve rızasıyla, Türk milleti asgari müştereklerinden ödün vermediği müddetçe belirlenecek ortak çatı adayı Çankaya’nın 12. değerli ismi olacaktır. İşte bizim hedefimiz bunu tesis etmeye yöneliktir. Bu, partiler üstü bir amaçtır. Bu, siyasi angajmanlar dışı bir çabanın mahsulü olacaktır. Milliyetçi Hareket Partisi olarak buna canı gönülden inanıyor ve aziz milletimize samimiyetle güveniyoruz.”

"BİZ, TAVANDA DEĞİL; TABANDA MUTABAKAT SAĞLAMAYI ÖNERİYORUZ"

Ortak çatı adayının partiler arasında bir ittifakın değil, milletin kabul ve iradesiyle oluşacağını söyleyen Bahçeli, “Blok siyaseti yapanlar, cepheleşme üzerine geleceklerini feda edenler kuşkusuz bizim önerimizi çarpıtmakla meşguldür. Ortak çatı formülü toplumsal ve siyasal tüm aktörlerden mülhemdir. Teklifimiz AKP’ye oy veren kardeşlerimizedir. Teklifimiz CHP’ye oy vermiş kardeşlerimizedir. Teklifimiz Demokrat Partisi’nden Saadet Partisi’ne, Büyük Birlik Partisi’nden diğer siyasi partilere oy ve gönül vermiş kardeşlerimizi kapsamaktadır. Biz, tavanda değil, tabanda mutabakat sağlamayı öneriyoruz. Biz, partilerin değil, Türk milletinin güç birliği sağlamasını umuyoruz.

Ortak çatı adayı fikrimiz kamuoyunda konuşulmaya başlandığı andan itibaren Başbakan Erdoğan ve ısmarlama kalem sahibi uyduları panik içinde karalama kampanyası başlattılar. Dört bir koldan çamur attılar, alaya aldılar, akıllarınca sulandırmaya çalıştılar” şeklinde konuştu.

“Ağzı olan konuşmuş, karanlıktan aydınlığı taşa tutmuştur” diyen Bahçeli, “Teklifimiz ABD menşeli olmadığı için aradıklarını bulamayanlar kendilerini hemen ele vermişler, yabancı hayranlığından kurumuş koruluğa dönenler deşifre olmuştur. Türkiye’nin seçmen profilini baz alarak bütünleyici, kucaklayıcı ve siyasi krizlerden medet ummayan bir aday düşüncemiz birilerini kıvrandırmıştır. Bunların yüreklerine adeta ateş düşmüş, sakinleşmeleri için de saldırmaları gerekmiştir. Yandaş kalemler harıl harıl fitne taşları döşerken, Başbakan ve tetikçi sözcüleri hemen durumdan vazife çıkarmışlardır. Çizdiğimiz üçgenleri anlamayan taş kafalar bizi Pisagor’a benzetmiş, cebirden geometriye geçtiğimizi iddia etmişlerdir.

Allah korusun, fiziken Ankara’da, aklen ve kalben Kandil’deki inlerde yaşayan siyasi mevtaların bizim önerilerimize katılmaları yanlışa düştüğümüzün en bariz kanıtı olacaktır.

Ayrıca Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz hafta sonunda, partisinin Afyonkarahisar’daki 22. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nın açılış ve kapanış konuşmalarında bizim ortak çatı değerlendirmemizi diline dolamış, aklınca sulandırmaya kalkışmıştır.

İlk olarak, açılış konuşmasında şunları söylemiştir:

“Şimdi cebirden ümidi kestiler, kendilerini geometriye vermişler. Üçgenler çiziyorlar, iç açılarını, dış açılarını topluyorlar, cetvel, pergel, gönye, sanki cumhurbaşkanlığı seçimine değil de LYS imtihanına hazırlanıyorlar.”

İkinci olarak kapanış konuşmasında aynen şöyle demiştir:

“Şimdi birileri de çıkmış ’Çatı aday bulacağız’ diyorlar. 30 Mart’ta milletin estirdiği rüzgar bunların çatılarını uçurdu. Bunların üstlerinde çatı falan yok. Şimdi yeni çatı kurmaya çalışıyorlar.”

Doğrudur, biz Başbakan’a cebiri zor da olsa öğretmiş ve bu konuda ufkunu açmıştık. Öyle ki Başbakan fazla havaya girmiş, 61 hesabını güç bela bulmuş ve bundan da siyasi kerametler çıkarmıştı. Fakat Başbakan geometri konusunda bize haksızlık yapmaktadır.

Biraz düşünürse geometrik şekillerde kimin usta ve önde olduğunu fazla ipucuna gerek kalmadan çıkaracaktır. Başbakan Erdoğan cetvelden, gönyeden, pergelden yardım almadan şaheser çizimlere imza atmıştır. Mesela yamuk çizmiş, kendisini ve yanındaki hırsızların alayını yamultarak içine tıkıştırmıştır. Dikdörtgen görünümlü ayakkabı kutularına para yığmıştır. Paralel çizgiden paralel örgüt çıkarmıştır. Kare şeklindeki odalara soygundan elde ettiği paraları koymuştur. Daire çizmiş, karakterindeki köşeleri yuvarlaklaştırmıştır. Evet, doğrudur, biz üçgen çizdik ortak çatı adayı teklif ettik; fakat Başbakan yıllardan beri küp üstüne küp çizmiş ve içlerini haram parayla tıka basa doldurmuştur.

Götürmenin, yürütmenin, aşırmanın geometrik şekillerinde ekol ve okul olmuş, ünü sınırlardan taşmıştır. Başbakan Erdoğan çatı adayını merakla beklediğini, taşıma suyla çatı kurulamayacağını da söylemektedir.

Sayın Başbakan merakını yakında gidereceğiz ve gün gelecek saklandığın, sıkıştığın 17-25 şifreli küplerden seni çıkartarak inşallah adalete teslim edeceğiz” diye konuştu.

Bahçeli, 10-11 Mayıs 2014 tarihlerinde Diyarbakır’da İslam adına, millet adına kapkara günler yaşandığını kaydederek şunları söyledi:

“İmralı canisinin direktifleriyle, ülke içinden ve dışından yaklaşık 350 bölücünün iştirakiyle sözde Kürdistan Demokratik İslam Kongresi toplanmıştır. Başbakan Erdoğan ve hükümeti, PKK’ların dinimizi istismar konusu yapmasına zemin açmış, bebek katilinin arkasında durmuştur. Artık ihanet sistematik hal almış, tur üstüne tur bindirmiştir. İmralı canisinin Diyarbakır’daki kongreye gönderdiği mesajı hükümet tarafından yerine ulaştırılmış ve siyasi bölücüler tarafından okunmuştur. Bu konu çok mühimdir. En az teröristlerin silahlı eylemi kadar vahimdir. Zannederseniz ki, İmralı’daki cani hidayete ermiş ve ‘mümin kardeşlerim’ diyerek mesajlarını kaleme almıştır.

Başbakan, Nijerya’da 200’ü aşkın kız çocuğunu din adına kaçıran Boko Haram örgütünün neredeyse Türkiye şubesini açmak için kolları sıvamıştır. Yine Başbakan, yüce dinimizi siyasi çıkarları uğruna bozguncuların eline rehin verecek kadar ve çarçur edilmesine göz yumacak kadar alçalmıştır.

Başbakan Erdoğan fiilen başkan olabilmek için her değerimizi pazara çıkarmış, manevi duyguları hiç gocunmadan siyasileştirmiş ve bölücülüğe rehin bırakmıştır. Özerkliğe sıcak bakması, İmralı canisiyle örgütü arasında kuryelik yapmaya soyunması başka türlü izah edilemeyecektir.

İmralı canisi mesajında, ’İslam diyarların genelinde olduğu gibi, Kürdistan’da sürekli yeni bir islami kurumlaşmaya şiddetle ihtiyaç var’ demiştir.

Canibaşı, ’İngiliz İmparatorluğu İslam ümmetini parçalamak için ulus devletçiliği onun başat ideolojisi milliyetçiliği çok bilinçli olarak İslam ümmetinin bağrına, beynine ve rahmine yerleştirmiştir’ diyerek milliyetçiliği şerefsizce mikroba benzetmiştir.

1919’lu yıllarda yabancı ajanların vatan topraklarında, sahte alim ve sömürgeciliğin kuklası olmuş şeyhlerle kurduğu taviz ve ihanet denkleminin bir yenisi, Başbakan ve İmralı canisi arasındaki yakınlıkla tesis edilmiştir.

Başbakan Erdoğan kendisinin siyasi dengelerden dolayı bir türlü söyleyemediği aşağılık sözleri İmralı canisi kanalıyla Kürt kökenli kardeşlerimize duyurmaktadır. Böylelikle içi ferahlamakta, bir taşla iki kuş vurduğunu sanmaktadır. Nifak yuvası Kongre’nin 15 maddelik sonuç bildirgesi başlı başına hıyanet, başlı başına melanettir. Başbakan’ın Zerdüşt diyerek mimlediği İmralı canisi ve çetesiyle el birliği yapması ve kutlu dinimizi bölücülüğün hedefleri için kullanması Türk milleti tarafından asla bağışlanmayacaktır. Biz de bunu unutmayacağız.

Başbakan’ın önce Cumhurbaşkanı, arkasından da fiilen başkan olabilmek adına PKK’nın kanlı namlusundan medet ummasına ve münafıkça yaptığı manevralarına milletimiz kanmayacaktır.

İnanıyorum ki, Türk milleti İmralı canisiyle beraber sözde Kürdistan Demokratik İslam Kongresi’nin düzenlenmesine katkı veren 17-25 Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan’ı Cumhurbaşkanı yapmayacaktır.”

"BAŞBAKAN’DAN AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ’NİN KARARINI REDDEDEREK AYNEN İADE ETMESİNİ MİLLET NAM VE HESABINA İSTİYOR VE BUNUN DA TAKİPÇİSİ OLACAĞIMIZI TÜM TARAFLARA BİLDİRİYORUM"

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 1974’deki Kıbrıs Harekâtı için Türkiye’yi 90 milyon Euro’luk tazminatı üç ay içinde Rum yönetimine ödemeye mahkûm ettiğini belirten Bahçeli, “Bu şekilde 40 yıl önceki Kıbrıs çıkarmasının intikamı alınmak istenmiştir. Bu kararı kınıyor, Başbakan ve hükümetinden Kıbrıs Türklüğü’nün varlık ve birlik mücadelesine tereddütlü ve gevşek durmamasını bekliyorum.

Başbakan’dan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararını reddederek aynen iade etmesini millet nam ve hesabına istiyor ve bunun da takipçisi olacağımızı tüm taraflara bildiriyorum. Kıbrıs Türklüğü’nün haklı davası için gerekirse 1974 ruhunun tekrar dirileceğini herkese ikazen ilan ediyorum. Konuşmama son verirken, dünyanın en köklü ve en zengin dillerinden birisi olan Türkçe’mizin, Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından tam 737 yıl önce bugün, ilk kez resmi dil olarak kabul edilişinin yıldönümünü hayırla yad ediyorum.

Ayrıca Özürlüler Haftası münasebetiyle, tüm özürlü kardeşlerimizi sevgi ve hürmetle selamlıyor, her daim destekçileri olduğumuzu ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

"ZİHNİ BULANIKLIKTIR"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM’deki grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bahçeli, cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili çalışmalara ilişkin bir soru üzerine, “Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dar sınırlı tutmuyoruz. Olgunlaşmasını da bekleyerek hayırlı bir sonuç elde etmenin gayreti içindeyiz” dedi.

“Bu hafta bir adım atılır mı?” sorusuna “İnşallah gayret gösteriyoruz” yanıtını verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Afyonkarahisar’daki istişare toplantısında kullandığı ’cadı avı’ sözünün hatırlatılması üzerine Bahçeli, “Çok çirkin. Yıllarca beraber çalışmış, bürokraside üstün gayretleriyle AK Parti iktidarına katkı sağlamış insanları şimdi cadı olarak nitelendirmesi zihni bir bulanıklıktır” ifadelerini kullandı.

DERYA YETİM

ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika
title