Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Demokratikleşme Paketi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BDP'li Kaplan: "Başbakan ile görüşmemizde 'bu bir taslaktır, önü açıktır, konuşulabilinir, komisyonu var, Genel Kurulu var' gibi bir izlenim edindik" "Bizim verdiğimiz demokratikleşme paketi var. Bu süreçte bunun dikkate alınmasını isteyeceğiz ve Meclis'te olumlu bir demokratik muhalefet yapacağız"

ESİN IŞIK- BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, demokratikleşme paketine ilişkin, "(Resepsiyonda) Başbakan ile görüşmemizde 'bu bir taslaktır, önü açıktır, konuşulabilinir, komisyonu  var, Genel Kurulu var' gibi bir izlenim edindik" dedi.

Kaplan, AA muhabirinin demokratikleşme paketine ilişkin sorularını yanıtladı. Hasip Kaplan, "Tabiki atılan adımlardan Kürt alfabesinin W, Q ve X harfinin üzerindeki çağdışı ceza tehditinin kalkması, bir hakkın iadesi. Yine nefret suçlarında yaptırım getirilmesi  önemli. Başörtüsü bir yasaktı kaldırıyorsunuz, harfler bir yasaktı kalkıyor. Mor Gabriel  arazileri gaspedilmişti, iade ediliyor. Bunlar olması gerekenlerdi. Bunu biz de söylüyorduk. Bu açıdan  paket olumludur" diye konuştu.

Parti olarak eşbaşkanlığı fiilen uyguladıklarını anımsatan Kaplan, şöyle devam etti:

"Başbakan ile görüşmemizde 'bu bir taslaktır, önü açıktır, konuşulabilinir, komisyonu  var, Genel Kurulu var' gibi bir izlenim edindik. Bizim verdiğimiz demokratikleşme paketi var. Bu süreçte bunun dikkate  alınmasını isteyeceğiz ve Meclis'te olumlu bir demokratik muhalefet yapacağız. Neyin neden az, eksik olduğunu ve neden istediğimiz gibi değiştirilmesi gerektiğini orada ifade edeceğiz. Daha Meclis'e gelmedi. Komisyon aşaması, Genel Kurul aşaması var. Paketle ilgili eğer hükümet düşüncelerimizi, görüşlerimizi dikkate almaya hakikaten niyetliyse ki öyle bir açık kapı bıraktıklarını söylüyorlar. Biz de yapıcı bir muhalefette bulunacağız."

Kaplan, paketteki, "kılık kıyafet olayı, Mor Gabriel arazilerinin iadesi, Romanlara enstitü, köy isimlerinin değiştirilmesi" ile ilgili düzenlemelerin olumlu olduğunu yinelerek, ancak köklü çözümler olmadığını savundu.

- Seçim sistemi

Pakette seçim sistemine ilişkin yer alan düzenlemeyi de değerlendiren Kaplan, sistem konusunda itirazları olduğunu ifade etti. Kaplan, şöyle konuştu:

"Biz milletin iradesine saygı için milletin iradesindeki bütün engellerin, barajların kaldırılmasını istiyoruz. Seçim sistemi siyasi temsildir. Siyasi temsil adil sistemi gerektirir. Türkiye'de 76 milyon nüfus var. Seçmen sayısı 50 milyonun üzerinde.  Seçim barajını  bir taraftan düşürüp, bir taraftan dar bölgeyle yükseltme var.  Bir taraftan tamamen kaldırıp, dar  bölge çoğunluk sistemine getirme var. O da Türkiye'yi iki partili  rejime sürükler. Bu da tehlikeli durumdur. Bu sistem demokratikleşme açısından bu çok sesliliğin engellenmesi anlamına gelir."

Kaplan, "çözüm süreci noktasında bir şeyler yapıldığını inanıyor musunuz?" sorusu üzerine, "Elbetteki. Yani komisyon ve Genel Kurul aşamasında hükümet bunu dikkate  alıp, seçim sistemini adil bir şekilde revize ederse, düşünce örgütlenme özgürlüğünün önündeki engeller kalkarsa, örneğin TMK kalkarsa bu paket o zaman hakikaten çözüm sürecine de katkı sunar bir duruma dönüşebilir. Yani bu dönüşüme açıktır. Yeter ki hükümet seçim kaygısıyla  hareket etmeden bu konuda adım atsın" dedi.

"Başbakan'dan nasıl bir sinyal aldınız?" sorusuna da şu yanıtı verdi:

"Başbakan 'bu ilk değildir' diyor. 'Kapı açıktır' diyor. 'Değişimler olabilir' dedi. Bu yönleriyle  baktığımız zaman muhalefet olarak bizim de yapmamız gerekenler var. Muhalefet, hükümeti yapması gerekenler konusunda zorlamalı ve doğru yapmaya yöneltmelidir. Biz de bunun çabası içindeyiz." - TBMM

Kaynak: AA / Politika
title