Haberler
Suriye'deki son gelişmeler için dikkat çeken yorum: Esad'ın şah damarı kesildi

Son gelişme için dikkat çeken yorum: Esad'ın şah damarı kesildi

Suriye ve Rus savaş uçaklarının misillemesi sonrası Türkiye'yi bekleyen büyük tehlike

Yaptıkları misilleme sonrası Türkiye'yi büyük bir tehlike bekliyor

Muhalifler, ele geçirdikleri Halep'te Hafız Esad'ın heykellerini yıkmaya başladı

Esad'ı çıldırtacak görüntü

Naci Görür, Antalya depremi sonrası kentsel dönüşüme dikkat çekti

Naci Görür'den Antalya depremi sonrası dikkat çeken sözler

Davutoğlu G-20 Zirvesi İçin Meksika'ya Gitti

Davutoğlu G-20 Zirvesi İçin Meksika'ya Gitti
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, G-20 Dönem Başkanlığı tarafından 18-20 Şubat 2012 tarihlerinde düzenlenecek olan G-20 Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısına katılmak üzere bugün THY'ye ait bir uçakla İstanbul'dan Meksika'nın Los Cabos...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, G-20 Dönem Başkanlığı tarafından 18-20 Şubat 2012 tarihlerinde düzenlenecek olan G-20 Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısına katılmak üzere bugün THY'ye ait bir uçakla İstanbul'dan Meksika'nın Los Cabos kentine gitti.

G-20 toplantısından sonra önce İngiltere'ye giderek Somali için bir toplantıya katılacağını, daha sonra da Tunus'a giderek Suriye konusunun görüşüleceği önemli bir toplantıda olacağını belirterek, "Özellikle Suriye rejimi üzerinde ve bu rejime destek veren ülkeler nezdindeki girişimlerimizin dozunu arttırmaya kararlıyız " dedi.

Atatürk Havalimanı VİP salonunda bir basın toplantısı düzenleyen Ahmet Davutoğlu, G-20'nin Dışişleri Bakanları düzeyindeki ilk toplantısı olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı toplantının özellikle son ekonomik kriz sonrasında bütün önemli ekonomik kararların alındığı en temel küresel forum niteliğinde olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"İnşallah 2015 yılında da dönem başkanlığını ülkemiz üstlenecek. Biz G-20 ülkeleri arasında yaptığımız istişarelerde özellikle G-20'nin sadece ekonomik alanda değil, siyasal alanda da önemli bir platform olabileceği kanaatini paylaşmıştık. Bu çerçevede G-20 olduktan sonraki süreçte ilk defa dış işleri bakanları toplantısının yapılmasına karar verildi. Türkiye için stratejik bir önem taşıyor. Çünkü G-20'nin özellikle BM güvenlik konseyi yapılanması dışında daha geniş katılımlı bir siyasi platform haline gelmesi, küresel ve bölgesel sorunların ele alınabileceği yeni bir imkan oluşturmaktadır bu bizim güçlü bir şekilde desteklediğimiz bir düşüncedir."

Toplantıda küresel, ekonomik, politik konuların yanı sıra bölgesel konuları da ele alma imkanlarının olacağını dile getiren Davutoğlu, ikili bir çok görüşme gerçekleştireceklerini kaydetti.

SOMALİ İÇİN İNGİLTERE'YE

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu G-20 toplantısı sonrasında ayın 22'sinde İngiltere'ye geçeceğini belirterek, ingiltere'de Somali ile ilgili uluslararası bir toplantıya katılacaklarını söyledi.

Somali'nin Türkiye açısından son dönemde büyük önem kazanan hem siyasi hem de vicdanı anlamda özel bir ilgi gösterdikleri bir ülke olduğunu belirten Davutoğlu, Başbakanın ziyareti sonrasında Somali'nin ihtiyaçlarının bütün dünya tarafından yakından izlenmesi imkanının arttığını Türkiye'nin bu konuda önemli bir liderlik üstlendiğini kaydetti. Davutoğlu, Mayıs veya Haziran aylarında Somali BM konferansının Türkiye'de gerçekleştireceklerini ifade ederek, İngiltere'nin çağrısıyla düzenlenecek bu toplantıya birçok ülkenin dışişleri bakanının katılacağını söyledi.

TUNUS'TA SURİYE İÇİN ÖNEMLİ TOPLANTI

İngiltere'nin ardından 24 şubatta Tunus'a gideceğini dile getiren Davutoğlu, Suriye konusunda yeni oluşturulan uluslararası platformun toplantısını gerçekleştireceklerini kaydetti.

Tunus'ta çok geniş katılımlı bir platform oluşturarak BM güvenlik konseyindeki vetolardan sonra ortaya çıkan boşluğu doldurmaya kararlı olduklarını belirten Ahmet Davutoğlu, "12'ye karşı 137 oyla BM Güvenlik konseyine sunulan tasarının hemen hemen aynısı kabul edildi. BM genel kurulu bütün ülkelerin katılımıyla oluşan bir genel kurul olduğu için insanlığın küresel toplumun vicdanını temsil eden bu kurul ile BM'nin etkin kuruluşu olan BM güvenlik konseyi ile aralarında bir fark oluştu. biz Tunus'ta yapılacak olan bu toplantıda bu çağrımızı daha da güçlü bir şekilde yapacağız ve özellikle Suriye rejimi üzerinde ve bu rejime destek veren ülkeler nezdindeki girişimlerimizin dozunu arttırmaya kararlıyız. Ümit ederiz ki burada çıkacak olan çağrılar karşılıksız kalmaz Bu çağlılar dışında özellikle insani yardım konusunda gerek BM'de gerek Tunusta önemli kararlar almayı düşünüyoruz bu konuda istişarelerimiz sürüyor" dedi.

Dünya toplam nüfusunun yüzde 70'ini, ekonomisinin yüzde 90'ını ve ticaretinin yüzde 80'ini temsil eden G-20 ülkelerinin yanı sıra dünyanın çeşitli bölgelerinden bazı ülkelerin Dışişleri Bakanlarını bir araya getirecek toplantıda, G-20'nin global sorunların çözümündeki engellerin aşılmasında ve daha etkin bir küresel yönetişim sağlanmasında nasıl bir rol oynayabileceğinin tartışılacağı belirtildi. - İstanbul / Bakırköy

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika
title