Cumhurbaşkanlığı 1. Tur Oylamasından Notlar
TBMM Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin 1. Tur Oylaması Tamamlandı Ancak İlk Turda AK Parti'nin Cumhurbaşkanı Adayı Abdullah Gül, Anayasanın Öngördüğü 367 Oyu Sağlayamadı.
TBMM Genel Kurulu'nda cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 1. tur oylaması tamamlandı ancak ilk turda AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, anayasanın öngördüğü 367 oyu sağlayamadı. TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın açıkladığı ilk tur oylama sonucuna göre, 1. tur oylamada 361 milletvekili oy kullandı.
TBMM Genel Kurulu, bugün saat 15.00'te Bülent Arınç başkanlığında toplandı. Arınç, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol'un talebine rağmen 'yeterli sayıyı gördüğünü' belirterek yoklama yapmadı. CHP, Meclis yeter sayısının 367 olduğunu belirtiyordu. Oylamanın başında Genel Kurul'da 367 sayısı sağlanamadı. Ancak oylama sürerken bazı CHP'li milletvekillerinin içeri girdiğini gören TBMM Başkanı Arınç, bunları tutanağa geçirdi. Oylama bittiğinde TBMM tutanaklarına geçirilen milletvekili sayısı 367'nin üzerine
çıktı. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, oylama sırasında salona giren CHP'li 5 milletvekilinin de yeter sayıya dahil edileceğini söyledi. Yakut, içtüzüğün 146. maddesinin son fıkrasında "Genel Kurul'da bulunup da oya katılmayanlar yeter sayıya dahil edilir" ibaresinin bulunduğunu kaydetti ve "CHP'ye teşekkür ederiz" dedi.
Bu arada, CHP'li Çanakkale Milletvekili Ahmet Küçük, Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Trabzon Milletvekili Şevket Arz, Edirne Milletvekili Rasim Çakır ve Denizli Milletvekili Haşim Oral'ın oylama başladıktan sonra Genel Kurul'a girmesi kuliste bazı CHP'li milletvekillerinin tepkisine neden oldu. CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç ise, ilk tur oylamasında 367 yeter sayısı sağlanamadığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
TBMM Başkanı Arınç, oylamaya katılacak milletvekillerinin belirlenmesi ve oy pusulalarının milletvekillerine verilmesi için 2 katip üye görevlendirdi. Daha sonra ad çekme yöntemiyle 5 kişilik tasnif komisyonu oluşturuldu. TBMM Başkanı Arınç, Adana'dan başlanarak ad okuma yöntemiyle ilk tur gizli oylamayı başlattı. Oylama başladıktan sonra CHP Çanakkale Milletvekili Ahmet Küçük, komisyon sıralarında oturan katip üyelerin yanına gelerek, oylama işlemini kontrol etmek istedi. TBMM Başkanı Arınç, "Ben sizi
Divan'a çağırdım, gelmediniz. Size orada görev verilmedi. Komisyon sıralarından uzaklaşın lütfen" diyerek, idare amirlerini göreve çağırdı. Komisyon sıralarında tartışma yaşanırken, içeriye CHP'li 4 milletvekili daha girdi. Bunun üzerine, AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa, içeriye girenlerin adlarını bir kağıda yazdı. Bazı AK Parti milletvekilleri de CHP'lileri cep telefonları ile görüntüledi. Bunun üzerine TBMM Başkanı Arınç, milletvekillerinin komisyon sıralarından çekilmelerini ve sıralarına
geçmelerini istedi. Arınç, "Sayın Yaşar Tüzün, sayın Ahmet Küçük, sayın Haşim Oral ve sayın Rasim Çakır'ın Genel Kurul'da olduğunu görüyorum" dedi. Oylama başladıktan sonra Anavatan Partisi Muğla Milletvekili Hasan Özyer de Genel Kurul'a girdi.
Gündemine başka bir konuyu almayan Genel Kurul'da doğrudan gizli oylamaya geçildi. Seçim bölgelerine göre sıraya geçen milletvekilleri, oluşturulan kuruldan aldıkları mühürlü zarflarla kabinlere girerek oylarını kullandı. Vekiller, zarfın içine yerleştirdikleri oy pusulalarını, Bakanlık Divanı kürsüsü önündeki kupalara attı.
DİVAN ÜYELERİ GELMEDİ
Bu arada Arınç, toplantıyı başlattıktan sonra CHP'li katip üye Ahmet Küçük'ü Başkanlık Divanı'ndaki yerini alması için kürsüye davet etti. CHP'li Küçük'ün bulunmaması üzerine Arınç, AK Parti'li katip üye Bayram Özçelik'i Divan'a çağırdı. Arınç, CHP'li divan üyesinin görevli olduğu halde gelmediğini belirterek, "Böyle bir olay ilk kez vuku buluyor. Görevini ihmal eden milletvekilleri ile ilgili bir hükmü içtüzüğe koymamız lazım" dedi.
CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan, DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan, DYP Hatay Milletvekili Mehmet Eraslan, Anavatan Partisi Milletvekili Miraç Doğan, Muğla Milletvekili Hasan Özyer, AK Parti'den dün istifa eden Hamza Albayrak ile bağımsız milletvekilleri Süleyman Bölünmez, Ülkü Güney, Fuat Geçen, Göksal Küçükali ise oylamaya katıldı. Genç Parti İstanbul Milletvekili Emin Şirin ise TBMM Genel Kurulu'nda basın locasının arkasındaki bölümden toplantıyı izledi.
Bu arada, oy verme işlemi ve oy sayımı yapılırken milletvekilleri, başbakan ve 11. Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül ile fotoğraf çektirme yarışına girdiler. TBMM başkanı Arınç önce milletvekillerini uyardı. Ancak daha sonra başbakan, Bakanlar Kurulu sıralarından kalkarak parti grubunun bulunduğu sıralara geçti. TBMM Başkanı Arınç, bu arada başbakana hitap ederek, "Sayın başbakan, fotoğrafçıları işinden edeceksiniz. Bu işi yasaklıyorum" diye uyarıda bulundu. Bunun üzerine fotoğraf çekimi sona erdi.
(AU-OK-OK-Y)