Haberler

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Gürcan, Burdur'da

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Ayşen Gürcan, "Kadın hakları konusunda Türkiye'de bugün her zamankinden çok daha kararlı bir duruş sergilendiğini memnuniyetle ifade etmek istiyorum.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Ayşen Gürcan, "Kadın hakları konusunda Türkiye'de bugün her zamankinden çok daha kararlı bir duruş sergilendiğini memnuniyetle ifade etmek istiyorum." dedi.

Gürcan, Burdur Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinin düzenlediği toplantıda, "Kadınların hayata bir tık eksiden başladığını" belirterek, başka ülkelere göre Türkiye'deki kadın özgürlüğünün başka yerlerde görülmediğini ifade etti.

Kadına verilen hikmet, iffet, adalet ve cesaret değerlerinin çok önemli olduğunu anlatan Gürcan, "Bu kavramlar kültürel mirastan kalan göstergelerdir." değerlendirmesini yaptı.

Aradıkları tüm değerlerin eski medeniyette mevcut olduğunu vurgulayan Gürcan, şöyle devam etti:

"Bu değerler üzerine inşa ettiğimiz hanımlar, toplumumuzda elbette karşılık bulacaktır. Ancak kadınlar, dahil olmadıkları dünyanın sorunlarından en çok etkilenen kesim maalesef. Dünyanın en yoksul kesimini kadınlar oluşturuyor. Yine dünyanın her yerinde milyonlarca kadın en temel haklarını kullanmaktan dahi mahrum yaşıyor. İsmi, kimliği olmayan coğrafyalar gördük. Kadının ne kimliği ne de varlığı var. Biz daha Cumhuriyetin kurulduğu dönemlerde hem kimliğimiz hem de seçme seçilme hakkımızı kazandık. Kadınları eğitime, siyasete, istihdama, ekonomiye kısaca hayata dahil etmeden yapılan her girişim başarısız olmaya mahkumdur. Kadınlarımızın bilgi ve tecrübeleriyle dünyaya katacağı önemli değerler vardır. Sürdürülebilir kalkınma da kadınların üretme, karar alma mekanizmaları ve siyasete katılımlarıyla mümkündür."

Gürcan, kadınların bulundukları ortama katkılarının sadece bilgi ve beceriyle olmadığını, kadınların sezgileri ve duygularıyla da ortama katkı verdiklerini kaydetti.

Türk kültüründe kadın ve erkeğin birbirini tamamladığına işaret eden Gürcan,"Hayatın her safhasında kadın ile erkek birdir, beraberdir. Bu anayasamıza, yasalarımıza, kültürel değerlerimize göre böyledir. Anayasanın 10. maddesine 'Kadın ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet bu eşitliğin hayata geçmesini sağlamak yükümlüdür.' ifadesini koyduk. Kadın hakları konusunda Türkiye'de bugün her zamankinden çok daha kararlı bir duruş sergilendiğini memnuniyetle ifade etmek istiyorum." diye konuştu.

"Kadının ticari ve kamusal alandaki yeri güçlendirilmeli"

Bugün itibarıyla kendilerine düşen görevin kadınların ticari ve kamusal alandaki yerini güçlendirmek olduğunu belirten Gürcan, tüm imkanlarla kadınların desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

Kadın girişimciler için yapılan yeni düzenlemenin kadınlara avantajlar getirdiğini anlatan Gürcan, şunları söyledi:

"Hazine destekli sistemde KOBİ kredileri için yüzde 75 olan kefalet oranı, kadın girişimcilerinin kullanacağı krediler için yüzde 85'e çıkarıldı. Azami kefalet tutarı yararlanıcı başına 85 bin lira, risk grubu için de 130 bin liradır. KOSGEB'in düzenlediği uygulamalı girişimcilik eğitimleri var. Bu eğitimleri alanların yüzde 46'sını kadınlarımız oluşturuyor. KOSGEB yeni girişimci desteği de sağlıyor. Desteklemeden faydalananların da yüzde 48'ini kadın girişimciler oluşturuyor. 2010 yılından günümüze kadar yaklaşık 30 bin KOBİ'ye destek ödemesi yapılmış, bu rakamın yaklaşık 14 bin 500'ünü kadın girişimciler oluşturmuştur."

Gürcan, kadın istihdamının artırılması için dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye'de de kadın girişimciliğinin ön plana çıktığını bildirdi.

Kadın girişimci sayısının artmasının sosyal kalkınmaya da katkı sağladığını bildiren Gürcan, "Kadınların okuması, iş hayatına girmesi, karar organlarında aktif rol alması demek daha medeni ve insani çalışmalara yol açtığını tecrübelerimden biliyorum. Girişimci kadınların kendi aralarında dayanışma sağlamaları, ulusal, bölgesel, uluslararası düzeyde örgütlenmeleri ve iş birliği mekanizmaları oluşturmaları da küreselleşen dünyanın en önemli ihtiyaçları arasındadır." dedi.

Burdur Valisi Şerif Yılmaz, toplantıya katılan kadın girişimcilerin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayarak, kadın elinin her yerde bereketi olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından Gürcan ve beraberindekiler Burdur İl Özel idare Sergi Salonu'ndaki çeşitli kadın derneklerinin üyelerinin yaptığı ve eski Burdur'u anlatan el işi ürünler sergisinin açılışına katıldı.

Kaynak: AA / Politika
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title