Cindoruk: Parlemento Eksik Toplanıyor
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski başkanlarından Hüsamettin Cindoruk, 8 milletvekilinin hapiste olduğunu söyleyerek, "Parlamento eksik toplanıyor.8 milletvekili yok."
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski başkanlarından Hüsamettin Cindoruk, 8 milletvekilinin hapiste olduğunu söyleyerek, "Parlamento eksik toplanıyor. 8 milletvekili yok. Bu eksikliği eski bir parlamento başkanı olarak şaşkınlıkla izliyorum" dedi.
Milli Anayasa Forumu Eskişehir toplantısı Büyükşehir Belediyesi Taşbaşı Kültür Merkezi'nde yapıldı. TBMM Eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk'un yönettiği toplantıya konuşmacı olarak CHP eski Milletvekili Hakkı Süha Okay, İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Cengiz ile Eskişehir Barosu Başkanı Rıza Öztekin katıldı.
ANAYASA YAŞATILMALI
Çok sayıda kişinin izlediği toplantıda konuşan Hüsamettin Cindoruk, yargının siyaseti yönetir hale geldiğini öne sürdü. Milli Anayasa Forumu'nun bir gönüllüler hareketi olduğunu ifade eden Cindoruk şunları kaydetti: "Bir siyasal hareket değildir. Geçmişte çok değişik siyasi görüşleri paylaşmış siyasetçiler, bilim adamları, sivil toplum örgütü temsilcileri bu çalıştaya katılarak düşüncelerini söylüyorlar. Bir anayasa değişikliği niteliği içinde kalmalı. Bütün anayasalarda anayasaların nasıl değiştirileceğine dair hükümler var. Yeryüzünde var olan 200'e yakın ülkenin anayasası var. Bu sınırlar bellidir. Bu sınırlar içinde anayasalar birleştirilmelidir, güncelleşmelidir ve anayasalar rejimlerin güvencesi olmalı. Eğer siz rejimin niteliğini, niceliğini değiştirmek gibi bir art fikri ortaya koyuyorsanız işte bunu engellemek için bu çeşit toplantılara ihtiyaç vardır. Yapmamız gereken de bu. Anayasa değişikliğinde ortaya parlamento önemli bir ağırlık koymuş gibi gözüküyor. Bunu eski bir parlamento başkanı olarak ciddiye alıyorum. Partilerin ortak komisyon kurması ve komisyonun çalışması, buna meclis başkanının katkıda bulunmaya çalışması çok doğal, yapıcı gibi görmek mümkün. Ama giderek eğer bu bir anayasa değişikliği niteliğini aşıyor, bir rejim değişikliği ya da cumhuriyetin niteliklerine aşar bir noktaya getirilmek isteniyorsa ona karşı çıkmamız gerekecektir. Cumhuriyet'in adı 1923'te verilmiş olabilir ama Türkiye Cumhuriyeti'nin başlangıç tarihi 23 Nisan 1921. Türkiye Cumhuriyeti'nin temelinde 1921 ve 1924 Anayasaları vardır. Bu Türk milletinin kurduğu 17'nci devlettir. Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında değişiklik yapılmaz, bölünmez. Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasası bu nedenle yaşatılmalıdır."
ŞAŞKINLIKLA İZLİYORUM
Halen 8 milletvekilinin hapiste olduğunu söyleyen Hüsamettin Cindoruk" Parlamento eksik toplanıyor. 8 milletvekili yok. Bu eksikliği eski bir parlamento başkanı olarak şaşkınlıkla izliyorum. Eğer yasama organı, kendi üyelerinin özgürlüklerini, parlamentoda yemin etmelerini, kürsü masumiyetinden faydalanmasını sağlayamıyorsa acaba bu parlamento bir anayasa yenileme işine girmeyi hak etmiş midir, yeterliliği var mıdır? Bu sorunun cevabını olumsuz vermek istemem. Neden derseniz, acılar arttığı zaman bir ilaca ihtiyaç vardır" dedi.
ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELER KALDIRILMALI
Bir hukukçu olarak özel yetkili mahkemelerin kesinlikle kalkmasını istediğini belirten Hüsamettin Cindoruk şunları söyledi: "Ben 'özel yetkili mahkeme' denilince korkarım. Özel yetkili mahkemelerden, özel yetkili savcılardan kendim adına değil, hukuk adına, sizler adına her zaman çekiniyorum. Özel yetkili mahkeme avukatların ve sanıkların haklarını çiğner geçer. Anayasa genel mahkemeleri dışında diğer mahkemelerin yapılandırılması yasaklanmalıdır. Evet, bu anayasa değişikliklerini yapalım. Ama nasıl yapalım? Geliştirerek yapalım. Siz darbeleri önlemek istiyorsanız darbeleri önleyecek anayasa yapacaksınız. Darbelerin provası olmaz, ben yaşadım. Darbe ani bir hadisedir. Ama hukuk kalıcıdır. Bu kitabın anayasa kitabını kalıcı hale getirirseniz, bu anayasa darbelere ihtiyaç hissettirmeyecek kadar ortak hukukumuzu savunur hale gelirse darbeler çözülür." - Eskişehir