Çin Basını: Stratejik İşbirliği Kuruluyor
Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun Ziyaretine Geniş Yer Ayıran Resmi Basın Organlarından China Daily, "Çin ile Türkiye Stratejik İşbirliği Kuruyor" Başlığını Kullandı.
İki liderin ortak basın toplantısındaki konuşmaların aktarıldığı haberde, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın karşılıklı ticaretin 100 milyar doları hedeflemesine ilişkin sözleri, Wen Jiabao'nun iki ülkenin terörizm, ayrılıkçılık ve aşırılıkla mücadelede ortak çıkarları paylaştığına yönelik ifadeleri öne çıktı. Çin'in en etkili düşünce kuruluşu olan Sosyal Bilimler Enstitüsü Uzmanı Yi Gang, iki ülkenin pek çok ortak paydası ve işbirliği zemini olduğunu belirterek, "Türkiye ve Çin küresel ekonomik güçleri olma yolunda merdivenleri tırmanıyor" dedi.
Çin'in dev bütçesiyle en güçlü kurumları arasında yer alan Demiryolu Bakanlığı'nın Uluslararası İşbirliği Bürosu Genel Müdür Yardımcısı Chen Juemin, 'China Daily' gazetesine yaptığı açıklamada, Ankara-İstanbul hızlı tren projesinin ikili işbirliğinin önünü açtığını söyleyerek, "Hızlı tren planlamacılığı, dizayn, inşa, işletme gibi alanlarda edindiğimiz uzmanlığı paylaşmayı arzu ediyoruz" dedi.
Ankara-İstanbul hattı konusundaki değerlendirmesi alınan proje ortağı inşaat firması China National Machinery'nin başkanı Wang Sheng ise, 2006 yılında üstlenilen 1.27 milyar dolarlık ihalenin yurtdışında alınan ilk büyük hızlı tren projesi olduğunu vurgulayarak, "Çin, gelişmiş demiryolu ekipmanları ve modern teknolojiyi ortağına sunuyor. Bu, Türkiye'nin lojistik endüstrisinin iyilileşmesi ve istihdamın genişlemesine de katkıda bulunacaktır" diye konuştu.
YILDA 100 MİLYAR DOLAR
Çin Demiryolları Bakanlığı, küresel finans krizi sırasında uygulamaya konulan ve sabit yatırımlara odaklanan ekonomiyi canlandırma paketinde önceliği alan hızlı tren ağları inşasına yılda 100 milyar dolardan fazla bütçe ayırıyor. Gelecek 5 yıl içinde saatteki hızı 350 kilometreyi aşan mermi trenleri hizmet verdiği demiryolu ağlarının toplam uzunluğu yılın ilk yarısında 7 bin kilometreyi aştı. Birkaç yıl öncesine kadar yurtdışında ihale kazanmakta güçlük çeken demiryolu şirketleri ise, ülke içinde edindikleri birikimlerin sayesinde küresel krizi fırsata dönüştürmüş durumda bulunuyor.
Özellikle son aylarda Çinli firmaların kazandığı milyar dolarlık ihaleler Çin basınında manşetlere taşınıyor. Çinli uzmanlar ise, ülkenin hızlı trenler konusundaki teknoloji birikiminin tüm rakiplerinin üstüne çıktığını iddia ediyor.
Bu arada savaş uçaklarını ilk kez bir NATO ülkesine gönderen Çin'in Türk F-16 uçakları ile Konya'da yaptığı ortak tatbikat Çin'de konuşulmaya devam ediyor.
Çin medyası, daha önce ABD ve İsrail'in katılımlarıyla gerçekleşen tatbikatın Gazze'ye yardım götüren insani yardım gemilerine yapılan saldırı sırasında 9 Türk vatandaşının ölümüyle sonuçlanması üzerine Türkiye'nin İsrail'i tatbikattan dışlaması ve buna tepki gösteren ABD'nin tatbikattan çekildiğini vurgulayarak, Türk F-16'ları ile yapılan ortak tatbikatın önemine işaret ediyor. Diğer yandan, Çin'in Rus yapımı Su-27 jetlerini soğuk savaş yıllarında NATO'nun güneydoğu kanadını koruyan üyesi Türkiye'ye gönderişine dikkat çekilirken, bunun uzun menzilli hava operasyonları yapma kabiliyetinin edinilmesi bakımından kilometre taşı niteliğinde olduğu vurgulanıyor.
Medyada yer alan haberlerde, savaş uçaklarının geçişi için İran'ın hava sahasının kullanılmasına müsaade ettiği ileri sürülüyor.
Çin Başbakanı Wen, dün Ankara'da Başbakan Erdoğan ile düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin İran politikasını takdir ediyoruz" demişti.
Sadi KAYMAZ/ANKARA, (DHA)