CHP'li Özel'den Çalışma Bakanlığına Çağrı
CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, 301 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağının hemen yanı başındaki İmbat madencilik’te Eynez’deki sorunların yaşandığını söyledi.
CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, 301 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağının hemen yanı başındaki İmbat madencilik'te Eynez'deki sorunların yaşandığını söyledi. Son günlerde işçi çıkarmaların hızlandığı madende işçilerin kara listeye alındığını öne süren Özel, Çalışma Bakanlığının acilen müfettiş görevlendirmesi gerektiğini anlattı.
CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Soma davasının 5'inci duruşmasının 5'inci oturumunun öğleden sonraki bölümüne katıldı. Mahkeme girişi öncesinde basına açıklama yapan Özel, facianın meydana geldiği Eynez maden ocağının hemen yanında bulunan İmbat madencilikte de aynı sorunların yaşandığını ve bu konuda iş işten geçmeden tedbir alınması gerektiğini söyledi.
Duruşmada tanıkların dinlendiğini kaydeden Özel, şöyle konuştu: "Aslında her gün daha önce Soma'daki ve Türkiye'deki madenlerle ilgili söylediğimiz bir iddiamız daha ispatlanıyor. Bugün dinlenen tanıkların verdiği ifadelerden önemli olan şuydu: Biz üretim baskısı altındayız ve üretim baskısı altında tutuyoruz madencileri. Aylık ve günlük kotalar var. Kotaları tutturmazsanız madencilerin aldığı paralarda kesinti yapıyoruz. Eğer kotanın üstüne çıkıp daha çok üretim yaparsak pirim var. Bu yüzden dolayı ciddi şekilde üretim baskısı var. Bu yüzden güvenlik tedbiri almaya, olağan dışı bir durumu rapor etmeye, üretimi durdurmaya imkan yok. Üretimi durdurmak demek herkesin ekmeği ile oynamak demek. Tehlike görüp üretimi yavaşlatmak, bunu rapor etmek demek, kotayı tutturamamak, maaşı kestirmek demek, prim alamamak demek."
"Bunlar bizim yıllardır söylediğimiz, kazadan önce ifade ettiğimiz, üretim baskısı Soma'ya felaket getirecek, madencilik böyle yapılmaz dediğimiz konulardı" diyen Özel, faciadan sonra da çok konuşulduğunu söyledi.
Gerçeğin ilk kez hakim huzurunda ve bütün dinleyenlerin gözü önünde gün yüzüne çıktığını anlatan Özel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Pek çok sebep var ama bu üretim baskısı, yani prim sistemi, yani 'Hedeflenen kadar kömürü çıkaramazsan paran kesilir' her şeyi görmezden gelen adeta son dakikaya, ölüme kadar son hızla kömür çıkarmaya insanları iten çok tehlikeli bir durum. Bunu görmek ve buna tedbir almak lazım. Bu konuda çok ciddi önerilerimiz var. Bir madenden kaç işçi ile hangi teknoloji ile ne kadar kömür çıkarılacağı devlet tarafından bilinir. Bunların ilan edilmesi, bunun üzerinde miktarın alınmaması gerekir. Çıkarırsanız devlet olarak bunu satın almayız. Eğer bunu çıkarırsanız size ceza keseriz. Hedefin altında ve hedefin üstündeki üretimler ikisi de ciddi müeyyideye tabi olması lazım. Burada hedeflerinin altında kömür çıkartırsan devlet bana söylediğin kömürü çıkarmadın diye müeyyide uyguluyor. Ama 1 milyon ton kömür yerine 3 buçuk milyon ton kömür çıkartıyorsun hepsini alıyor. Aynı miktar işçi aynı ekipmanla daha çok kömür. İşte tam burada ciddi bir karlılık, ballı bir para var. Ama bir tarafında da ölüm var. Devletin bu imkan ve bu işçilerle ne kadar kömür çıkarılacağını belirleyip bundan üstünü almaması lazım."
Facianın olduğu madenin yanında faaliyette bulunan İmbat madencilikte yaşanan sıkıntılara da değinen Özel, şunları söyledi: "Burada İmbat maden ocağı var. İmbat maden ocağı, bu facia yaşandıktan sonraki süreçte çok gündeme gelmişti. Benzer risklerin bulunduğu bir maden ocağıdır. Soma madenlerinin İmbat'tan daha güvenli olduğu söyleniyordu. Hatta sayın bakan burası için Türkiye'nin en güvenilir madeni demişti. En güvenlisi buysa yanı başında ne oluyor' diyorduk. Zaman zaman yangınlar, zaman zaman patlamalar, iş güvenliği ile ilgili sıkıntılar varken İmbat'ta şikayetler yükselmeye başladı. Son günlerde şunu gördük. İmbat'ta işten çıkarmalar başladı. Bir kara liste olduğu anlaşılıyor. Bu kara listenin yapılmasında devrin Soma kaymakamının, Manisa valiliğinin, Soma'daki jandarmanın, Soma'daki emniyetin parmağı var. Çünkü polis kameralarından bakmışlar. Hakkını arayan, Soma'da hak aram yürüyüşlerine katılan eylem yapan madencileri kara listeye almışlar, onları tek tek işten çıkarıyorlar. Ayrıca madencilere verilen iki gün hafta tatilini ellerinden almak için çeşitli yöntem geliştirmişler. Maaşlar alınırken bir bakıldı ki 29 Ekim günü çalışmayanlardan yevmiye kesintisi var. 29 Ekim resmi tatil. Çalıştırman için özel izin alman lazım, 2 kat yevmiye lazım. Bunu yapmamış."
Maden ocağında işçi kardeşlerimizin, madenci kardeşlerimizin ezildiğini, emeklerinin sömürüldüğünü anlatan Özel, sözlerini şöyle tamamladı:
"Paraları kesiliyor, işlerinden ediliyorlar ve Soma'da ne hata yapıldıysa İmbat'ta o hata yapılmaya başlanıyor. Facia olduktan sonra 'Özgür Özel bunu söylemişti, Cumhuriyet Halk Partisi muhalefet partisi milletvekilleri konuyu gündeme getirmişti' demenin kıymeti yok. Bugünden itibaren çalışma bakanlığı Soma'daki madenlere özellikle facianın yanı başındaki İmbat madenciliğe müfettiş görevlendirmelidir. Orada son bir ayda işten çıkarılan işçileri tek tek dinlemelidir." - MANİSA