CHP'li Ocaklı: Asgari Ücret En Az 30 Bin Lira Olmalı

CHP'li Ocaklı: Asgari Ücret En Az 30 Bin Lira Olmalı
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, TBMM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında asgari ücretin en az 30 bin lira olması gerektiğini ve bu ücretin enflasyon farkına göre düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Ocaklı, iş kazalarında hayatını kaybeden işçi sayısına da dikkat çekti.

CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, "Asgari ücret en az 30 bin lira olmalı, 30 binin altında biz yokuz." dedi.

TBMM Genel Kurulunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik, İçişleri, Tarım ve Orman bakanlıklarının 2025 yılı bütçeleri üzerinde CHP milletvekilleri söz aldı.

CHP Rize Milletvekili Ocaklı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının işçi sorunlarıyla ilgili görevini yerine getiremediğini, 2023'te 1932 işçinin iş kazalarında hayatını kaybettiğini belirten Ocaklı, bu yılın 9 ayında bu sayının 1371 olduğunu söyledi.

Asgari ücretle çalışan işçilerin enflasyon karşısında ezdirildiğini ileri süren Ocaklı, "Asgari ücret en az 30 bin lira olmalı. 30 binin altında biz yokuz." ifadesini kullandı.

Ocaklı, asgari ücretin 3 ayda bir enflasyon farkını kapatacak şekilde revize edilmesinin de şart olduğunu belirtti.

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Türkiye'de asgari ücretle çalışanların oranının yüzde 50 olduğunu, Türkiye'nin Avrupa'nın en büyük "asgari ücret ülkesi" olduğunu savundu. Taşcıer, "Asgari ücreti genel ücrete dönüştürdünüz, diğer maaşları da yanına çekerek, milyonları sefaletle eşitlediniz." açıklamasında bulundu.

Belediyelerin SGK'ye olan borçlarına ilişkin tartışmaları hatırlatan Taşcıer, "Keşke pirim borçları kadar, affedilen vergileri de dert etseydiniz. Vazgeçtiğiniz 3 trilyon lira ile 8 milyon 300 bin emekliye 30 bin lira aylık bağlayabilirdiniz." ifadesini kullandı.

"Kapalı nüfus sayımı" talebi

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, bütçede polise ve jandarmaya yer verilmediğini öne sürdü. Polis ve jandarmada yaşanan intihar olaylarına ilişkin sorular sorduklarını belirten Bakan, "Bu problemler sadece polis, jandarmanın yaşadığı problem mi? Diğer meslek grupları bu problemleri yaşamıyor mu? Tüm meslek grupları içerisinde neden en çok polisler, jandarmalar, intihar ediyor, çalışma koşullarının, amir baskısının etkisi yok mu?" sorusunu yöneltti.

"Haziran ayından beri dillendiriyoruz kapalı nüfus sayımı yapalım." diyen Bakan, bu sayede ne kadar yasa dışı göçmen varsa bilinmesini istedi. Bakan, kapalı nüfus sayımının derhal yapılmasını talep etti.

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının "çok ucuz" hale getirildiğini savundu. Tüzün, "Benim vatandaşım Avrupa'ya çıkmak istediğinde bırakın vize alabilmeyi, vize randevusu alamaz hale geldi." dedi.

CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, gayrimenkul satın alımı yoluyla Türk vatandaşlığı kazanma hakkına son verilmesini, bu yolla verilen vatandaşlıkların da iptal edilmesini istedi. Öztürkmen, "Vatandaşlık satışı, cari açığı kapatmanın aracı olamaz." ifadesini kullandı.

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen illerde sorunların devam ettiğini dile getirdi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının bütçesinin yüzde 60 azaltıldığını belirten Kara, "Hatay'da 220 bin konteyner kentte yaşayan yurttaşlarımızı evlerine mi gönderdiniz? Kuralarını çekip de onları ev sahibi yaptınız da mı yüzde 60 AFAD'ın bütçesini azaltıyorsunuz?" diye sordu.

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, iktidar döneminde Türkiye'nin tahıldan baklagillere, yağlı tohumlardan hayvanlara kadar her şeyi ithal eder hale geldiğini öne sürdü. Barut, "Bunu biz söylemiyoruz, TÜİK söylüyor." dedi.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 2002'den bu yana çiftçinin borcunun 330 kat, verilen desteğin ise sadece 31 kat artığını savundu.

Almanya'da çiftçinin milli gelirden aldığı payın 45 bin dolar olduğunu ifade eden Sarıbal, bu tutarın Fransa'da 26 bin dolar, İspanya'da 17 bin dolar Türkiye'de ise 4 bin dolar olduğunu söyledi.

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, iktidarın 22 yılın sonunda, tarımsal kalkınmayı başaramadığını, halkı ucuz gıdaya ulaştıramadığını, çiftçiyi zenginleştiremediğini söyledi. Gündoğdu, toplulaştırmayla küçük arazi sahiplerinin mağdur edildiğini, büyük arazi sahiplerine rant elde ettirildiğini savundu.

"Balıkçılık, denizcilik bakanlığı" önerisi

CHP Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır, tarımda kullanılan kimyasal ilaçların yurt dışından geldiğini ancak yurt dışına gönderilen bazı tarım ürünlerinin ise "kimyasal" var denilerek geri gönderildiğini ileri sürdü. Çakır, "Bize bu ilacı satan kim? Yurt dışından geliyor. Yurt dışından gelen bu ilacı neden kontrol etmiyorsunuz?" sorusunu yöneltti.

Tarımsal girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu vurgulayan Çakır, çiftçinin yüzde 80'i artık tarlasında gübre kullanmadığını söyledi.

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, dünyada çok sayıda balıkçılık ve denizcilik bakanlığı olan ülkelerin olduğunu ancak Türkiye'de ise böyle bir bakanlığın bulunmadığını ifade etti. Karadeniz, "Genel Müdürlüğün 300 milyon bütçesiyle yürümüyor bu iş." dedi.

Kaynak: AA / Aykut Yılmaz - Politika
title