Haberler

CHP'li Demiröz, Nilüfer Çayındaki Kirliliği Meclis'e Taşıdı

CHP'li Demiröz, Nilüfer Çayındaki Kirliliği Meclis'e Taşıdı
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Bursa Milletvekili Demiröz, Nilüfer Çayı'ndaki kirlilik konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Uludağ'dan çıkarak Bursa Ovası'nı sulayan ve Marmara Denizi'ne dökülen Nilüfer Çayı'ndaki kirlilik konusunda, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'nin Nilüfer Çayı'nın Deli Çay kolundan aldığı ve TÜBİTAK Bursa Test ve Analiz Laboratuvarı'na yaptırdığı testler sonucunda, yasal limitlerin 3 katı üzerinde askıda katı madde, yağ ve gres, 5 katı üzerinde renk ve 8 katı üzerinde sülfür tespit edildi. CHP Bursa Milletvekili ve TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi İlhan Demiröz konuyu Meclis'e taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi veren İlhan Demiröz, Nilüfer Çayı ve yan kollarında başta sanayi ve evsel kökenli kirletici kaynaklı büyük bir kirlilik yaşandığını anımsattı. TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'nin Nilüfer Çayı'nın Deli Çay kolundan aldığı numuneleri TÜBİTAK Bursa Test ve Analiz Laboratuvarı'nda test ettirdiğini aktaran Demiröz, test sonuçlarına göre, yasal limitlerin 3 katı üzerinde askıda katı madde, yağ ve gres, 5 katı üzerinde renk ve 8 katı üzerinde sülfür tespit edildiğini bildirdi.

BURSA OVASI VE MARMARA TEHDİT ALTINDA

Sorunun Bursa ve Marmara Denizi için çok ciddi bir aciliyet kazandığını söyleyen CHP Milletvekili İlhan Demiröz, Bakanlıklar ve Büyükşehir Belediyesi arasında yaşanan karmaşaya bir son verilmesini ve Nilüfer Çayı'nın katleden sanayi tesisleriyle evsel atıklar sorununa zaman geçirilmeden çözüm bulunmasını istedi. Demiröz, Bursa'nın ve toplum sağlığının büyük bir tehdit altında olduğunu kaydederek, Bursa Ovası'nda geçimini tarımdan sağlayan binlerce çiftçinin de bu büyük sorundan etkilendiğini dile getirdi.

YAPILAŞMA TEHTİDİ

Soru önergesinde Bakan Erdoğan Bayraktar'a Nilüfer Çayı ve yan kollarının geçtiği güzergah boyunca gerçekleştirilen ciddi yapılaşma ve gelişme tehdidine karşı önleyici tedbirler alınıp alınmadığını soran İlhan Demiröz, Nilüfer Çayı'ndan yapılan tarımsal sulama ve insan sağlığına etkileri konusunda da bir inceleme yapılıp yapılmadığının açıklanmasını istedi. Demiröz, Bakan Erdoğan Bayraktar'dan şu soruların yanıtını istedi:

"Nilüfer Çayı ve kollarını çevreleyen sanayi tesislerinin envanteri çıkarılmış mıdır? Bu sanayi kuruluşlarının arıtma sistemleri bulunmakta mıdır? Olmayan kuruluşlarla ilgili yürüttüğünü takibat ve işlemler nelerdir? Bakanlığınız tarafından gerçekleştirilen denetimler sonucunda onlarca firmaya 75 milyon TL ceza kesildiği paylaşılmıştır. 75 milyon TL olarak kesildiği ifade edilen ceza hangi firmalara, ne kadar cezai işlem olarak ve hangi suçlara karşılık uygulanmıştır? Bakanlığınız Nilüfer Çayı'ndaki kirliliğin önlenmesi için ceza uygulamalarının dışında somut olarak bugüne kadar hangi adımları atmış ve denetimlerde bulunmuştur? Toplum sağlığı dikkate alındığında ceza uygulaması dışında daha radikal önlemler almayı planlıyor musunuz?" - Bursa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika
title
Close