CHP'li Altay ve Beraberindekiler Filistin Ankara Büyükelçisi Mustafa ile Görüştü
Filistin Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa ile görüşme gerçekleştiren CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Mescid-i Aksa’nın ibadete kapatılması CHP bakımından kabul edilebilir bir durum değildir.
Filistin Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa ile görüşme gerçekleştiren CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Mescid-i Aksa'nın ibadete kapatılması CHP bakımından kabul edilebilir bir durum değildir. Müslümanların onurları incitilmeden onurlu bir şekilde özgürce Mescid-i Aksa'da namaz kılmaları en temel haklarıdır" dedi.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve beraberindeki heyet, Filistin'in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa ile görüştü. Büyükelçi Mustafa'dan Kudüs'teki gelişmelere ilişkin bilgi alan Altay ve beraberindeki heyet, CHP olarak Filistin halkı ile dayanışma içerisinde olduklarını iletti. Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Altay, "Sayın Büyükelçiden bölgede büyük bir kaygı ve endişeyle izlediğimiz gelişmelerle ilgili bilgi aldık. Bölgede yaşananlar ile ilgili tutumumuzu değerlendirmemizi kendilerine aktardık. Katkı sunma noktasında üstümüze düşen her şeyi yapacağımız ile ilgili beyanda bulunduk. Mescid-i Aksa'nın ibadete kapatılması CHP bakımından kabul edilebilir bir durum değildir. Biz orada Müslümanların onurlarını korumak için Mescid-i Aksa'nın dışında değişik bölgelerde namazlarını kıldığını biliyoruz. Müslümanların onurları incitilmeden onurlu bir şekilde özgürce Mescid-i Aksa'da namaz kılmaları en temel haklarıdır. Namaz kılan bir insana tekme atılmasını kabul etmemiz mümkün değildir" diye konuştu.
"Kudüs'te yaşanan gerilimi ve şiddeti kaygı ve nefretle izliyoruz" diyen Altay, "Değerlendirmelerimizi hükümete ilettik, iletiyoruz. Harem-i Şerif'in kutsiyetine ve tarihi statüsüne saygı göstermek insani ve hukuki bir sorumluluktur. Aynı şekilde İstanbul'da Neve Şalom Sinagoguna yönelik saldırıyı da bölgedeki barışa katkı vermekten ziyade Kudüs'teki gerilimi tırmandırmaktan başka hiçbir şeye yaramayacak bir provokasyon olarak görüyoruz. Türkiye, hem İsrail hem de Filistin ile sıcak bir ilişki kurabilen tek bölge ülkesidir. Türkiye'nin bu imkanının iç politika malzemesi olarak değil de, gerçekten Kudüs'te ve bölgede barışa hizmet edecek bir perspektifle kullanmasında büyük yarar vardır. İsrail, inanç ve ibadet özgürlüğüne saygılı olmak zorundadır. Kudüs, çatışma ile anılan bir mekan olamaz. Türkiye BM kararları çerçevesinde iki devlet esasına dayalı bölge barışının tesisi için aktif ama samimi tutum takınmalıdır. Dinler arası çatışmanın tarafı olmaktan çok evrensel değerlerin ve hukuk normlarının öngördüğü şekilde meseleye bakmalıdır. Filistin halkı yalnız değildir" diyerek sözlerini sonlandırdı. - ANKARA