CHP Konya Milletvekili Kart Açıklaması
"Yasin el Kadı, MİT, Başbakan ilişkileri, Susurluk benzeri ilişkilerden de öte vahim unsurlar içermektedir" "Yasa dışı dinlemelere neden hakim olunamıyor, neden nüfuz edilemiyor?
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Suudi Arabistanlı iş adamı Yasin el Kadı'nın Türkiye'ye girişinin kısıtlı olduğu dönem dahil Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile 4 kez görüştüğünü öne sürerek, "Yasin el Kadı, MİT, Başbakan ilişkileri, Susurluk benzeri ilişkilerden de öte vahim unsurlar içermektedir" dedi.
Kart, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, el Kadı'nın Başbakan Erdoğan nezdinde özel bir konumu olduğunu savundu. El Kadı'nın hem Erdoğan ve yakın çevresiyle ekonomik ilişki ve ortam yatırım içinde olduğunu hem Türkiye'nin dış politikasında kilit önemi bulunduğunu iddia eden Kart, el Kadı'nın MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile 15 Şubat 2013'te makamında görüştüğünü söyledi.
Yasin el Kadı'nın Türkiye'ye girişinin yasaklı olduğu dönemde 3 kez olmak üzere toplam 4 kez Türkiye'ye girdiğini ve Başbakan Erdoğan ile görüştüğünü ifade eden Kart, "Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı, sahte belgelerin düzenlenmesi pahasına el Kadı'yı neden korur? Pasaport kontrolünden bile geçirmeden havaalanında neden karşılar ve görüşme yapar? Başbakanlık koruması ve aracını neden tahsis eder? Dolmabahçe'de hangi konularda görüşme yapar? Bu kişinin MİT Müsteşarı ile müsteşarın makamında muhtelif görüşmeler yapmasına neden zemin hazırlar" diye konuştu.
Kart, Türkiye'nin kayıt dışı yönetildiğini öne sürerek, "Yasin el Kadı, MİT, Başbakan ilişkileri Susurluk benzeri ilişkilerden de öte vahim unsurları içermektedir. Dış ilişkilerin ve Suriye politikasının belirlenmesinde uluslararası terör listesinde adı bulunan, hakkında kısıtlamalar bulunan el Kadı'lar üzerinden bu politikalar sürdürülür hale gelmiştir" dedi.
Atilla Kart, MİT Kanunu Teklifi'nin de anayasal kurumların üstünde olan ve yargıya, ekonomiye, bankacılık sektörüne, temel hak ve özgürlüklere nüfuz eden yapıya ihtiyaç duyulduğu için getirildiğini savundu.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kart, MİT ile ilgili kanun teklifine ilişkin görüşünün sorulması üzerine, "Susurluk ve benzeri yapılar yasal şemsiye altına alınmak isteniyor. Hem geçmişe dönük yasa dışı ilişkileri korumak hem bundan sonra Başbakan kendine güvence sağlamak istiyor" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül'den nasıl bir tavır beklediği sorulan Kart, "Cumhurbaşkanı o sorumluluk duygusuna maalesef sahip değil. Bunu internet yasasında görüyorsunuz. Devlet geleneği adına skandal bir uygulamadır. Bunu kendince anlatmaya çalışıyor. Cumhurbaşkanlığı makamı dahil olmak üzere Anayasal kurumların işlemez hale geldiği gerçeğini görelim" dedi.
Atilla Kart, "paralel yapının" telefon dinlemeleriyle ilgili bugünkü iki gazetede liste yayınlandığının ifade edilmesi üzerine, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin kanun teklifinin görüşmelerinde, "Dinlemeleri limitsiz olmaktan çıkarıyoruz" dediğini anımsattı.
Kart, "Yasadışı dinlemelere neden hakim olunamıyor, neden nüfuz edilemiyor? Cevabı hükümet vermek zorundadır. Hükümet, yasa dışı dinleme mekanizmalarıyla hep iç içe oldu. Yasa dışı dinleme mekanizmalarını dönem dönem kullandı. Bu ifadelerin ve bulguların sorumluluğu hükümete aittir" diye konuştu. - TBMM