Haberler

CHP İzmir Milletvekili Türmen

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Yargı sisteminin bir parçası olan baroların hukuk devletiyle ilgili görüşlerini açıklamaları tabi ki doğal haklarıdır.

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun konuşmasına ilişkin, yargı sisteminin bir parçası olan baroların hukuk devletiyle ilgili görüşlerini açıklamalarının doğal hakları olduğunu belirterek, "Bunu yapınca edep dışı mı  davranmış oluyor baro başkanı? Bunu anlamakta biraz zorluk çekiyoruz doğrusu" dedi.

Türmen, Meclis'te, "terör örgütüne yardım ettiği" gerekçesiyle hakkında 2 yıl 1 ay hapis cezası verilen Mülkiye Kılınç ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasına, "Evinizde Nazım Hikmet'in 'Memleketimden İnsan Manzaraları', Elif Şafak'ın 'İskender', Turgenyev'in 'Babalar ve Çocuklar' ya da Abdülbaki Gölpınarlı'nın Yunus Emre'nin hayatıyla ilgili kitabı var mı?" diye sorarak başlayan Türmen, Kılınç'ın bu kitapları sattığı için hapse mahkum olduğunu söyledi.

Türmen, aynı zamanda yüzde 43 engelli olan Kılınç'ın bu ayın 19'unda ikiz bebekleriyle cezaevine gireceğini anımsatarak, mahkemenin kararına göre Kılınç'ın sattığı kitapların, örgütsel nitelikli kitaplar olduğunu kaydetti.

Kitap satışını suç sayan bir zihniyetin, 12 Eylül zihniyeti olduğunu ifade eden Türmen, herkesin evinde bulunan kitaplar yüzünden iki tane yeni doğmuş bebeğin yaşamlarının mahvedildiğini söyledi. Türmen, şöyle devam etti:

"Bunu bir hukuk devletinde, insan haklarına saygılı bir devlette kabul etmek mümkün değildir. Böyle bir rezalet, böyle bir skandal olamaz. Bu mahkeme kararı Yargıtay tarafından onanmıştır. Yargıtay'da bu skandalın bir parçası haline gelmiştir. Bu rezaleti, bu skandalı durduracak birtakım şeyler yapmak lazım. Kılınç'ın cezaevine girmesini önlemek lazım. Bunu önleyecek elimizde hiçbir hukuki araç yok. Hiçbir şekilde cezaevine girmesi önlenemiyor. Biz CHP olarak bunları değiştirecek kanun teklifleri hazırlıyoruz. Yunus Emre'nin hayatıyla ilgili kitap satmak terör suçu haline gelemez. Bunu düzeltecek bir kanun teklifi lazım. Bu suçları işleyenlerin cezaevine girmelerini erteleyecek tedbirlerden yararlanmalarını sağlayacak kanun değişikliği lazım. Onu hazırlıyoruz, yakında vereceğiz. Ama bütün bunlar Kılınç'ın durumunu engellemiyor."

Türmen, Danıştay'ın 146. kuruluş yıl dönümü töreninde Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun konuşmasına ilişkin soruya, şu yanıtı verdi:

"Barolar nedir? Bununla ilgili galiba tam bir görüş birliği yok. Barolar iktidar tarafından bir meslek kuruluşu olarak görülüyor. Ama hukuk devletinin sorunlarına değinemezsiniz. Böyle bir anlayış var. Bu yanlış bir anlayıştır. Barolar salt bir meslek kuruluşu olarak görülemez. Barolar bütün hukukçuların, avukatların, yargının çok temel bir direği olan savunmanın toplandığı bir yerdir. Yargı sisteminin bir parçası olan baroların hukuk devletiyle ilgili görüşlerini açıklamaları tabi ki doğal haklarıdır. Elbette hukuk devletiyle ilgili bir aksaklık gördükleri takdirde bunu dile getirmeleri gerekir. Bunu yapınca edep dışı mu davranmış oluyor baro başkanı? Bunu anlamakta biraz zorluk çekiyoruz doğrusu." - TBMM

Kaynak: AA / Politika
title
Close