CHP İstanbul Milletvekili Yarkadaş Açıklaması
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, avukatlıktan hakimliğe geçiş sınavında 3 bin hakim adayının hakkının, Adalet Bakanlığında yendiğini savunarak, "Partili cumhurbaşkanlığından sonra partili hakimlik tesis edilmeye başlanmıştır.
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, avukatlıktan hakimliğe geçiş sınavında 3 bin hakim adayının hakkının, Adalet Bakanlığında yendiğini savunarak, "Partili cumhurbaşkanlığından sonra partili hakimlik tesis edilmeye başlanmıştır. Partili hakimlik, adaletin ölüm fermanı demektir." dedi.
Yarkadaş, Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla TBMM'de basın toplantısı düzenledi.
Türkiye'de gazetecilerin özgürlüğünden bahsedebilmek için ülkenin gerçeklerinden kopuk olmak gerektiğini öne süren Yarkadaş, 154 gazetecinin cezaevinde olduğunu, yüzlerce gazetecinin yargılanmak için sıra beklediğini, 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminden sonra 173 medya kuruluşunun kapatıldığını, 2 bin 500 gazetecinin işsiz kaldığını savundu.
Yarkadaş, iddianamelere ne yazılacağı bilinmediği için birçok gazeteci hakkında iddianame dahil bulunmadığını, basın özgürlüğünün Ö'sünden bile söz edebilmenin artık mümkün olmadığını öne sürdü.
"Cezaevindeki 154 gazeteci, yargılanacağı günü bekliyor. Bu gazeteci arkadaşlarımız hangi hakimlerin önüne çıkacak, nasıl bir yargı düzeninde yargılanacak, bu tabloyu göstereceğim." diyen Yarkadaş, üzerinde 51 ismin bulunduğu, AK Parti logosunun olduğu, "Partili hakimlik adaletin ölüm fermanı" yazılı bir afiş gösterdi.
Yarkadaş, 26 Aralık 2016'da avukatlıktan hakimliğe geçiş sınavı yapıldığını, sınavların sonuçlarının açıklanması için referandumun sonuçlanmasının beklendiğini, 24 Nisan'da da avukatlıktan hakimliğe geçen bin 341 hakim adayının isminin açıklandığını anımsattı.
FETÖ darbe girişiminin ardından hakimlik sınavında yazılılarda aranan 70 puan şartının KHK ile kaldırıldığına işaret eden Yarkadaş, son sınavda 80, 90, 92 puan alan hakim adaylarının mülakatlarda elendiğini savundu.
Yarkadaş, hakim adaylarının sadece 40 saniyelik sözlü sınavdan geçirildiğini öne sürerek, Adalet Bakanlığından, avukatlıktan hakimliğe geçiş sınavının üzerindeki şaibeyi kaldırması, adayların yazılıda kaç puan aldığını ve mülakatın nasıl geçtiğini açıklaması çağrısında bulundu. Yarkadaş, eğer bunlar açıklanamıyorsa sınavın derhal iptal edilmesini istedi.
Sınavı kazanan isimlerden bazılarını sıralayan Yarkadaş, bu isimlerinin özelliğinin, tamamının yolunun AK Parti'den ve AK Parti'nin koridorlarından geçmesi olduğunu iddia etti. Yarkadaş, Giresun'da 10 avukatın, hakimliğe geçiş için sınava başvurduğunu, bunlardan 9'unun yazılı ve sözlü mülakatı geçtiğini ve 9'unun da AK Parti üyesi olduğunu öne sürdü. Yarkadaş, AK Parti üyesi olmayan tek avukatın ise sözlü mülakatta, 45 saniyelik görüşmede elendiğini ileri sürdü.
Yarkadaş, "Partili cumhurbaşkanlığından sonra partili hakimlik tesis edilmeye başlanmıştır. Partili hakimlik, adaletin ölüm fermanı demektir. Bin 341 hakimin yüzde 90'ının AKP teşkilatları, kadın kolları, gençlik kolları, belediyelerden hakim olarak atanması adalet tabutuna son çiviyi çakmak anlamına gelir. Bu kadar çok ismin bir araya gelmesi tesadüften öte organize çalışma yapıldığının en açık işareti." diye konuştu.
CHP'li Yarkadaş, şaibeli sınavın iptali için yargıya gittiğini, 3 bin hakim adayının hakkının göz göre göre Adalet Bakanlığında yendiğini iddia etti.