CHP İstanbul Milletvekili Doğan Açıklaması
CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, "Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye ile müzakereleri tek başına askıya alma yetkisi bulunmuyor.
CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, "Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye ile müzakereleri tek başına askıya alma yetkisi bulunmuyor. Bugün alınacak karar nihai ve bağlayıcı bir karar değil." dedi.
Doğan, TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu üyesi CHP milletvekilleriyle Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, bugünün kritik birgün olduğunu ve Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye için önemli bir oturumun yapılacağını belirtti.
Selina Doğan, Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye ile müzakereleri tek başına askıya alma yetkisinin bulunmadığını, bugün alınacak kararın nihai ve bağlayıcı bir karar olmadığını kaydetti.
Avrupa'ya katılım iradesini ortaya koyduğu 1958 yılından bugüne kadar Türkiye'de darbeler ve muhtıraların gerçekleştiğini, 42 hükümetin kurulduğunu ve Türkiye'nin 19 ayrı başbakanla yönetildiğini anlatan Doğan, tüm bu süre boyunca Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden, Avrupa Birliği'nin de Türkiye'den vazgeçmediğini ifade etti.
Şanghay Beşlisi'nin bir alternatif olarak getirildiğini vurgulayan Doğan, Şanghay Beşlisi'nin, Avrupa Birliği'ne alternatif olamayacağını, Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 3'ünü Şanghay Beşlisi, yüzde 48,5'ini ise Avrupa Birliği ülkeleri ile yaptığını bildirdi.
Doğan, "Avrupa Birliği teröre destek oluyor' gibi hamasi bir söylemle 50 yıldır devam eden süreç bir anda sonlandırılamaz. Türkiye'nin geleceği, sonu belirsiz heveslere kurban edilemez. 'Avrupa Birliği olmadı, Şangay Beşlisi verelim' kolaycılığıyla 50 yıllık birikim, 50 yıllık hazırlık heba edilemez. AKP iktidarı bir an önce şapkasını önüne koyup düşünmek zorundadır. Avrupa Birliği gibi stratejik bir hedef, iç politika malzemesi yapılmamalıdır." diye konuştu.
Popülizmden kaçarak ilişkilerin restore edilmesini, pürüzlerin giderilmesini ve Türkiye'nin bir an önce AB sürecine yeniden dönmesi gerektiğini belirten Selina Doğan, "Avrupalı parlamenterler olağanüstü bir dönemden geçen Türkiye'nin bazı hassasiyetlerini de göz önünde bulundurarak ikili ilişkilerde yapıcı olma seçeneğini öne çıkararak, bugünkü oylamada Türkiye ile müzakerelerin durdurulmasına ilişkin tasarıya 'hayır' oyu vermelidirler." değerlendirmesinde bulundu.