Haberler
Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Annesinin bana bir çağrısı var, 'Oğlumdan şikayetçi olma' diye bir çağrı yaptı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kendisine yumruklu saldırıda bulunan Orhan Ö'nün annesinin, "Oğlumdan şikayetçi olma" çağrısı yaptığını belirterek, "Ben, o çağrıya uydum ama sonuçta kamu davası yürüyecektir" dedi.

CHP Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, Kılıçdaroğlu'nun, Al Jazeera Türk'e açıklamalarda bulunduğu belirtildi.

Açıklamaya göre, Kılıçdaroğlu, kendisine TBMM'de düzenlenen saldırının soruşturmasının kamu davası üzerinden yürümesini uygun bulduğunu belirterek, "Annesinin bana bir çağrısı var, 'Oğlumdan şikayetçi olma' diye bir çağrı yaptı. Ben, o çağrıya uydum ama sonuçta kamu davası yürüyecektir. Çocuktan çok azmettirenleri bilmemiz ve öğrenmemiz gerekiyor. Arka planı öne çıkarmazsanız bu sıradan bir saldırı olarak görülecektir, bunun arka planının olması lazım. İlişki kurduğu, görüştüğü kişiler, telefon konuşmalarının hepsinin araştırılması gerekiyor. Avukatlarımız, milletvekillerimiz yakından izliyor. Önümüzdeki süreç içinde pek çok ayrıntı gündeme gelebilir" dedi.

Kılıçdaroğlu, saldırının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Geçmiş olsun" telefonu açtığını, görüşmede özel bir konu işlenmediğini, kendisinin de teşekkür ettiğini aktardı.

-"Hepimizin ortak adayı gibi ortaya çıkmalıdır"

Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adaylığından çok, seçilecek cumhurbaşkanının nasıl biri olması gerektiğine kilitlenilmesi gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, toplumun büyük bir kesiminin kabul edeceği temiz, dürüst, dünyayı, dengeleri iyi bilen, yurttaşına sempati gösteren, herkesi kucaklayan bir cumhurbaşkanı istediklerini vurguladı. Kılıçdaroğlu, "Erdoğan'da bu özellikler var mı, yok mu? Erdoğan'da bu özelliklerin olmadığını ben de kendisi de biliyor. Cumhurbaşkanlığı farklı bir şey, bir partinin genel başkanı seçilmiyor. Ülkeyi yönetecek, kurumlar arasında diyaloğu sağlayacak, ülkeyi hem içeride hem dışarıda temsil edebilecek bir insan arıyoruz. 76 milyon yurttaştan herkes, 'Bu benim Cumhurbaşkanım' diyebilmeli. Biz, böyle bir profil istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı için Türkiye'de çok sayıda isim olduğunu bildiren Kılıçdaroğlu, bugünden isim açıklamanın doğru olmadığını söyledi. Siyasi kimliği çok öne çıkmış birinin cumhurbaşkanı adayı olmasını doğru bulmadıklarına işaret eden Kılıçdaroğlu, "Belli isimleri tartıyoruz, düşünüyoruz. Bunlar olabilir mi, olamaz mı diye. Daha bu kişilerin hiçbiriyle bir bağlantı kurmadık. Ayrıca dediğim gibi, hangi siyasi görüşten olursa olsun bilgisiyle birikimiyle davranışıyla hepimizin ortak adayı gibi ortaya çıkmalıdır" ifadesini kullandı.

-"Biz, ona kukla başbakan deriz"

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanının, istediği takdirde anayasadaki yetkilerini kullanabileceğine dikkati çekerek, "Örneğin Bakanlar Kurulu'na başkanlık etmek gibi bir yetkiyi kullanabilir ama bu ne kadar kabul görür? Başbakan konumundaki kişi müdahaleyi ne kadar içine sindirir onu bilmiyoruz. Eğer Başbakan, Cumhurbaşkanının yürütmenin her işine müdahale ettiği bir süreci içine sindirirse biz, ona kukla başbakan deriz. Hayır, 'Ben başbakanım, benim hükümet programım vardır. Ben bunu uygulayacağım' derse tabloda bir değişiklik olmaz. Yani Başbakanlık koltuğuna oturacak kişinin kişiliğiyle değerlendirmemiz lazım" dedi.

-"Attığımız adım, maya tutacak"

CHP'nin Doğu ve Güneydoğu'da düşük oy aldığının bir gerçek olduğunu ancak bu konuda yorum yapanların iki gerçeği gözardı ettiğini belirten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Bunlardan birincisi şu, CHP'nin 80 öncesi Doğu ve Güneydoğu tabanı nerede? Onu görmeden yorum yapmayı doğru bulmuyorum. O dönemde bizim tabanımızın büyük bir kısmı belediye başkanlığını da alıyordu, milletvekilliğini de alıyordu ama bugün bu taban başka bir patinin içinde. Dolayısıyla orada bir zorluğumuz var. İkincisi, Doğu ve Güneydoğu'da din temelli siyaseti tercih eden bir kitle de var, onlar da AKP'nin içinde. Biz, sosyal demokrat bir partiyiz, hem inanca hem etnik kimliğe saygı duyuyoruz. İnançları da etnik kimlikleri de siyaset malzemesi yapmıyoruz, yapmadığımız için de o bölgede girmeye zorlanıyoruz ama bu, o bölgede hiç çalışmayacağımız anlamında değil. Elbette çalışacağız, yüzde 1 bile olsa bunu çok değerli buluyoruz. Eskiden şöyle bir eleştiri yapılırdı, 'Siz, Sivas'ın ötesine bile geçemiyorsunuz' diye. Bugün, öyle bir eleştiri yok. Biz, her tarafa gidiyoruz. Dolasıyla attığımız adım maya tutacak mı? Elbette tutacak. Bize biraz zaman verilmesi lazım. Siyasetin aşırı kutuplaştığı bir bölgede üçüncü bir parti olarak gidip taban tutmak istiyoruz, dolayısıyla zorluklarımız var."

-"Eski hastalıklardan partiyi kurtaracağız"

Kılıçdaroğlu, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un "TSK'nın türban konusunda hatalı olduğu" yönündeki açıklamasına ilişkin, "Bir insanın, özellikle bilgili, devlet umuru görmüş bir insanın özeleştiri yapmasını saygıyla karşılamak gerekiyor. Belki buna da ihtiyacımız var. İnsanlar tümüyle hatadan arınmış kişiler değildir. Hepimizin hatası olabilir, özeleştiriyle biz hataları hem kabul etmiş hem de topluma aktarmış oluruz, özeleştiriye saygı duyuyorum" değerlendirmesini yaptı.

Mustafa Sarıgül'ün kendisine potansiyel rakip olarak gösterilmesinden rahatsızlık duymadığını da belirten Kemal Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"CHP'de herkes, genel başkan adayı olabilir. Sonuçta hukuk dediğimiz bir kavram var. Bizim bir  tüzüğümüz var. Kim, nasıl genel başkanlığa aday olur, belli. Kurultaya gideriz, biri seçilir, biri kaybeder ama kaybedenin seçilenin elini kaldırmasını isterim. Biz, demokratik ülkede olması gereken kuralları, hukuku işleteceğiz yoksa 'Biri geldi aday oldu, biz onu engelleyelim.' Böyle bir düşünce yok, eski hastalıklardan partiyi kurtaracağız." - Ankara

Kaynak: AA / Politika
title