Haberler

CHP Genel Başkan Yardımcısı Şenatalar Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"19. Milli Eğitim Şurası, Türkiye'nin gerçek eğitim sorunlarının tartışıldığı bir platform olması gerekirken, tek tipçi, merkeziyetçi, muhafazakar dünya görüşünün, eğitim alanını tekeline alma projesinin yeni adımlarının atıldığı bir toplantı olmuştur"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhan Şenatalar, "19. Milli Eğitim Şurası, Türkiye'nin gerçek eğitim sorunlarının tartışıldığı bir platform olması gerekirken, tek tipçi, merkeziyetçi, muhafazakar  dünya görüşünün, eğitim alanını tekeline alma projesinin yeni adımlarının atıldığı bir toplantı olmuştur" görüşünü savundu.

Şenatalar, yaptığı yazılı açıklamada, şurada, bölgesel eşitsizlik, kalabalık sınıflar, eğitim kalitesi, laboratuvar ve kütüphane yetersizlikleri, öğretmen açığı, atama bekleyen öğretmenler gibi kronik sorunların arka planda kaldığını savundu.

Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) ölçümlerinde ortaya çıkan yetersiz durumun ve buna karşı alınması gereken önlemlerin şurada öncelikli konular arasında yer almadığını ifade eden Şenatalar, şunları kaydetti:

"Tüm bu konular yerine Osmanlıca öğretimi, zorunlu din dersinin ilkokulun birinci sınıfına kadar indirilmesi ve ders saatinin arttırılması ön plana geçmiştir. 2014 Türkiye'sinde zorunlu din dersinin varlığı artık aşılması gereken bir durum iken, giderek yaygınlaştırılması, gerek laiklik, gerek evrensel hukuk açısından son derece sorunludur. Bu konuda Başbakanın ve eğitim bakanının, 'Türkiye'deki din dersinin din kültürü dersi olduğunu ve AİHM'nin bu konuyu yeterince bilmediğini' ileri sürmeleri ise gerçeklerle hiç bağdaşmadığı gibi, dayatmacı bir yaklaşımı ortaya koymaktadır.

Şurada alınan kararlar bir bütün olarak incelendiğinde, egemen olan yaklaşımın çağdaş eğitim anlayışından hayli uzak olduğu açıkça görülmektedir. 19. Milli Eğitim Şurası, Türkiye'nin gerçek eğitim sorunlarının tartışıldığı bir platform olması gerekirken, tek tipçi, merkeziyetçi, muhafazakar dünya görüşünün, eğitim alanını tekeline alma projesinin yeni adımlarının atıldığı bir toplantı olmuştur."

Şurada egemen olanın ezbere ağırlık veren, sormayı ve sorgulamayı zorlaştıran, bilimsel düşünceyi baskılayan bir yaklaşım olduğunu ileri süren Şenatalar, şuradaki anlayışın uygulamaya geçmesi durumunda, yetişecek gençlerin çağa uyum sağlamakta çok ciddi bir sıkıntı yaşayacağını iddia etti. - Ankara

Kaynak: AA / Politika
title
Close