Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce Açıklaması
"Sadece teknolojiyi, bilgisayarı kullanan, enstrümanlaşmış, ruhunu, kimyasını, sevgiyi, barışı, arkadaşlığı, dostluğu, komşuluğu, aşkı kaybetmiş insanların olduğu bir dünyanın akıllı bir dünya, bir şehir olduğunu düşünmüyorum"
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "Sadece teknolojiyi, bilgisayarı kullanan, enstrümanlaşmış, ruhunu, kimyasını, sevgiyi, barışı, arkadaşlığı, dostluğu, komşuluğu, aşkı kaybetmiş insanların olduğu bir dünyanın akıllı bir dünya, bir şehir olduğunu düşünmüyorum" dedi.
Güllüce, CEBIT Global Konferans Programı kapsamında yer alan "Şehir İletişimi, Ulaşım ve Teknoloji Zirvesi" oturumunun açılışında yaptığı konuşmada, akıllı kent çözümlerinin önem kazandığını ve dünyanın pek çok çok şehrinde de uygulamaya geçirildiğini söyledi.
Türkiye'nin çok büyük bir ülke olduğuna işaret eden Güllüce, yıllar içerisindeki değişimlerden örnek vererek, Türkiye'nin dinamizminin bazı ülkeleri rahatsız ettiğini anlattı.
"Kentlerin bu kadar büyümesini arzulamıyoruz"
Kentlerin yönetilmesinin gittikçe zorlaştığını aktaran Güllüce, "Kentlerin bu kadar büyümesini arzulamıyoruz. Bu yüzden de Türkiye geneli yaptığımız teşvik uygulamalarında aşağıya doğru akışı, Ağrı'ya yukarısı ve İzmir'e aşağısı derseniz, teşviklerle durdurduğumuzda kentlerin de istenmeyen büyüklüklere ulaşmayacağı kanaatini taşıyoruz. Bu bizim oldukça önem verdiğimiz bir konu" diye konuştu.
Güllüce, bütün dinlerde aklın kullanılmasının tavsiye edildiğini, İslam'da ise aklın kullanılmasının emredildiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Sadece teknolojiyi, bilgisayarı kullanan, enstrümanlaşmış, ruhunu, kimyasını, sevgiyi, barışı, arkadaşlığı, dostluğu, komşuluğu, aşkı kaybetmiş insanların olduğu bir dünyanın akıllı bir dünya, bir şehir olduğunu düşünmüyorum. Bu söylediklerim eleştirilebilir. 'Teknolojiye mi muhalefet ediyorsunuz?' Teknolojiyle beraber insanın yüreğini, kalbini de mutlaka korumak gerektiğini baştan söyledim. Şair, 'İnsanlar kendileri eşya olacak' diyor. 'O kadar fazla eşyaya sahip olacak, tüketecek ki kendileri eşya yerine geçecek' denilen bir duruma gelmesi de bana göre akıllılık değil."
Bakanlık projelerinden bahseden Güllüce, Türkiye'nin geleceğin dünyasını mahvetmeden kalkındığını ve bu yüzden de hem şehircilik hem de çevre çalışmalarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı altında toplandığını hatırlattı.
"Dünya son 100-150 senede çok vahşice, acımasızca tüketildi"
Güllüce, şöyle devam etti:
"Dünyanın gelişmiş ülkeleri dünyayı mahvettiler. Özellikle yoksul halkların, Afrikalıların ve değişik ülke halklarının yaşadığı yerleri perişan ettiler. Çevre olarak mahvettiler. Kendi ülkelerine de kısmen zarar verdiler. Dünya 100-150 yıl içerisinde milyarlarca sene tüketildiğinden daha fazla tüketildi. Son 100-150 sene içerisinde çok vahşice, acımasızca tüketildi. Bugün çevre sorunları, iklimin değişmesi gibi konuların sebebi, o gelişmiş ülkelerin dünyayı, çevreyi, insanı, canlıları, geleceği hiçe sayarak ve hiçbir kutsal tanımadan tüketmelerinin sonucu."
Almanya Niedersachsen Federal Eyaleti Ekonomi, Çalışma ve Ulaştırma Bakanı Olaf Lies ile Polonya Ekonomi Bakan Yardımcısı Arkadiusz Bak'ın da yer aldığı oturumun ardından Güllüce, stantları gezerek firmaların çalışmaları hakkında bilgi aldı. - İstanbul