Çankaya Köşkü'nde "Üçlü Balkan Zirvesi 3. Toplantısı"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Balkanlarda kalıcı barış ve istikrarın tesisi için Sırbistan ve Bosna-Hersek ile ilişkilere büyük önem verdiklerini belirterek, "Üçlü zirve sürecinin artık kriz çözme ve tarafları buluşturma aşamasından, kurumsallaşma"...
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Balkanlarda kalıcı barış ve istikrarın tesisi için Sırbistan ve Bosna-Hersek ile ilişkilere büyük önem verdiklerini belirterek, "Üçlü zirve sürecinin artık kriz çözme ve tarafları buluşturma aşamasından, kurumsallaşma ve ortak projeler üretme safhasına geçmesi bizlere umut aşılamaktadır" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Üçlü Balkan Zirvesi'nin üçüncü toplantısına katılmak üzere Türkiye'ye gelen Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Nebojşa Radmanoviç, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Zeljko Komsiç, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzetbegoviç ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic'i Çankaya Köşkü'nde törenle karşıladı. Çankaya Köşkü'nün Büyük Şeref Kapısı'nda konuk Cumhurbaşkanlarını karşılayan Gül, konuk cumhurbaşkanlarıyla zirve anısına hatıra fotoğrafı çektirdi.
Üçlü Balkan Zirvesi'nin Genel Katılımlı Oturumu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konuklarını Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Balkanlarda kalıcı barış ve istikrarın tesisi için Sırbistan ve Bosna-Hersek ile ilişkilere büyük önem verdiklerini belirten Gül, bu çerçevede Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikolic'i Şubat ayında, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyesi İzzet Begoviç'i ise Ocak ayında Ankara'da ağırladığını söyledi.
Konuk Cumhurbaşkanlarıyla bölgeyi ilgilendiren önemli konulurda görüşmeler yaptıklarını belirten Gül, bölgenin karanlık mazisiyle özleştirilen 1992-1995 yıllarındaki savaşı ve 1999'da Kosova'da yaşananların üzerinden çok zaman geçtiğini kaydetti. Aradan geçen sürede bölgede önemli gelişmelerin yaşandığına dikkat çeken Gül, "Memnuniyetle ifade etmeliyim ki, Balkan ülkelerinde iş başına gelen liderlerin çoğu bu açı tarihle yüzleşmek ve geçmişin tatsız hatıralarını getire bırakmak için vizyoner bir yaklaşım benimsemişlerdir. Böylelikle geçmişe değil, geleceğe bakan zihinsel bir dönüşümün kapısı aralanmıştır. Bu vesileyle büyük cesaret, samimiyet ve kararlılık örneği gösteren Sırbistan liderliğini takdirle anmak isterim. Bu adımlar şüphesiz memnuniyet verecidir. Geleceğe dönük olarak güçlü bir işbirliğinin zemini oluşturulmaktadır" diye konuştu.
Balkanlarda hala yapılacak işlerin olduğunu vurgulayan Gül, üçlü zirve sürecinin bunun daha fazla yapma arzu ve iradesinin tezahürü olduğunu dile getirdi. Türkiye-Bosna-Hersek ve Sırbistan arasındaki üçlü işbirliğinin, üçlü zirveler sürecini İstanbul'da başlatıldığı 2010 tarihinden çok daha ileri bir noktaya eriştiğini kaydeden Gül, süreç sayesinde diyalog ve işbirliğinin temellerinin her geçen gün güçlendiğini vurguladı. Sürecin hakların ve bölgelerin yararı gözetilerek herkesin görüşlerini açıklık ve samimiyetle dile getirdiği önemli bir platform vasfını taşıdığını ifade eden Gül, şunları kaydetti:
"Üçlü işbirliği ülkelerimizin ötesinde bölgesel istikrar ve işbirliğine de katkıda bulunmakta ve uluslar arası toplum tarafından takdirle izlenmektedir. Bugünkü görüş alışverişimiz geleceğe birlikte inşa etmek teması üzerinde cereyan edecektir. Bu çerçevede üçlü işbirliğimizi yeni ufuklara nasıl taşıya bileceğimize dair bir kez daha samimi fikirlerde bulunacağız. Balkanlarda oluşmasına katkı sağlamak için el birliğiyle çalıştığımız pozitif atmosfer, üçlü zirve sürecinin artık kriz çözme ve tarafları buluşturma aşamasından, kurumsallaşma ve ortak projeler üretme safhasına geçmesi bizlere umut aşılamaktadır. Bu anlayışla bugün ağırlı olarak tüm Balkan ülkelerinin Avrupa ve Avrupa Atlantik kurumlarıyla bütünleşme çabalarıyla sürece ekonomi boyutunun dahil edilmesi üzerinde duracağız. Bu iki sütunlarda kalıcı barış, huzur, istikrar, güven ve refah ortamının oluşturulmasının en güçlü teminatı olarak görüyoruz." - ANKARA