Haberler

Bülent Arınç: 11 Yılda 3 Bin 500 Eseri Restore Ettik

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, restorasyonu tamamlanan Üsküdar'daki Mihrimah Sultan Caminin açılışını yaptı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, restorasyonu tamamlanan Üsküdar'daki Mihrimah Sultan Camii'nin açılışını yaptı. Arınç, 11 yılda 3 bin 500 eserin restore edildiğini söyledi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yaklaşık 8 milyon liraya 2 yılda restore edilen Üsküdar'daki Mihrimah Sultan Camii, düzenlenen törenle yeniden ibadete açıldı. Caminin açılışına Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran ve çok sayıda kişi katıldı. Cuma namazı öncesi düzenlenen törende konuşan Arınç, "Bu cami 2 minaresiyle, 6 kubbesiyle bir estetik ve zarafet şaheseridir. Sadece İstanbul'da değil, İstanbul'u anlatan, Osmanlı'yı anlatan bütün eserlerde de referans olarak gösterilmiş çok kıymetli bir ibadet merkezimizdir" dedi.

Mihrimah Sultan Camii'nin geçmişte bazı onarımlar geçirdiğini anlatan Arınç, "Ama esaslı restorasyonu 2001'den bu yana takriben 2 yıl süre içerisinde bitirildi. Bugüne kadar camimize 8 milyona yakın masraf yaptık. Helali hoş olsun, çok güzel oldu. Ecdadımızın bize emanet olarak bıraktığı, bugüne kadar milyonların secde ettiği, imamıyla, müezziniyle, cemaatiyle, herkesin rahmetle anılacağı bu güzel camimizi ayağa kaldırmış olmaktan, restore etmiş olmaktan çok mutluyuz. 500 yıldan bu yana ayakta duran bu eseri tekrar bütün insanlığa, Müslümanlara bir hizmet, ibadet merkezi olarak hazırlamayı Allah nasip etti" diye konuştu.

Arınç, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün binlerce vakıf emanetine sahip çıkmaya çalıştığını belirterek, Mihrimah Sultan Camii'nin yakınında bulunan Valide-i Cedid Camii'nde de restorasyona başlanacağını kaydetti. Açılış öncesi ziyaret ettiği Atik Valide Külliyesi'nin de 100 trilyona yakın bir masrafla restore edileceğini kaydeden Bülent Arınç, orayı Fatih Sultan Üniversitesi'nin fakülteleri ve yüksekokulları için hazırladıklarını söyledi. Arınç, "Ne mutlu orada öğretim üyesi, öğrenci olarak görev yapacak insanlara. Gerçekten ilim orada tahsil edilir, orada öğretilir" dedi.

"11 SENEDE 3 BİN 500 ESERİ RESTORE ETTİK"

2002'den bu yana 11 yılda 3 bin 500 eseri restore ettiklerini kaydeden Arınç, şunları söyledi:

"Bu güne kadar 3 katrilyon masraf yaptık, 70 binden fazla insana iş alanında istihdam sağladık. Sadece tarihe, sadece vakfa olan borcumuzu yerine getirmedik, Türkiye'nin ekonomisinde de çok önemli hizmetler yaptık. Gün geldi Süleymaniye'ye 40 trilyon üzerinde masraf ettik, gün geldi başka yerlerde hiçbirini sakınmadık. Çünkü bunların hepsi emanettir ve vakıflar aynı zamanda bir medeniyetin adıdır. Bizim şanlı medeniyetimiz vakıf medeniyeti ismini de taşıyor. Mahlukatın hepsine hizmet ve hayır amacıyla kurulmuş öylesine vakıflar vardır ki, Müslüman'ın inancında nelerin yer tuttuğunu bugün iftiharla görüyoruz ve bunların merkezi İstanbul'dur. Vakıfları ayakta tutmak, yaşatmak, geliştirmek bizim görevimizdir. Geçmişte alınıp satılmış, yıkılmış, ihmal edilmiş, bugün yerinde pek çok şeyin bulunduğunu gördüğümüz vakıflara da sahip çıkıyoruz. Onları tekrar fotoğraflarına bakarak bile imar ve ihya edecek durumdayız. Eğer biz de yaptığımız işlerden milletimizden bir takdir ve teşekkür görüyorsak ama asıl maksat da Allah'ın rızasını kazanmaksa inşallah bu yolda hizmete devam edeceğiz."

Törende konuşmaların ardından dualar eşliğinde caminin açılışı gerçekleştirildi. Daha sonra Arınç ve beraberindekiler, cuma namazını kılmak üzere camiye girdi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika
title
Close