BM Güvenlik Konseyine Myanmar Raporu Sunuldu
Myanmar ordusu, güvenlik noktalarına düzenlenen baskın sonrası yapılan karşı saldırıda Bangladeş’e kaçan yarım milyon Müslüman halka karşı askerlerin öldürme, tecavüz ve evleri kundaklama gibi şiddet iddialarına karşı iç soruşturma başlattığını açıkladı.
Myanmar ordusu, güvenlik noktalarına düzenlenen baskın sonrası yapılan karşı saldırıda Bangladeş'e kaçan yarım milyon Müslüman halka karşı askerlerin öldürme, tecavüz ve evleri kundaklama gibi şiddet iddialarına karşı iç soruşturma başlattığını açıkladı.
Myanmar ordusunun, Rakhine Müslüman savunma güçlerinin 30 güvenlik noktasına yaptığı saldırıya misilleme olarak Rakhine eyaletinin kuzeyindeki Müslümanlara karşı BM'nin etnik temizlik olarak nitelediği, köyleri yakma, tecavüz ve öldürme eylemlerinin çoğunlukta bulunduğu vahşet raporlarına karşı iç soruşturma başlattığı kaydedildi. Korgeneral Aye Win başkanlığındaki bir komite askeri personelin davranışını soruşturmaya başladı. Myanmar Genelkurmay Başkanlığı, operasyonun Budist çoğunluklu Myanmar Anayasası tarafından onaylandığı iddiasında ısrar etti. İç soruşturmalar ve daha önceki askeri soruşturma Müslüman mültecilerin kendilerine yönelik kundaklama, tecavüz ve öldürme iddialarını reddetmişti.
Uluslararası yardım kuruluşları Myanmar'dan Bangladeş'in Cox Bazar bölgesine 536 bin civarında Müslümanın kaçarak sığındığını açıkladı. Bangladeş'te son sığınmacılardan önce 200 bin Rohingya Müslümanının bulunduğu hatırlatıldı.
Öte yandan, Myanmar'ın Rokhine Müslümanlarına vatandaşlık vermediği, seyahat yasağı uyguladığı ve temel ihtiyaç maddelerine erişmesine imkan tanımadığı bildirildi. Myanmar'ın de Facto Lideri Aung Suu Kyi, Müslümanlara karşı uygulanan insan hakları ihlallerinin soruşturulacağına, Myanmarlı olduklarını ispatlayanların geri alınacağına söz verdi.
Etnik ve dini olarak bölünmüş Rokhine Müslümanlarına çözüm bulmak için Myanmar hükümetinin baş danışmanı Suu Kyi tarafından kurulan komisyonun başkanı BM'nin eski Genel Sekreteri Kofi Annan, kapalı oturumda BM Güvenlik Konseyi ve diğer güvenlik konseyi üyesi ülkelere Cuma günü bilgi verdi. Şiddetin sonra erdirilmesi, mültecilerin ülkelerine geri dönmesi ve Müslümanlara şiddet uygulayanların hesaba çekilmesi için BM Güvenlik Konseyinin 15 üyesinin resmi karar almaya çalıştığı kaydedildi.
Annan, BM Güvenlik Konseyinin, Myanmar hükümetinin Müslümanların güvenli bir şekilde ülkelerine geri dönmesini sağlamayacak bir karar almasını umduğunu söyledi. Annan, Rokhine Müslümanlarının kamplara geri gönderilmemesi gerektiğini de söyledi. - ARAKAN