Haberler

BDP'li Dora'dan Din Dersinden Muaf Öğrencilerin Sınav Puanlarına İlişkin Açıklama

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, “Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin genelinin kariyerini etkileyecek bir sınavda farklı inançlara mensup öğrencilere yönelik sistematik olarak eşitsiz sonuçlara yol açacak bürokratik, politik ve pratik uygulamalar gerçekleştirebilmektedir” dedi.

BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, "Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin genelinin kariyerini etkileyecek bir sınavda farklı inançlara mensup öğrencilere yönelik sistematik olarak eşitsiz sonuçlara yol açacak bürokratik, politik ve pratik uygulamalar gerçekleştirebilmektedir" dedi.

TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, "Bugün azınlık okullarında okuyan öğrenciler ile resmi devlet okullarında okuyup din kültür ve ahlak bilgisi dersinden muaf olan öğrencilerin yaşadıkları mağduriyeti gündeme getirmek istiyorum" diyen Erol Dora, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 28-29 Kasım 2013 tarihlerinde yaptığı orta öğretime geçiş sınavlarının ilköğretim okullarında zorunlu olarak okutulan Türkçe, matematik, din kültür ve ahlak bilgisi, fen ve teknoloji, Türkiye Cumhuriyeti inkılap tarihi ile yabancı dil derslerinden hazırlanmış sorulardan yapıldığını belirtti. Sınav sonuçlarına ilişkin puanların hesaplandığını belirten Dora, "Bu sınav neticesinde azınlık okullarında okuyan öğrenciler ile resmi devlet okullarında okuyup din kültürü ve ahlak bilgisinden muaf olan öğrencilerin mevcut sınav puanı hesaplama yöntemleri ile sınava eşit fırsatlarda girme hakları engellenmiş, kısa ve uzun vadede hak kayıpları yaşamalarının önü açılmış ve mağduriyetlere sebebiyet verilmiştir. Söz konusu öğrenciler din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf olmalarına rağmen bu durum puan hesaplanırken dikkate alınmamakta ve bu öğrencilerin puanları eksik hesaplanmaktadır" diye konuştu.

Sınavlar yapılmadan önce ortaya çıkabilecek mağduriyetleri öngörerek Milli Eğitim Bakanlığı'na verdikleri yazılı soru önergesine üzerinden 3 ay geçmesine karşın bir yanıt alamadıklarını belirten Dora, "Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin genelinin kariyerini etkileyecek bir sınavda farklı inançlara mensup öğrencilere yönelik sistematik olarak eşitsiz sonuçlara yol açacak bürokratik, politik ve pratik uygulamalar gerçekleştirebilmektedir" şeklinde konuştu.

Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf olan öğrencilere negatif ayrımcılık yapılmasına müsaade eden yöntemlerin öğrencilerde oluşturacağı dışlanmışlık, güvensizlik, haksızlığa uğramışlık duygularına bağlı olarak ortaya çıkabilecek psikososyal travmalar konusunda Milli Eğitim Bakanlığı'nın sorumlu olduğunu ve sorumluluğunun gereğini yerine getirmesini isteyen Dora, "Hiçbirimiz ortak geleceğimiz olan çocuklarımızı inançları üzerinden haksız biçimde avantajlı ya da dezavantajlı konuma getirecek uygulamalar konusunda sessiz kalamayız" ifadelerini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika
title
Close