Haberler

BDP'li Birtane, Kars'ın Sorunlarını Masaya Yatırdı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, "Kars'a ithal et girişi yapılması Karslılara hakarettir, zulümdür" dedi.

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, "Kars'a ithal et girişi yapılması Karslılara hakarettir, zulümdür" dedi.

TBMM basın toplantısı düzenleyen BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Kars'ın 7 ilçesinin, 2 beldesinin ve 384 köyünün bulunduğunu belirterek, il merkezi, ilçeler ve köylerde yoksulluğun had safhada olduğunu söyledi. Kars'ta işsizlik oranın yüzde 90'nı aştığını belirten Birtane, "Mazot, gübre ve tohum ücretlerinin yüzde yüz zamlanması nedeniyle, ilde hayvancılık ve tarım bitmiştir. Halkın çoğu bu yıl tahıl ekememiştir. Hayvancılık yapan aile sayısı yüzde 50 düşmüştür" dedi.

Kars halkının açlık ve yoksulluk içinde olduğunu ifade eden Birtane, Kars ilinde yatırımların bulunmadığını ve halkın geçim kaynağı olan hayvan alım-satımının da şap hastalığı nedeniyle engellenmeye çalışıldığını önü sürdü. Kars'ta hayvan meydanlarının aylardır bu nedenlerden dolayı kapalı bulunduğunu kaydeden Birtane, "Hastalık var deniliyor ama bu konuda hiçbir önleyici tedbir, aşı yapılmıyor" diye konuştu.

Temel geçim kaynağı hayvancılık olan Kars'ta sorunların biran önce çözülmesi gerektiğini vurgulayan Birtane, ithal et girişinin durdurularak, yerli hayvanların hem üretimi hem satışı için gerekli önlemlerin alınması ve hayvan meydanlarının önlem alınarak biran önce açılması gerektiğini belirtti.

Birtane, "Kars'a ithal et girişi yapılmaması Karslılara hakarettir, zulümdür" dedi. Kars'ın görünün itibariyle en geri kalmış iller arasında olduğuna dikkat çeken Birtane, konuşmasına şöyle devam etti:

"Kent merkezindeki alt yapı çalışmaları tamamlanmış değildir. Şehir içi yollar çukurlarla doludur. Sokakların çoğu stabilize yol olup, asfalt ve parke taşı çalışması yapılmayan sokaklar ve ana yollar mevcuttur. Kent merkezindeki su kesintileri hala devam etmektedir.

Şehir içinde bulunan kanallar çöp ve kanalizasyon suları ile doludur. Kars Çayı'nda oluşan kirlilik bir türlü önlenmiyor. Bu doğal dere yatağına kanalizasyon boruları bağlanmıştır. Tarihi yapılar bakımsızlıktan yok olmak üzeredir. Turistik hiçbir hizmet yoktur. Kentte kentsel dönüşüm adı altında vatandaşların evlerine, arsalarına el konuluyor. Gecekondularda oturan yoksullar evlerinden çıkarılıyor, akıbetleri belirsizdir."

Karsın mahallerinin yıkık evler ve taş yığınları ile dolu olduğunu ileri süren Birtane, Kars devlet hastanelerinde uzman doktor sayısının son derece düşük olduğunu söyledi. Birtane, "Doktor başına düşen hasta sayısı 250'yi buluyor. Hastalar saatlerce sıra bekliyor. Yoğun bakım yatakları, yanıt üniteleri, erken doğum üniteleri yoktur. Tıbbi cihazlar son derece yetersizdir" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika
title
Close