Bazı Kamu Alacakları Yeniden Yapılandırılıyor
TBMM Genel Kurulunda Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri sürüyor.
TBMM Genel Kurulunda Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri sürüyor.
Daha önceki yapılandırmaya başvurmayan vatandaşlara ikinci bir şans tanıyan, bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeleri de içeren teklifin tümü üzerinde MHP Grubu adına söz alan Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, teklifin, bazı alacakların yeniden yapılandırılmasının yanı sıra maden, enerji, bankacılık, kamu arazileri, motorlu taşıtlar ve benzeri pek çok farklı alanda farklı kanunları değiştiren düzenlemeler içeren bir torba kanun hüviyeti taşıdığını bildirdi.
Torba kanun konusunu daha önce her seferinde usul yönünden eleştirdiklerini anımsatan Ayhan, "Bu eleştirilerimiz bugün de baki. 40 madde gelip 200 madde çıkan tasarı ve tekliflerin olduğunu biliyoruz. Ancak bu teklif, ocak ayında erteleme düzenlenmesini saymazsak son dokuz ay içinde getirilen ikinci kapsamlı düzenleme." dedi.
Giderek düzenleme aralıklarının sıklaştığını, bu durumun vergi adaletini bozduğunu; vergi ahlakı ve tahsilatı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirten Ayhan, şöyle devam etti:
"Vergisini zamanında ödeyen mükellefe verilen teşvik zamanında ödemeyene getirilen imkanlardan çok daha sınırlı. Vergisini zamanında ödeyene yüzde 5 indirim, ancak ödemeyene çok kapsamlı düzenlemeler, 36-60 ay arası taksitlendirme hakkı. Adeta vergiyi zamanında ödememek teşvik edilir hale geliyor.
Özellikle tecil konusunda Bakanlar Kuruluna tanınan yetkilerin çok detaylı, somut kriterlerle tanımlanması ve şeffaflıkla uygulanması ihtiyacı var. Komisyon çalışmaları sırasında bir miktar bu konuda düzeltme yapıldı ancak yeterli değil. Burada daha ileri düzenleme yapma ihtiyacı var."
Ayhan, teklifin gerekçesinde, 15 Temmuz darbe girişiminin ekonomide yarattığı olumsuz yansımaların bertaraf edilmesi hususunun bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Sadece bu olsa çözme imkanı belki biraz daha kolay olabilir ama yapısal problemler zaten ortada duruyor. Bu sonuç sadece 15 Temmuz darbe girişiminin yarattığı bir sonuç değil, aynı zamanda yapısal problemlerden de kaynaklanıyor. Ekonomide kısa vadeli çözümler ve önlemler, problemleri çözmeyeceği gibi derinleşmesine, daha da içinden çıkılmaz hale gelmesine neden olabilir. Yapısal unsurlar, mekanizmalar ve uygulamanın birlikte düşünüleceği bir tasavvura ihtiyaç var. Ekonomide, alınan tedbirlerde bir eksen değişikliği gerekiyor. Bu, üretim ekonomisiyle ilgili olmalı. Beklentileri iyi yönetmek gerekiyor. Bu tedbirler, maalesef, ekonomide beklenti yönetimini bozuyor, ekonomik aktörleri rasyonel olmayan yerlere götürüyor, günlük ihtiyaçlarını gidermeye odaklanıyor, uzun vadeli ve stratejik bakmayı unutur hale geliyor, unutturuluyor."
-"Vergi ombudsmanlığı getirelim"
HDP Grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Garo Paylan, bugün seçilmiş, güvenoyu almış bir Maliye Bakanı olduğunu, "yeni anayasa sistemi devreye geçerse bir 'başkan' ve seçilmemiş bir maliye bakanı olacağını" söyledi.
Meclisten güven oyunu almamış Maliye Bakanına bir sanayicinin gidip borcunu yapılandırmak isteyeceğini belirten Paylan, "Partinin yanında olan, partiyle beraber olduğunu hissettiren sanayicinin vergisi yapılandırılacak, olmayanlar yapılandırılmayacak. Bu iş böyle olmaz. Bir vergi ombudsmanlığı getirelim dedik. Vergi ombudsmanlığı, gerçekten özerk bir yapılanma olsun ve başvuranlara objektif bir şekilde, Türkiye ekonomisine katkısının devam etmesi için vergiler yapılandırılsın, o kurumlar ayakta kalsın dedik ama Maliye Bakanına dinletemedik." ifadesini kullandı.
Paylan, "Partili Cumhurbaşkanı, partili yargı, partili basından sonra vergi yapılandırmasına da bundan sonra partili bakan karar verecek. Yani oraya biat edenler vergisi yapılandırılacak, etmeyenlerin yapılandırılmayacak." görüşünü öne sürdü.