Başbakanlık Başdanışmanı Yetiş'ten Dünyaya 'Mülteci' Çağrısı
Başbakanlık Göç ve İnsani Yardımlardan Sorumlu Başmüşaviri Muhammed Murtaza Yetiş dünyaya seslenerek, "İnsanlık gereği, uluslararası hukuk gereği ilgili ülkelerin kapılarını açması, zulümden, ölümden kaçan herkesi sahiplenmesi ve kucaklaması gerekmektedir.
Başbakanlık Göç ve İnsani Yardımlardan Sorumlu Başmüşaviri Muhammed Murtaza Yetiş dünyaya seslenerek, "İnsanlık gereği, uluslararası hukuk gereği ilgili ülkelerin kapılarını açması, zulümden, ölümden kaçan herkesi sahiplenmesi ve kucaklaması gerekmektedir. Ümit ederiz ki bugün kendi sınırlarını korumakla meşgul olan ülkelerin yönetimleri biraz da insanları korumaya dönük adımlar atar" dedi.
İzmir'deki Suriyelilere ilişkin sorunları ve çözüm önerilerini masaya yatırmak üzere kente gelen Başbakanlık Göç ve İnsani Yardımlardan Sorumlu Başmüşaviri Muhammed Murtaza Yetiş, İzmir Başbakanlık Ofisi'nde basın toplantısı düzenledi.
Türkiye'nin 2011 yılından bu yana Suriyeli mültecilere Türkiye insanına yakışır şekilde misafirperverlik gösterdiklerini belirten Yetiş, bu süreçte iki önemli sorunun ortaya çıktığına işaret ederek, "Birincisi küresel terör, ikincisi ise küresel mülteci krizi. Her iki sorun da yakın bölge coğrafyasında önemli etkilere sebebiyet veriyor ve Türkiye için önemli riskler taşıyor. Hükümetimiz her iki probleme ilişkin de gerekli tedbirlerin ortaya konulmasında titizlikle hareket ediyor. Başbakanlıkta oluşturulan koordinasyon çerçevesinde Suriyeli misafirlerimizin eğitimden sağlığa, barınma sorunlarına mesleki eğitime kadar birçok alanda ihtiyaçların tespit edilmesi ve ihtiyaçların karşılanması kapsamında hükümetimizin organlarıyla gerekli çalışmaları sürdürüyoruz" dedi.
"BUNDAN SONRA DA AYNI ANLAYIŞI SÜRDÜRECEĞİZ"
İzmir'de kayıt altına alınmış 80 bini aşkın Suriyeli bulunduğunu ve bugüne kadar 2 milyon 400 bin mülteciyi misafir ettiklerini hatırlatan Yetiş, şöyle konuştu:
"Bunların 300 bini kamplarımızda, geriye kalan 2 milyonu şehirlerimizde misafir ediyoruz. Bugüne kadar gerek ekonomik, gerek toplumsal anlamda, gerek güvenlik anlamında bu meselenin bütün boyutlarıyla ilgili önemli maliyetler ortaya çıkmasına karşın insanlarımızın da duyarlılığıyla önemli bir toplumsal soruna yol açmadan, toplumuyla, milletiyle hepimiz birlikte yürütmeye çalıştık. Ancak ilk gün ortaya koyduğumuz açık kapı politikası ve zulümden kaçan kim olursa olsun hangi mezhep hangi dinden olursa olsun gelen tüm insanların kucaklanması anlayışını bugüne kadar devam ettirdik ve bundan sonra da aynı anlayışı sürdüreceğiz."
"DUYARLILIĞIMIZA DÜNYA GIPTAYLA BAKIYOR"
Türkiye'nin bütün dünya tarafından gıptayla izlendiğini kaydeden Yetiş, "Ülke olarak, hükümet olarak ortaya koyduğumuz duyarlılık bütün dünya tarafından gıptayla, örnekle, memnuniyetle karşılanıyor. Ümit ederiz ki bugün kendi sınırlarını korumakla meşgul olan ülkelerin yönetimleri biraz da insanları korumaya dönük adımlar atmayı sağlamış olur. Türkiye'nin ortaya koyduğu duyarlılık yakın bölge ülkeleriyle sınırlı kalmaması ve tüm dünya ülkelerinin kendilerini uluslararası ve insani temelde sorumluluğunu da yerine getirmiş oluruz" ifadelerini kaydetti.
"İZMİR'DEN BÜTÜN DÜNYAYA SESLENİYORUZ"
İzmir'in Avrupa'ya geçiş noktasında önemli bir kavşak olduğuna dikkat çeken Yetiş, mülteci sorununun sadece güvenlik tedbirleriyle aşılamayacağını vurguladı.
Türkiye'nin bütün kolluk kuvvetleriyle üzerine düşen tedbirleri aldığını kaydeden Yetiş, "Bu mesele sadece Türkiye'nin yüklenmesiyle aşılacak bir durum olmadığı gibi, geçişlerin de sadece Türkiye'nin bu bölgede alacağı tedbirlerle önlenemeyeceği de aşikardır. Bunun için bizim dost ülkelerden temel beklentimiz, bir defa uluslararası hukukun yüklediği temel görevi yerine getirmeleri ve insanların ölümle pençeleşerek, denizlerde büyük bir risk alarak geçişi yerine düzenli yollarla geçişlerinin sağlanması ve kapıların açılmasıdır. İzmir'den, bu meselenin yakıcı biçimde yaşandığı yerden bütün dünyaya sesleniyoruz. İnsanlık gereği, uluslararası hukuk gereği ilgili ülkelerin kapılarını açması, zulümden, ölümden kaçan herkesi sahiplenmesi ve kucaklaması gerekmektedir. Meselenin sadece güvenlik boyutuna indirgenmesi son derece yanlış olacaktır" dedi.
Yetiş, konuşmaların ardından İzmir'deki mülteci alanında faaliyet gösteren sivil topum kuruluşlarıyla Başbakanlık Ofisi Toplantı Salonu'nda bir araya geldi. - İZMİR