Başbakan Yardımcısı Arınç, Setbir Olağan Genel Kurulu'na Katıldı
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda isimleri geçen çok değerli insanların hem ülkemizi rahatlatacak hem süreci kolaylaştıracak hem de aradaki arkadaşlık hukukunu, dostluğu, kardeşliği muhafaza edecek konuşmalarına şahit oluyoruz.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda isimleri geçen çok değerli insanların hem ülkemizi rahatlatacak hem süreci kolaylaştıracak hem de aradaki arkadaşlık hukukunu, dostluğu, kardeşliği muhafaza edecek konuşmalarına şahit oluyoruz. Dilerim ki başka unsurlar devreye girerek Türkiye'nin ekonomisini sarsacak bir belirsizlik ortamına yol ve imkan vermemiş olsunlar" dedi.
Başbakan Yardımcısı Arınç, JW Marriott'ta, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliğinin (SETBİR) Olağan Genel Kuruluna katılarak açıklamada bulundu. Ekonominin Haziran ayında yaşanan gezi olaylarıyla birlikte bir kırılma noktasının oluştuğunu ifade eden Arınç, "Ben siyasi bir figürüm. Siyaseti biraz daha fazla biliyorum. Siyasette kalıcı olmanın, siyaseti ayakta tutan dinamiklerin ne olduğunu biraz daha fazla biliyorum. O yüzden gittiğim her ülke de iş adamlarıyla toplantılar yaptım. Düşünce kuruluşlarında konuşmalar yaptım. En son İngiltere'de Chatham House 2,5 saat süren bir tartışmalı bir toplantıya katıldım. Onlarla Türkiye ekonomisi üzerine tartışmalar yaptım. Onlarında bana karşı soracakları tek bir şey vardı. Sayın Babacan gitseydi, Sayın Mehmet Şimşek gitseydi soracakları belliydi. Faizi soracaklardı, büyümeyi soracaklardı, cari açığı soracaklardı ama bana onlardan daha farklı şeyler sordular ve sordukları çok daha ilginçti. Türkiye'de siyasi istikrar devam edecek mi? Hükümet devam edecek mi? Mali yapılanma, ekonomi güçlenme devam edecek mi? Ben bunlara cevap vermeye çalıştım. Arkadan aldığım intibah, Türkiye'deki siyasi istikrarın devam etmesinin Türkiye için ve Türkiye'ye yatırım yapan ülkeler için Türkiye'nin ekonomisini yakından takip eden insanlar için çok daha önemli olduğuydu. Geçen sene Haziran ayında gezi olayları bir kırılma noktasıydı. Sonra 17 Aralık'ta yaşadıklarımız, 25 Aralık'ta gördüklerimiz, 30 Mart seçimleri öncesinde Türkiye'ye yaşatılmaya çalışılan tablolar bunların hepsi Türkiye'den çok daha fazla dikkatli biçimde İngiltere'de, Fransa'da, Amerika'da görebildiğim ülkelerde izleniyor ve tartışılıyordu" şeklinde konuştu.
Ekonomik istikrar, siyasi istikrar birbirini tamamladığını belirten Arınç, şunları aktardı:
"AK Parti hükümetlerinin başarısında gördüğüm için ifade ediyorum. Ekonomik istikrar, siyasi istikrar adeta siyam ikizleri gibi. Haytaları birbirine bağlı. Birinin bozuk olması, diğerinin de bozuk olmasına yol açabiliyor. İkisini birbirinden ayırmakta mümkün değil. Türkiye'de olumlu ne gelişme varsa siyasi istikrarın bunda tetikleyici ve etkileyici olduğunu düşünüyorum. Ekonomik istikrar eğer gücünden kaybederse, bileceksiniz ki siyasi istikrarda bir bozulma vardır."
30 Mart seçimleri sonrasında borsanın yeniden yükselme trendine girdiğini ve 72 binlere ulaştığını anlatan Arınç, şöyle devam etti:
"Mayıs 2013 yılındaki rakamlar Türkiye'de fevkalade sevinçten göz yaşartıcı rakamlardı. IMF ile olan borcunuz bitmiş, son taksitini ödemişsiniz, 400 milyon civarında 23,5 milyar başkalarının yaptığı borç hükümetimiz tarafından bitirildi. 44 milyar dolarlık, Euro'luk büyük köprülerin, barajların, otoyolların ihaleleri yapılmış. Milli gelirde artış görünüyor, büyüme hızında artış görünüyor, her çeyrekteki rakamlarda gayret güzel sonuçlar veriyor. Everest'in ucu gibi görünen borsa endeksi 90 binin üstünde şimdi zaman içerisinde kırık çizgiler başlamış, bunlardan ilk kırık çizgi 2013'ün Haziran ayında gezi olaylarıyla başlayan bir istikrarsızlık bir endişe, bir tedirginlik ortamı. Sonra o yatışmış, tekrar yükselmeye başlamış 17 Aralık'tan itibaren yeniden çöküşler var. 2014 ayının Ocak ve Şubat ayları gibi. 3 Şubat 2014'te bir en düşük oran var sonra bir girdi çıktı var. Şimdi görüyorsunuz 30 Mart itibariyle yeniden yükselme trendine girmiş şuan da 72 civarında bir rakam. 90 binden şuan da 72 binlerdeyiz. Bunun 60'ların altına düştüğünü de zaman içerisinde yaşamıştık. Gezi öncesi borsa rakamlarına ancak yeni dönmüş bulunuyoruz. Haziran 2013'deki rakamları 6 ay sonra ancak tekrar eski noktasına getirebilmişiz. Ama yükselme sürüyor. 30 Mart seçimlerinde siyasi istikrarı gören, bütün tablolarda olumlu gelişmeler var."
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra istikrarın devam edeceğini söyleyen Arınç, şunları kaydetti:
"Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar 4 aylık bir süreçte yine kırgınlıkları, kızgınlıkları, iç politikaya dönük adeta üst perdeden kavgaları dinleyen kulak veren ekonominin belki bazı kırılmalar yaşayabileceğini öngörebilirseniz. Ama aktörler bu konu da tepkinle hareket ediyorlar ve anayasa çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı seçimin nasıl gerçekleşebileceğini güzel örnekleriyle ortaya koyuyorlar. İşin bir parçasında bizde varız. Görüyoruz ki Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda isimleri geçen değerli insanların hem ülkemizi rahatlatacak, hem süreci kolaylaştıracak, hem de aradaki arkadaşlık hukukunu, dostluğu, kardeşliği muhafaza edecek konuşmalarına şahit oluyoruz. Dilerim ki başka unsurlar devreye girerek Türkiye'nin ekonomisi sarsacak bir belirsizlik ortamına yol ve imkan vermemiş olsunlar." - ANKARA