Başbakan Yardımcısı Arınç Açıklaması
"Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda isimleri geçen çok değerli insanların hem ülkemizi rahatlatacak hem süreci kolaylaştıracak hem de aradaki arkadaşlık hukukunu, dostluğu, kardeşliği muhafaza edecek konuşmlarına şahit oluyoruz.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda isimleri geçen çok değerli insanların hem ülkemizi rahatlatacak hem süreci kolaylaştıracak hem de aradaki arkadaşlık hukukunu, dostluğu, kardeşliği muhafaza edecek konuşmalarına şahit oluyoruz. Dilerim ki başka unsurlar devreye girerek Türkiye'nin ekonomisini sarsacak bir belirsizlik ortamına yol ve imkan vermemiş olsunlar" dedi.
Arınç, JW Marriott'ta, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliğinin (SETBİR) olağan genel kurulunda konuştu.
Borsa İstanbul'dan aldığı verileri paylaşan Arınç, Mayıs 2013'teki rakamların sevinçten göz yaşartıcı rakamlar olduğunu söyledi.
IMF'ye olan borcun bittiğini, 44 milyar avroluk köprü, baraj, otoyol ihalelerinin yapıldığını, milli gelirde, büyüme hızında artış görüldüğünü, borsa endeksinin 90 binin üzerine çıktığını anlatan Arınç, zaman içerisinde kırık çizgiler başladığını, bunlardan ilkinin 2013'ün Haziran ayında Gezi olaylarıyla başlayan istikrarsızlık ve endişe sonucu yaşandığını aktardı.
Bunun yatıştığını ve borsanın yükselmeye başladığını belirten Arınç, 17 Aralık 2013'ten itibaren yeniden düşüşler yaşandığını, bu yılın ocak ve şubat aylarında en düşük seviyelerini gördüğünü anımsattı.
30 Mart seçimleri sonrasında borsanın yeniden yükselme trendine girdiğini ve 72 binlere ulaştığını anlatan Arınç, şöyle devam etti:
"90 binlerden şu anda 72 binlerdeyiz ama bunun 60 binin altına düştüğünü de zaman içerisinde yaşamıştık. Yani Gezi öncesindeki borsa rakamlarına ancak yeni dönmüş bulunuyoruz. Haziran 2013'teki rakamları 6 ay sonra ancak tekrar eski noktasına getirebilmişiz. Ama yükselme sürüyor. Şimdi 30 Mart seçimlerinde istikrar işaretini gören bütün tablolarda olumlu gelişmeler var. Peki bu 90 binleri bulacak mı? Bulacak belki de aşacak, ümidimiz var. Ne zaman? Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar olan süreçte kırgınlıkları, kızgınlıkları, iç politikaya dönük adeta üst perdeden kavgaları, salvoları dinleyen veya kulak veren ekonominin belki bazı kırılmalar yaşayacağını öngörebilirsiniz ama aktörler bu konuda teenniyle hareket ediyorlar ve Anayasa çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı seçiminin nasıl gerçekleşebileceğini güzel örneklerle ortaya koyuyorlar. İşin bir parçasında biz de varız şüphesiz. Görüyoruz ki Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda isimleri geçen çok değerli insanların hem ülkemizi rahatlatacak hem süreci kolaylaştıracak hem de aradaki arkadaşlık hukukunu, dostluğu, kardeşliği muhafaza edecek konuşmalarına şahit oluyoruz. Dilerim ki başka unsurlar devreye girerek Türkiye'nin ekonomisini sarsacak bir belirsizlik ortamına yol ve imkan vermemiş olsunlar."
Ekonomik istikrardan bütün bir tabloyu kastettiğini vurgulayan Arınç, bunun içinde süt, et üreticileri olduğu kadar diğer sektörlerin de bulunduğunu söyledi.
Bugünkü toplantıya Fransa'dan temsilcilerin gelmesinin önem taşıdığını belirten Arınç, "Ben de Fransa ziyaretimde bazı bakanlarla ikili temaslar yürütmüştüm ve memnuniyetimiz o kadar büyüktü ki 22 yıl sonra ilk defa bir Fransa Cumhurbaşkanı Türkiye'yi resmen ziyaret etti. O bakımdan Sayın Cumhurbaşkanı Holland'a teşekkür etmemiz lazım" diye konuştu.
Bugün binlerce Fransız firmasının Türkiye'de iş yapmaya çalışmasının, iş ortaklıklarına girmeyi arzu etmesinin, Türkiye'nin cazibe merkezi olduğunu gösterdiğini belirten Arınç, "30 Mart'ta ekonomideki yükseliş hepimizi tekrar büyük ümitlerle Büyük Türkiye hedefine doğru götürüyor" dedi.
-"Hükümetlerin el değiştirmesi kansız, hilesiz, entrikasız, iftirasız olmalı"
Arınç, şunları kaydetti:
"Siyasi istikrar sadece bir hükümetin sürekli iş başında kalması olarak da anlaşılmamalı. Bu kısır bir propaganda olur. Bunu da söylemiyorum ama siyasi istikrarı bütün unsurlarıyla beraber Türkiye'de muhafaza etmeliyiz, demokrasiden, özgürlüklerden yana olmalıyız ve siyasetin güçlendirilmesi çalışmalarına her zaman destek vermeliyiz. Siyasi istikrar giderse hepimiz elimizdekilerden oluruz. Bunu çok iyi bilmemiz lazım. Herkes kayıpta olur. 30 Mart'ta istikrara verilen destek herkesin elindekini kaybetmek değil, elindekinin üstüne biraz daha bir şeyler eklemek gayretidir. Anadolu insanını, milletimizi bu sağduyusundan dolayı ayrıca tebrik etmek istiyorum. Hükümetler gelir geçer ama hükümetlerin el değiştirmesi de kansız olmalı, hilesiz olmalı, entrikasız olmalı, iftirasız olmalı, sahtekarlıkla olmamalı, demokrasiyle olmalı, demokrasinin olmazsa olmaz kurallarıyla olmalı."
- Ankara