Haberler

Başbakan Davutoğlu Gayrimüslim Kanaat Önderleriyle Görüştü

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara 'da gayrimüslim azınlık sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kanaat önderleri ile yemekte bir araya geldi.

Gazeteci yazar Ara Koçunyan, Başbakan Davutoğlu'nun gayrimüslüm, azınlık kanaat önderleriyle görüşmesiyle ilgili, " Türkiye, bulunduğu coğrafyada bugünkü dünya dengeleri içerisinde lokomotif ülkelerden bir tanesidir. Bu iddianın içini doldururken de Türkiye'deki azınlıkların yaşamına getirilen yeni nefes, onlara temin edilen yeni psikolojik aura büyük önem arz ediyor" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara Palas'ta gayrimüslim azınlık sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kanaat önderleri ile yemekte bir ayaya geldi. Yemek'ten sonra Gazeteci Yazar Markar Esayan, Gazeteci Yazar Ara Koçunyan ve Ermeni Düşünce Platformu üyesi Tatyos Bebek basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de gayrimüslimlere karşı bir zihniyet değişiminin yaşandığına dikkat çeken Markar Esayan, yemeğe katılan kanaat önderleri ve azınlık temsilcilerinin bu zihniyet değişimini taktirle karşıladığını belirtti. Azınlıkların hayat kalitesinde, kurumsal problemler konusunda, bireysel hak ve özgürlüklerinde ciddi sıçramaların olduğunu kaydeden Esayan, şöyle konuştu:

"Sayın Başbakan'ın verdiği mesajlar önemliydi. Düne kadar ötekileştirilen, devlete karşı bir tehdit olarak görülen kesimlerin devletle barıştığı bir zihniyeti ifade etti. Yani, 'ötekiler yok artık, siz misafir değilsiniz, yabancı değilsiniz, bu kültürün, 5 bin yıllık Anadolu kültürünün bir parçalarısınız, bu verilen hakları bir lütuf olarak görmüyoruz, bu bizim görevimiz' dedi. Bu zihniyet, bizim için önemli. Yani devlet aklındaki bu keskin değişim önemli."

Türkiye'deki azınlıkların son 10 yılı geçen dönemde yoğun bir süreç geçirdiğini dile getiren Ara Koçunyan ise "Yeni Türkiye'nin inşası, kendi kendini yenileyen bir süreç, her yenilikten sonra, her iyilikten, her olgunluktan sonra bir dahası, bir ilerisi var her zaman için. Türkiye, bulunduğu coğrafyada bugünkü dünya dengeleri içerisinde lokomotif ülkelerden bir tanesidir. Bu iddianın hem uluslararası planda hem de iç politik ortamda içini doldurmak niyetinde. Bu iddianın içini doldururken de Türkiye'deki azınlıkların yaşamına getirilen yeni nefes, onlara temin edilen yeni psikolojik aura büyük önem arz ediyor. Bu olumlu devinimin çeşitli tezahürlerini önümüzdeki dönem görmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Tatyos Bebek ise basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Yemekte, bundan sonraki hayatımızda birlikte geleceğimizi kurabileceğimiz, bu konuda artık öteki değil; asli unsur bir vatandaş gibi olabileceğimizi, bu konuda bizi korumanın devletin görevi olduğundan bahsedildi. Birçok azınlık vakıf mallarının iadesine ilişkin konular görüşüldü, vakıf seçim yönetmeliğinden bahsedildi. Türkiye'de yasalar değişse bile nefret suçlarının, ötekileştirmenin asıl nedeni olan siyasi zihniyetin ve dilin değişmesi gerektiğinden bahsedildi" ifadelerini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika
title
Close