Barham Salih: Kürt Baharı Geldi
Kürdistan Yurt Severler Birliği Başkan Yardımcısı Barham Salih: Bizim zamanımız geldi. Türkiye Devleti bundan endişe duymamalı.
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın Kürdistan hükümetiyle ortaklaşa düzenlediği kadın çalıştayına davet edilen kadın gazeteciler, 3 günlük Kürdistan gezisinin son gününde Kürdistan Yurt Severler Birliği Başkan Yardımcısı Barham Salih ile Süleymaniye'de akşam yemeğinde buluştu.
Celal Talabani'nin lideri olduğu partinin gelecekteki lideri gözüyle bakılan Behram Salih, Irak Federal Cumhuriyetinde Başbakan Yardımcılığı yapmış olmanın rahatlığı ile Türk gazetecileri diplomatik nezaketle ağırladı.
"Kürt Baharı geldi" diyen Kürdistan Yurt Severler Birliği Başkan Yardımcısı Barham Salih, "bizim zamanımız geldi, 20. yy bize çok acımasızdı, Türkiye Devleti bundan endişe duymamalı" mesajı verdi.
"KÜRTLERİN HAKLARI TÜRKİYE İÇİN TEHDİT DEĞİL"
Barham Salih, "Kürt dili, Kürt kimliği, Kürtlerin hakları Türkiye için bir tehdit değildir, aksine servettir. Bir Kürt olarak, ben İstanbul'a, Ankara'ya gittiğimde veya yurttaşlarım Antalya'ya İzmir'e gittiklerinde, harika bir kültür, harika bir ekonomi ve harika bir Türk basını ve özgürlüğü gözlemliyoruz. Ve bu model 'Neden burada da olmasın ki' diyoruz. Yani, biz birlikte çok şey yapabiliriz. Milliyetçilik bizi böler. Ben Kürdüm ve Kürt kimliğimle gurur duyabilirim, siz Türk'sünüz, siz de aynı şekilde kimliğinizle gurur duyabilirsiniz. Ama günün sonunda, halletmemiz gereken bazı temel şeyler var. Çatışma içine hapsolmamızın gereği yok. Irak, Kürdistanı bunun için güçlü bir mesajdır" dedi.
"ERDOĞAN DESTEKLENMELİ"
Barış sürecine ilişkin mesajlar da veren Barham Salih, 'Erdoğan desteklenmeli' dedi.
"Başbakan Erdoğan'ın, Kürt liderlerle birlikte, başlattığı bu demokratik açılım ve barış süreci tarihi bir fırsattır. 20. yy bizim için, hepimiz için, heba edilmiş bir fırsattı. 21. yy farklı olabilir" diyen Salih, "Erdoğan desteklenmeli, Türkiye'deki Kürt liderliği desteklenmeli. Geçmişin hassasiyetlerinin üstesinden gelmeliyiz. Irak Kürdistanı, Türkye'nin bir ekonomik partneri olarak, bu değişim sürecinde çok güçlü bir katalizör işlevi görebilir" açıklamasında bulundu.
Salih, "Kürdistan bu barış sürecine nasıl dahil olabilir?" sorusuna, "Biz her türlü desteği vermeye hazırız. Herkesin iyiliği için birlikte çalışabiliriz. Sanırım, Türk hükümeti Irak'taki Kürt liderliğinin görüşlerini dikkate alıyor, aynı şekilde Türkiye'deki Kürt liderler de Irak'taki Kürt liderliğinin görüşlerini dikkate alıyoruz. Biz bu sorunun barışçıl yolla çözümü için desteklemeliyiz ve zaten destekliyoruz. Bu sorunun sürmesi ne Türkiye için ne de Kürtler için iyi değil. Kürtlerin haklarının tanınması ve Türk demokrasinin ilerlemesine ihtiyaç var. Ve biz, daha önce olduğu gibi partner ve müttefik olarak birlikte çalışmalıyız" cevabını verdi.
"SURİYEDEKİ ÖLÜMLER ACI VERİCİ"
" Suriye'deki sorun çözülmeden Türkiye'de barışçıl çözüme ulaşmak mümkün mü?" sorusu üzerine Barham Salih, " Suriye'deki çatışma gerçekten çok talihsiz bir durum, bu konuda endişeliyim. Neden üzgünüm? Çünkü ben bir Kürdüm ve Baas diktatörlüğünün bir kurbanıyım. Bana göre Suriye ve Irak Baas'ı arasında hiçbir fark yok. Şüphesiz Suriye'deki ölümler çok acı verici, Birleşmiş Milletlerin masum insanların ölümüne duyarsız kaldıkları için bu durumu izledikleri için kınanması lazım. Şimdi Suriye'de şöyle bir sorun var; artık bu sorun sadece Suriyelilerin Baas rejimiyle mücadelesi değil, Suriye için endişeliyim, çünkü Irak'tan birçok aşırı unsurlar Suriye'ye geçmiş durumda. Önceden de Suriye'den Irak'a gelmişlerdi. Terörizm Suriye'yle sınırlı kalmayacak, Türkiye'yi de etkileyecek, Irak'ı da, Lübnan'ı da etkileyecektir. Bölge olarak, Türkler, Iranlalar, Iraklılar, Amerikalılar ve Ruslar bir araya gelip Suriye sorununa çözüm bulmalı" dedi.
"SÖYLEMEK İSTEMEDİĞİM ŞEYLERİ SÖYLETMEK İSTİİYORSUNUZ"
Aşırı unsurlar için Türkiye'nin suçlandığının hatırlatılması üzerine Barham Salih "Siz bir gazetecisiniz ve söylemek istemediğim şeyleri söyletmeye çalışıyorsunuz bana" diyerek soruyu genel bir cevapla geçiştirmeyi tercih etti: "Tabii ki aşırılıkçılık çatışma ortamlarında her zaman yükselecektir. Gördüğümüz gibi, Kürt liderleri ve Türk hükûmeti Kürt sorununda çözüme doğru yol alıyorlar. Size bir soru sorayım. Süleymaniye'ye geldiniz, yani Kürt kültürünün ve milliyetçiliğinin merkezine geldiniz. Umarım merkezdeki, Azadi Park'ına (özgürlük) gitmişsinizdir. Orası insanların infaz edildiği, tutuklandığı bir yerdi bir zamanlar. Babam da ben de orada tutuklandık. Aşırılıkçılık çatışma ortamlarında her zaman yükselecektir. Ama özgürlük ve hakların sağlandığı bir ortamda ise artık aşırılığa yer yoktur. Süleymaniye'de aşırılıkçı bir tavra maruz kaldınız mı? Süleymaniye'deki insanlar size düşman gibi davrandı mı? Hayır. Çünkü biz sizi dost görüyoruz. Neden? Çünkü Türkiye güçlü ve önemli bir komşu, güçlü bir ekonomisi var. Ayrıca çok güzel TV programları var. Burada çok sayıda insan Türk dizilerini seyrediyor.
İnsanlar barış istiyor. Bir uçağa atlayıp Süleymaniye'den İstanbul'a gitmek İstanbul'un tadını çıkarmak istiyor. Siz de buraya geldiğiniz zaman kendinizi yabancı gibi hissetmemişsinizdir. Umarım kendinizi evinizde hissetmişsinizdir"
"TÜRK DEVLETİNİN İÇ İŞLERİNE KARIŞMAM"
PKK sorunu ve barış sureciyle ilgili konularda dikkatli ve kaçamak cevaplar veren Salih, PKK'nIn çekildikten sonra Kürdistan'a geçeceğini hatırlatan gazetecilere "Burada sizin rolünüz ne olacak?" sorusuna, "Bu konularda yorum yapmamayı tercih ediyorum. Bağımsız Türk devletinin iç işlerine karışmam. Bu yeterli bir cevap mı? Elimizden geldiği kadar, istikrarımıza zarar vermeyeceği ölçüde, çözüm surecine destek vermek için çalışacağız, çünkü istikrarımızın bozulması herkes için de tehlikeli olur" cevabını verdi.
Barham Salih , "KRG PKK'nin silah bırakma surecinde rol oynayabilir mi?" sorusunu da, "Bu konular PKK ve Türk hükûmetinin arasında. Eğer Kürdistan'ın yardımcı olabileceği yol- yöntem olursa, bunları düşünürüz. Daha fazla ayrıntıya girmeyeceğim" diye yanıtladı.
"PKK'nin topraklarınıza geldikten sonra istikrarsızlığa sebep olup olacağı ve bu konuda endişelerinin olup olmadığı" sorusuna ise Barham Salih'in cevabı "Söylediğimi duydunuz" oldu.
PYD'nin PKK'nin Kandil koluyla bağlantılı olduğuna dair ellerinde somut veri olup olmadığı sorusu üzerine Barham Salih, "PYD Kabul etmiyor. Bunu PKK ve PYD'ye sorun. PYD, Suriyeli yerel bir Kürt organizasyonu olduklarını soyluyor. Ve sahada da oldukça etkililer" dedi.
"ENERJİ İŞBİRLİĞİ İYİ MÜTTEFİK OLDUĞUMUZUN KANITI"
Türkiye- Kürdistan enerji işbirliği meselesinde de önemli mesajlar veren Salih, "Enerji işbirliği Kürdistan'ın Türkiye'nin önemli bir müttefiki olduğuna dair önemli bir kanıttır. Hepimizin ilgilenmesi gereken nokta ise, bu anlaşmanın yani işbirliğinin yanlış anlaşılmamasıdır. Bu arada ben enerji işbirliğinden bahsediyorum, bir anlaşmadan bahsetmiyorum. Bu işbirliği Kürdistan'ın ve bir bütün olarak Irak'ın bütünlüğü açısından ve Türk ekonomisi acısından çok kıymetlidir. Bu ekonomik ilişkilerin her açıdan geliştirmeye bakmalıyız. Bu hem Irak hem Türkiye hem bizim için iyi. Ama aynı zaman da yanlış anlaşılmaları da gidermeliyiz. Kürdistan olarak Bağdat'la enerji problemimizi çözmek için çaba göstermeliyiz. Çünkü petrol, Irak için yani tüm Irak halkı için milli bir kaynak. Petrol karları Irak hazinesine gidiyor ve Irak halkını bunun Irak'ın aleyhine bir durum olmadığına ikna etmemiz gerek. Bu sonuç olarak Irak'ın yararına bir durum. Türklerin söylediği de bu" dedi ve Türkiye- KRG arasında kurulacak petrol boru hattının inşasının yapıldığını, daha sonra da Irak'ın petrol altyapısına entegre edilmesinin planlandığını söyledi.
"BURASI KUZEY IRAK DEĞİL KÜRDİSTAN"
Gazetecilerin bölgeye "Kuzey Irak" demesine bozulan ve anında itiraz eden Salih, "bu bölgenin adı Irak değil, Kürdistan'dır" dedi.
Türk gazetecilerle bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu da ifade eden Barham Salih, bu geceyi Twitter'dan takipçilerine duyurmayı da ihmal etmedi.
Behiye Teymur- Haberler.com