Haberler
Ankara'da FETÖ operasyonu! 7'si aktif görevde 35 Emniyet mensubu için gözaltı kararı

Ankara'da operasyon! Çok sayıda emniyet mensubu için gözaltı kararı

Kayapınar Belediye Başkanı Cengiz Dündar gözaltında

Belediye başkanı terör soruşturmasında gözaltına alındı

50 ülkeden İsrail'i yıkacak bir hamle daha: Tasarı resmen kabul edildi

50 ülkenin "Evet" dediği İsrail karşıtı karara 4 liderden "ret" oyu

Kilisedeki yoga seansı Süryanileri küplere bindirdi

Türkiye'de çekilen fotoğraf Süryanileri küplere bindirdi

Bakar Eker: Türkiye Tarım Gelirinde Avrupa Birincisi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Kahramanmaraş'ın Türkoğlu İlçesi'nde Yıldız Holding bünyesindeki Ak Gıda'nın 50 milyon liralık yatırımla kurduğu Ülker Süt Üretim Tesisi'nin açılışını yaptı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Kahramanmaraş'ın Türkoğlu İlçesi'nde Yıldız Holding bünyesindeki Ak Gıda'nın 50 milyon liralık yatırımla kurduğu Ülker Süt Üretim Tesisi'nin açılışını yaptı. Bakan Eker, Türkiye'nin tarımda son yıllarda büyük atılım gerçekleştirdiğini belirterek, "Tarım gelirlerinde 62 milyar dolar hasılayla Avrupa 1'ncisi, dünya 7'ncisi konumuna geldik" dedi.

Ülker'in kurucusu Sabri Ülker'in vefatı nedeniyle 15 Haziran'dan bugüne ertelenen Kılılı Beldesi'ndeki tesis açılış töreni dua edilmesi, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Törende konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye'nin bir tarım ülkesi olmasına karşın bu sektörde 10 yıl öncesine kadar gerekli atılımı yapamadığını belirtti. AK Parti iktidarıyla birlikte tarıma büyük ağırlık verildiğini anlatan Bakan Eker, "Şunu üzülerek belirtmek istiyorum; ' Türkiye bir tarım ülkesi' denildi. Fakat Türkiye bir tarım kanununa 2006 yılında bizim dönemimizde kavuştu. Türkiye'nin bir tarım kanunu yoktu, bir çerçeve tarım yasası Türkiye'de çıkartılmamıştı. Bunu biz çıkardık. Cumhuriyetin kuruluşunun 83'üncü yılında Türkiye bir tarım kanuna kavuştu. Bu bizim meseleye stratejik olarak nasıl baktığımızı, nasıl yaklaştığımızı göstermesi açısından önemlidir" dedi.

Türkiye'nin tarım gelirleri noktasında da iktidarları öncesine kadar hak ettiği kazancı elde edemediğini ifade eden Eker, şunları söyledi:

"Bundan 9 sene önce Türkiye'de 24 milyon hektar arazi işleniyordu. 24 milyon hektar araziyi işleme karşılığında işte şu kadar buğday, arpa, mısır, pamuk, sebze, meyve et vesaire Türkiye toplam 23 milyar dolar tarım hasılası elde ediyordu. 24 milyon hektar arazi işliyor, yaklaşık 7 milyon insan çalışıyor, 23 milyar dolar hasıla elde ediyordu. Türkiye bu hasılayla Avrupa ülkeleri içinde 4, dünya ülkeleri içinde de 11'inci sıradaydı. Bugün geldiğimiz nokta yine 24 milyon hektar arazi işliyoruz, ama artık 23 milyar dolar değil, 62 milyar dolar hasıla elde ediyoruz. Bu 62 milyar dolar hasılayla Avrupa ülkeleri içerisinde Türkiye bir numara, dünya ülkeleri içerisinde de 7'inci sıraya yükseldi."

Türkiye'nin yoğurt ve peynir gibi tarihsel markası olan ürünlerine de sahip çıktığını dile getiren Bakan Eker, artık bu ürünlerin mayasının da üretilmeye başlandığını kaydetti. Kısa süre öncesine kadar yoğurt mayasının bile ithal edildiğini anımsatan Bakan Eker, şöyle konuştu:

"Anadolu'nun köylerinden topladığımız doğal yoğurt mayasını yapan bakterilerden elde ettiğimiz kültürle bu mayayı yaptık. Sanayide de kullanılabilir hale getirdik ve 2 gün önce bunu paylaştık. Şimdi peynir kültürü üzerinde çalışıyoruz. Bizim tarihsel markalarımız gıdadır. Türkiye'nin bu tarihsel gıda markalarının değerini iyi bilmesi, iyi korumamız ve iyi geliştirmemiz lazım. Burada hepimize herkese iş düşüyor, sanayicilerimize de üreticilerimize de kuruluşlarımıza da iş düşüyor."

Bakan Eker, Türkiye'nin süt üretiminde de önemli aşama kaydettiğini anımsatarak 8 milyon ton olan üretim miktarının 15 milyon tona ulaştığını vurguladı.

Yıldız Holding Gıda ve İçecek Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü ise Kahramanmaraş fabrikası ile Türkiye ekonomisine yılda 200 milyon lira katkı sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi. Tütüncü, işlenen sütün yurtiçinde Çukurova, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine, yurt dışında da Irak pazarına gönderileceğini kaydetti.

Süt üreticilerinin de kendileri açısından büyük önem taşıdığına vurgu yapan Tütüncü, "2008-2012 yılları arasında 17 ilde, 44 üreticiye bir milyon 700 bin lira, çiğ süt kalitesini iyileştirmek amacıyla kooperatiflere ortak sağım projesi kapsamında da 845 bin lira kredi sağladık. Ankara, Aydın, İzmir, Niğde ve Burdur'da 2 tane olmak üzere 6 ortak sağım ünite kurulmasına destek olduk" diye konuştu.

Tütüncü, 3 yılda sütteki ciroyu yüzde 46 artırarak 1,9 milyar liraya, ihracatı da yüzde 73 artırarak 65 milyon dolara yükseltmeyi hedeflediklerini, Kuzey Afrika, Balkanlar ve Ortadoğu'ya kadar geniş bir coğrafyada markaların daha da güçlendirilmesini amaçladıklarını sözlerine ekledi.

Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, TBMM Başkanvekili Prof. Dr. Mehmet Sağlam, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Nevzat Pakdil, Sıtkı Güvenç, Yıldırım Ramazanoğlu, Sevde Beyazıt Kaçar ve çok sayıda davetlinin katıldığı tören, açılış kurdelesinin kesilmesi ve tesisin gezilmesi ile son buldu.

Öğle yemeğini Kahramanmaraş'ta yiyen Bakan Eker Valilik, Belediye Başkanlığı ve AK Parti il teşkilatı ziyaretlerinin ardından geldiği özel uçakla Kahramanmaraş'tan ayrılarak Ankara'ya gidecek. - Kahramanmaraş / Türkoğlu

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika
title