Haberler

Bakan Yıldız: "Biz Enerjiyi Bir Barışın Gerekçesi Olarak Kullanmak İstiyoruz"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Jeotermal sayesinde geçen yıl 1 milyar dolar daha az doğal gaz ithal ettik ve önümüzdeki bu rakamı 2 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyoruz” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Jeotermal sayesinde geçen yıl 1 milyar dolar daha az doğal gaz ithal ettik ve önümüzdeki bu rakamı 2 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyoruz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Aydın'da jeotermal potansiyeli bakımından Avrupa'nın 1'inci, dünyanın ise 7'nci sırasında yer alan üç önemli yatırımın açılış ve temel atma törenini gerçekleştirdi. Germencik ilçesinde 17 megavat gücündeki İrem-Sinem-Deniz Santrali ve Köşk ilçesinde de 17 megavat gücündeki Dora-3 Santralini'nin açılışını gerçekleştiren Yıldız, yine Köşk ilçesinde 17 megavat potansiyele sahip olan Dora-4 Santrali'nin de temelini attı. Bakan Yıldız'a Aydın Valisi Erol Ayyıldız, Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, TBMM İdare Amiri Ali Uzunırmak, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, AK Parti Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem ve Gültekin Kılınç, MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu ve davetliler eşlik etti.

Açılışta konuşan Vali Erol Ayyıldız, içinde bulunduğumuz yüzyılda enerjinin en önemli sektör haline geldiğini söyledi. Enerji tüketimindeki artışla birlikte ülkelerin refah seviyelerinin de arttığına işaret eden Ayyıldız, "Ülkemiz her alanda büyüdükçe daha çok enerjiye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyacı karşılamak için HES, güneş, rüzgar ve jeotermal gibi yeni enerji kaynakları kullanıma açılmaktadır. Bu bakımdan Aydın ilimizin en önemli yenilenebilir yer altı zenginliği jeotermal kaynaklarıdır. İlimiz jeotermal potansiyeli bakımından Avrupa'da 1'inci ve dünyada ise 7'nci sırada yer almaktadır. Ülkemizdeki jeotermal kaynakların yüzde 80'i ilimizde bulunmaktadır. İlimiz genelinde 145'i arama alanı ve 48'i de tesis olmak üzere 193 jeotermal sahasında çalışmalara devam edilmektedir" dedi.

"SİYASİ İSTİKRAR İLE YATIRIMLAR GENİŞLİYOR"

Aydın'da 102 megavat gücünde 5 sahanın açılışını yapacaklarını kaydeden Bakan Taner Yıldız da Türkiye'nin dünyanın yüzde 65 enerji kaynaklarına sahip Doğu ile tüketimin neredeyse yüzde 65'ini oluşturan Batı'nın ortasında bulunduğunu söyledi. 90'lı yıllardan bu yana enerji kaynaklarının savaş sebebi olmaya başladığına işaret eden Yıldız, "Türkiye'deki siyasi istikrar yalnız kendisiyle değil, aynı zamanda bölgesini de son derece tesir eden bir istikrardır. Bu istikrarın bozulmaya çalışılması Türkiye'nin yurt içinde yapacağı yatırımların yanında, bu bölgeye yapacağı yatırımları da etkileyecektir. Yalnızca iktidar partisi değil; aynı zamanda muhalefeti, sivil toplum örgütleri, sanayiciler, tüccarlar ve toplumun bütün unsurları aynı şekilde sahip çıkması lazım. Biz enerjiyi bir barışın gerekçesi olarak kullanmak istiyoruz. Bugün yerli ve yenilenelebilir enerji kaynaklarını son 12 yılda Türkiye'nin idaresine konan güçlü iradeyle birlikte daha da yaygınlaştırıyoruz" diye konuştu.

Mayıs ayı sonu itibarıyla Türkiye'deki jeotermal gücünün 318 megavata ulaştığına işaret eden Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün birincil enerji üretimimizin 2 milyon ton eşdeğer petrolü jeotermal ile karşılanıyor. Bugün ülkemizin enerji ihtiyacı olan 120 milyon eş değer petrolün 2 milyon ton eşdeğer petrolünü jeotermal ile karşılayabilir duruma geldik. Çıkardığımız yasayla 91 tane jeotermal saha 550 milyon dolar karşılığında ihale edildi. 16 sahada 430 megavatlık santral yapılması için ihalelerimizi bitirmiş bulunuyoruz. 5 bin dönümlük de jeotermal sera yapabilecek ve 35 adeti büyük ölçekte olmak üzere toplam 40 bin kapasiteli termal ve sağlık tesisini işletebilecek bir buhara sahip olacağız."

"YENİLENEBİLİR ENERJİ SAYESİNDE DIŞA BAĞIMLILIK AZALDI"

Bakan Yıldız, açılışı yapılacak tesislerde 208 megavat kapasiteye ulaşacak olan Aydın'ın, Türkiye'deki jeotermal kurulu gücünün üçte ikisini karşılar hale geleceğini sözlerine ekledi. Jeotermal santrallerin doğal gaz enerji santrallerinin yerini almasıyla ithalattan kazanç sağlandığına işaret eden Yıldız, şunları söyledi:

"Türkiye yalnızca kurduğu jeotermal santrallerle beraber önümüzdeki yıl 1 milyar dolarlık doğal gaz ithalatını engellemiş olacak. Rüzgar santralleri sayesinde 2013 yılında 600 milyon dolar daha az doğal gaz ithal ettik yalnızca rüzgarın esması sayesinde. Aydın, Denizli, Afyon, Kütahya ve Manisa'daki bütün jeotermal yatırımları tamamladığımızda önümüzdeki yıl 1 milyar dolarlık daha doğal gaz ithalatını engellemiş olacağız" şeklinde konuştu.

"2023 HEDEFİNİN YARISINA ULAŞTIK"

Türkiye'de jeotermalle ilgili yatırımların devam edeceğini kaydeden Yıldız, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Yerli kaynaklarımızın toplam enerji üretimi içindeki payını artırmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin 600 megavatlık 2023 yılı jeotermal hedefini belki de revize etmek ve bin megavata çıkarmak durumunda kalabileceğiz. Bunu sevinerek söylüyorum. Şimdiden hedeflerimizin yarısına 2014 yılında ulaşmış bulunuyoruz. Gelecek yıl da yeni atılımlarımız olacak. Bu hedefi inşallah revize edeceğiz"

Törende yapılan konuşmaların ardından Bakan Yıldız ve Vali Ayyıldız'a jeotermal enerji yatırımlarına sağladıkları katkılardan dolayı teşekkür plaketi verildi. Santrale adları verilen adını veren İrem, Sinem ve Deniz Öksüz ile fotoğraf çektiren Yıldız, davetlilerle birlikte santralin açılışını gerçekleştirdi. Daha sonra tesisi gezen Yıldız, gerçekleştirilen faaliyetler hakkında yetkililerden bilgi aldı. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika
title
Close