Bakan Şahin, Tgrt Haber'e Gündeme İlişkin Değerlendirmelerde Bulundu
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bakanlığın şiddetle mücadele ilgili birimlerinin tek çatı altında toplanacağını belirterek, "14 ilde Şiddet İzleme Merkezi kuruldu."
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bakanlığın şiddetle mücadele ilgili birimlerinin tek çatı altında toplanacağını belirterek, "14 ilde Şiddet İzleme Merkezi kuruldu. Kadının gitmesi gereken yerlerdeki muhataplarının hepsi orada mevcut olacak. Yani polis, hemşire, hukukçu, akademisyen, psikolog hepsi orada olacak" dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'ın hazırlayıp sunduğu Ankara'nın Gündemi programına konuk oldu. İhlas Medya Ankara Grup Başkanı Nuri Elibol ile Show TV ve Skytürk Ankara Temsilcisi Funda Tuna Görey'in sorularını yanıtlayan Bakan Şahin, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Programdan önce Ankara'da akülü aracıyla evine dönerken çöp kamyonunun altında kalarak hayatını kaybeden Nevzat Özyavuzer'in ailesine taziye ziyaretinde bulunduğunu hatırlatan Bakan Şahin, "Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla 2005 yılında engellilerle ilgili çok temel bir yasanın çıktı. Bu yasayla engellinin eğitimi, sağlığı, istihdamı, rehabilitasyonuyla ilgili hem mali destek verildi hem uygulamalarda kurumsal alt yapı güçlendirildi. Artık hamdolsun bunu sevinerek söylüyoruz engellinin adı da var ailede itibarı da var, kamuoyunda ciddi manada zihinsel dönüşüm var. Bizim önceliğimiz istihdam ve ulaşılabilirlilik yani erişilebilirlilik. Hızlı bir şekilde standartları oluşturduk. Basamaklar nasıl yapılacak? Asansörler nasıl organize edilecek? Kapalı alanda açık alanda ne şekilde yapılacak? TSE ile bu çalışmayı tamamladık. Engellilerin kentlerde erişim ve ulaşılabilirliğini sağlayan yasa kapsamında, Başbakanımız, Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda '1 yıl içerisinde bu konuda yapılması gereken her şey yapılacak talimatı' verdi. 7 ay sonra bunu yapmayanlar belediyelerle ilgili çok ciddi yasal işlemler ve ardından cezalar başlayacak. Biz denizi geçiyoruz, koca çılgın projeler yapıyoruz, denizleri birleştiriyoruz, kıtaları birleştiriyoruz, kaldırımların altında nasıl kalacağız. Yani kaldığımız için bugün Nevzat yok, aramızda değil. Hepimizin yapması gereken şeyleri hızlı bir şekilde yapması, yapmayanların canının yakması gerektiğini düşünüyorum. Biz de bu konunun birebir takipçisi olacağız" ifadelerini kullandı.
"HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMAK DURUMUNDA"
Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan konutlarda TOKİ müteahhitlerine eğitim verildiğini anlatan Şahin, "Engellinin ulaşılabilirliği açısından bakacaksın, o gözlüğü takacaksın. O gözlüğü takmazsan bu olaylar yaşanmaya devam edecek. Engelsizin engelliyle ilgili empatisini yapmadığınız sürece, bu konuda toplumsal hassasiyeti bilinci çoğaltmadığın sürece tek başına bir kurumun yapacağı da bir şey yok. Herkes üzerine düşeni yapmak durumunda" diye konuştu.
ENGELLİLERİN İSTİHDAMI
Engellilerin istihdamı konusunda son 10 yılda radikal değişimlerin yapıldığını vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:
"Türkiye Cumhuriyeti tarihinde istihdamda ayrılan pay 10 ise şu an 30 katını yerleştirmiş durumundayız. Kamuda çalışan personel çoğaldıkça yüzde 3 çalıştırmak zorunda olduğu için engelli alımındaki sayıda hızlı bir şekilde artıyor. Şu anda kamuda 23 bin boş engelli kadromuz var. 5 bin 500 engelli, yapılan sınavın ardından kamuda çalışıyor. 2013'te en az kamuda çalışan sayı kadar engelliyi işe alacağız. Hızlı bir şekilde de boş kadroyu sıfırlayacağız. 2008'de çıkardığımız istihdam paketinde engellinin özel sektörde alımını da teşvik ettik. Özel sektörde de çok olumlu bir süreç başladı."
ATAMASI YAPILAMAYAN ÖĞRETMENLERİN DURUMU
Bakan Şahin, eğitimdeki bölgesel dağıtımı azaltmak, eğitimdeki temel ihtiyaç olan öğretmen açığını gidermek hem de ailelerin dağılmadan, parçalanmadan kalacak modelleri çok önemsediğini belirterek, "Benim birinci derecede görevim ailelerin parçalanmaması sağlamak. Aile, bir arada kalabilmektir. Milli Eğitim Bakanımızın ve Başbakanımızın da bu konudaki hassasiyeti benimkinden farklı değil. O yüzden 4-B'de düzenlemeler yapıldı. 4-B aslında çakılı kadroydu. En baştan kabul edersiniz. Ama buna rağmen ailelerdeki parçalanmadan dolayı ciddi manada birleştirmeler yapıldı" diye konuştu.
Bir denge içerisinde sürecin götürülmeye çalışıldığını söyleyen Şahin, "Bakanlığımız mümkün olduğu kadar aileleri birleştirmeye çalışıyor. Sürekli bu bakış açısıyla da yönetmelikleri, mevzuatları değiştiriyoruz. Biraz sabır. Alileri bölmeden eğitim problemini çözeceğiz. Çocukların eğitilmesi ve ailelerin birleştirilmesi noktasında Milli Eğitim Bakanlığı çalışıyor, biz de her türlü desteği veriyoruz. Biz de alilerin yanındayız. Bu konuda kimse tereddüt etmesin" dedi.
YAŞ MAĞDURU KADINLAR
Kademeli Yaş Yasası ile 1999 yılında işe başlayan kadınların mağdur olmasıyla ilgili Şahin, "Bu önemli bir konu. Çalışma Bakanlığı ile birlikte buradaki sayı ne? Toplam maliyeti ne? Birlikte ne yapabiliriz? Bu konuyla ilgili çalışmamız var. İnşallah onlara da olumlu bir cevap vereceğiz" dedi.
DOĞUM İZNİNİN SÜRESİ
Doğum izninin artırılmasıyla ilgili kararın Bakanlar Kurulu'ndan çıktığını kaydeden Bakan Şahin, "Biz hem kariyer hem çocuk diyoruz. Kadını, istihdamın, kalkınmanın bir parçası yapalım diyoruz. Aynı zamanda Başbakanımızın 'en az 3 çocuk' dediği devlet politikası var. Bizim en büyük gücümüz beşeri sermayedir. Bizim petrolümüz de doğalgazımız da yetişmiş genç nüfustur. Bunu yaparken hem kadının statüsünü yükseltmek hem de evde annelik görevini yerine getirebilmesi için desteklememiz gerekiyor. Bu konuyla ilgili değişik ülkelerin modellerini inceledik. Doğum öncesi 8 hafta kalsın ama doğum sonrası 8 haftayı 16 haftaya çıkaralım dedik. Ama konuyla ilgili, 'Siz kadına dair izinleri arttırdığınız zaman kadının istihdamdan çekilmesini sağlarsınız. Çünkü bu sefer işveren kadın almayı tercih etmez' şeklinde görüş var. Bunun üzerine konuyu raporlamaya çalışıyoruz, etki analizini çıkarıyoruz. Hakikaten böyleyse iyi bir şey yapmak isterken kötü bir şey yapmayalım" şeklinde konuştu.
KADINA ŞİDDET
Bakan Şahin, kadına şiddet konusunda kurumsal altyapıyı, hukuki altyapıyı güçlendirmek; bu olayların önce olmasını önleyecek tedbirleri almak, destek mekanizmalarını güçlendirmek Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın en büyük görev alanı olduğunu kaydetti. Şiddetle mücadelenin tek başına bir bakanlığın yapacağı bir şey olmadığına dikkat çeken Şahin, "İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve herkesin ciddi bir koordinasyonuyla önlenmesi gereken mekanizma gerektiriyor. O yüzden biz ilk önce hukuki temeli güçlendirdik. Ondan sonra yasanın koyduğu her bir maddeyi yapmak için de bugün aynı koordinasyonu yürüterek süreci takip ediyoruz" dedi.
"2011 YILINDA 118 KADIN ÖLÜRKEN ŞİMDİ BU SAYI 56'YA DÜŞTÜ"
Bakan Şahin, 2011 yılında toplam öldürülen kadın sayısının 118 iken bugün bu sayının 56'ya düştüğünü; bununla beraber hem kadın konuk evine alınan kadın sayısında hem de şiddet uygulayan erkeğin evden uzaklaştırma kararında önemli artış olduğunu söyledi. Kadına şiddet ile ilgili HSYK'nın kendi içinde eğitime başladığını, polislere eğitim verildiğini anlatan Bakan Şahin, "Polise mahkeme kararına gerek kalmadan koruma yetkisi verdik. Yani yetkisi güçlendirildi. Şiddet gören kadını alıp hemen bir konuk evine götürebiliyor. Altyapı güçlenince ölüm sayılarının azalmasını sağladı" dedi.
"BEN ERKEKLERİN DE BAKANIYIM"
Şiddetle Mücadele Yasası'nı aile bireyleri için çıkardıklarını vurgulayan Şahin, "Erkek ben mağdurum diyorsa onu korumak da bizim görevimiz. Şu anda 30'a yakın erkek 'ben mağdurum' demiş hemen onun korunması için de kurumsal altyapıyı yaptık. Aile kadın, erkek ve çocuktan oluşur. Ben erkeklerin de bakanıyım. Ama kadının mağduriyeti çok olunca önceliği ona vermemiz çok doğal bir şey" diye konuştu.
GÜVENLİK BUTONU
Programa getirdiği 'güvenlik butonu' sistemini anlatan Şahin, "Mahkeme kararıyla şiddet olduğu ispatlanırsa ve erkeğe evden uzaklaştırma kararı çıkıyorsa buna rağmen eve yaklaşıyorsa güvenlik butonunu devreye giriyor. Bu sistemle, güvenlik butonuna basarak en yakındaki kolluk kuvvetinin hızlı bir şekilde adrese gelmesini sağlıyor. Mahkeme kararıyla evden uzaklaştırılan erkeği caydıran, kadını da kendini daha güvende tutan bir sistem. Şu anda bu sistem üzerindeki çalışmalar devam ediyor. Ama hiç kimsenin buna ihtiyacı olmamasını istiyoruz. Biz sevgi ve merhamet toplumu olmaya devam etmeliyiz. Ama basılmak zorunda kalıyorsa da bunu yok sayamayız. Üç maymunu oynayamayız" ifadelerini kullandı.
ŞİDDET İZLEME MERKEZİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ı desteğiyle 14 ilde Şiddet İzleme Merkezi'nin kurulduğunu bildiren Şahin, "Kadının gitmesi gereken yerlerdeki muhataplarının hepsi orada mevcut olacak. Yani polis, hemşire, hukukçu, akademisyen, psikolog hepsi orada olacak. Bakanlığın şiddetle mücadele ile ilgili birimleri tek çatı altında toplanacak. 25 Kasım Kadına Karşı Şiddete Mücadele Günü bunun açılışını yapacağız" şeklinde konuştu.
SOSYAL YARDIMLAR
Sosyal yardımlarla ilgili de çalışmaların devam ettiğini ve 2013 yılında 'puanlama' sisteminin hayata geçeceğini açıklayan Bakan Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kime yoksul diyeceğiz? Aileye giren toplam parayı nasıl hesaplayacağız? Buna göre kır-kent ayrımını nasıl yapacağız? Aileye giren toplam paraya göre nasıl kategorize edeceğiz? Bunun için işte TÜİK ve TÜBİTAK ile beraber dünya örneklerini inceleyerek sürekli kendimizi geliştiriyoruz. Şu anda e-devlet sisteminde en iyi çalışan modeldir. Çünkü 20 milyon kişi bu sistemin içerisindedir. 20 milyon kişi tek tek analiz edilmiş durumdadır. Buna göre 'puanlama' dediğimiz sistemi hayata geçiriyoruz. Bu yılın sonunda sistem tamamen tamamlanıyor. Kır-kent ayrımına göre her ilin gelişmişlik, ekonomik ve sosyal kriterlerine göre her ailenin durumuna göre de bir kategorize vereceğiz. Bireye bağlı yardım tamamen ortadan kalkıyor. Bu çok önemli bir çalışma olacak çok da başarılı gidiyor."
CHP'DEN ŞAHİN'E ÖVGÜ
CHP İstanbul Kadın Kolları Başkanı Yüksel Çavuşoğlu'nun övgüsünün ardından istifaya zorlandığı iddiasıyla ilgili olarak, Bakan Şahin şunları kaydetti:
"Bu duruma hakikaten hem üzüldüm hem de ülkem adına içim yandı, ciğerim yandı. Çünkü biz sevgiyi, partililer üstü bir dili büyütmek durumundayız. Dünya görüşümüz ne olursa olsun insan olarak birbirimizi sevebilmeliyiz. Birbirimizi sevdiğimizi, beğendiğimizi söyleyebilmeliyiz. Bu çok insani bir şey. 10 Kasım törenlerinde Anıtkabir'de Kılıçdaroğlu'na 'Sayın Başkan ne yaptınız? Kadın bir şey yapmadı' dedim. Çok üzüldüğümü ifade ettim. Sayın Kılıçdaroğlu da bu olaydan haberinin olmadığını kadınların bunu kendi içinde karar verdiğini söyledi. Ama Genel Başkan olarak da buna müsaade etmemesi gerektiğine inanıyorum. Bu kadar kolay adam harcanmamalı. Halbuki bizim ihtiyacımız olan şey sevgi ve barış toplumu olmak. Bu değerleri yok ettiğimiz için zaten birçok sorunla karşılaşıyoruz."
BEDELLİDE ASKERLİK YAŞININ DÜŞÜRÜLMESİ
Twitter üzerinden gelen soruları da yönelten TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar, bir izleyicinin "Bedellide askerlik yaşının 27'ye düşürülmesiyle ilgili Bakan Şahin bizim için Meclis'te mücadele etsin" şeklindeki tweeti üzerine Bakan Şahin, "Gündemimizde yok. Sayın Başbakanımız 'Ne aldanan ne aldatan olacaksın' diyor bize. Hakikaten öyle. Bedelli ile ilgili karar zaten çıktı. Başvurular yapıldı. Onunla ilgili süreci yeniden başlatmak doğru olmaz" dedi. - ANKARA