Haberler
Ankara'da FETÖ operasyonu! 7'si aktif görevde 35 Emniyet mensubu için gözaltı kararı

Ankara'da operasyon! Çok sayıda emniyet mensubu için gözaltı kararı

Bakan Güler: Zap'ta kilit kapatıldı, toplamda 2 bin 564 teröristin etkisiz hale getirildi

"Zap'ta kilit kapatıldı" diyen Güler ses getirecek rakamı ilk kez paylaştı

Kayapınar Belediye Başkanı Cengiz Dündar gözaltında

Belediye başkanı terör soruşturmasında gözaltına alındı

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı

Bakan Şahin: Polis Sizi Bulur

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, doğa sporu yapan insanlara "Kaybolmaktan korkmayın polis sizi bulur" dedi

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, insanların doğa ve kış sporu yaparken kaybolduklarında jandarma ve polis imdat telefonlarını aramasının yeterli olduğunu belirterek, "Korkmayın. Önce 1'i, sonra 5'i, sonra 6'yı tuşlayalım. Ondan sonra denilenlere de uyalım. Kaybolduğumuz zaman jandarma, polisi ve kurtarma ekibi sizi bulur" dedi.

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından Uludağ Monte Baia Otel'de, 'kış ve doğa sporlarında yaralanma ve kaybolma ile ilgili arama kurtarma faaliyetleri değerlendirme, bilgilendirme ve koordinasyon toplantısı' yapıldı. Programa katılan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, doğa ve kış sporlarında ister istemez kazalar yaşanabildiğini, yaralanmaların ve kayıpların da olabileceğini ifade ederek, "Ormanda, dağda olabileceği gibi, bu olaylar aynı zamanda turizm ve spor amaçlı aktiviteler esnasında da yaşanabilir. Bu olayların haberleştirilmesi, gelişmelere göre yorumlanması yapılmaktadır. Etkin ve zamanında müdahale yapıldığı takdirde, bu çalışmalar ülkemizde misafir olarak bulunan turistlerin devletimize olan saygısını pekiştirmektedir. Kazazedenin sağ olarak kurtarılması kadar, maalesef hiç arzu etmediğimiz vefat olayları durumunda da ölen insanların bir an önce bulunarak yakınlarına teslim edilmesi, halkımızın bizden beklediği önemli bir çalışma olarak kendini göstermektedir. Turistlerin maruz kalabileceği böyle durumlarda da devlet olarak gösterebileceğimiz reaksiyonlar, müdahale çalışmaları, kurtarılacak bir hayat ülkemizin güven ve itibarına katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

"ONLARLA İFTİHAR EDİYORUZ"

Arama kurtarmanın uzmanlık isteyen bir iş olduğunu ifade eden Şahin, "Ayrıca arama kurtarma faaliyetleri uzman işi olduğu kadar bir takım ve ekip işidir. Bugün burada gösterilmek istenen hususlardan birisi de budur. Uzman ve takım olan kişilerin arama kurtarma faaliyetlerinde özveri de önemlidir. Fedakarca çalışmazsak sonuç alamayız. Bizim ekiplerimiz uzman arkadaşlardan oluşmaktadır. Arkadaşlarımız bir takımı oluşturmuşlardır. Onlarla iftihar ediyoruz. Bunun en akılda kalıcı örneği 2011 yılında Van bölgesindeki depremdir" dedi.

Türkiye'deki arama kurtarma faaliyetlerinin jandarma ve polislerin yanı sıra çeşitli bakanlıklar ve ilgili kuruluşlar tarafından yapıldığına işaret eden Şahin, "Bu faaliyetler bütün kamu ve özel sektördeki gönüllü birimler ve birlikler tarafından icra ediliyor. Jandarma ve polisimiz insan hayatını esas alan teşkilatlarını sürekli geliştiriyor. Bu alanda faaliyet gösteren gönüllü kuruluşların sayısı her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Bu da bizim millet olarak azmimizin bir göstergesidir. Değişen ve gelişen kurumlarımız arasında yer alan jandarma teşkilatı bünyesinde jandarma arama kurtarma taburu (JAT) bulunuyor. Geçen yıl ülkemiz genelinde 70 kişi canlı olarak kurtarıldı. Bu çalışmalarda görev alan bütün personeli teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

"KAZALAR KAÇINILMAZDIR"

"Kazalar kaçınılmazdır. Ne zaman nerede olacağı bilinemez. Ama tedbir alınabilir" diyen Bakan Şahin, "Ancak personelin bilinçlendirilmesi ve tedbirlerle kazaların azaltılması da mümkündür. Yaşanan bir kaza sonrası süratle ve koordineli şekilde müdahale, zamana karşı yapılacak arama kurtarma kazazedeler için büyük önem taşıyor. Acil durumda kazazedeye ulaşmak için onunla iletişim kurabilmek gerekir. Doğa sporlarını icra eden ve bu alanda faaliyet gösteren turizm tesisleri, kulüpler ve derneklerin bu anlamda önemli görevi ve sorumlulukları var. Jandarma, polis ve diğer bütün kurumlarımız ile inanıyorum ki, bu konuda farkındalığımız bir derece daha artacaktır. Tek bir insanın hayatının kurtarılması için artı katkı koyabilirsek bu toplantıyı biz başarılı ve faydalı bir etkinlik olarak değerlendiririz" dedi.

"KAYBOLDUĞUMUZ ZAMAN JANDARMA VE POLİS SİZİ BULUR"

Her zaman dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Şahin, insanların doğa ve kış sporu yaparken kaybolduklarında mutlaka jandarma ve polis imdat telefonlarını araması gerektiğini ifade etti . Şahin, "Tarihi yerlerimizi bilelim. Bu ülkeden havasından ve suyundan yararlandığımız gibi kokusundan ve kültüründen de yararlanalım. Sevdiğimiz ülkemizi sahiplenelim. Ülkemizi sahiplenmemiz için kendimizi de korumaya ihtiyaç var. Kendimizi koruyalım. Doğada kayak merkezlerinde yaralanmamaya dikkat edelim. Kaybolma gerçeği ile yüzleşirsek korkmayın. Yapabileceğimiz iş çok kolay. Önce 1'i, sonra 5'i, sonra 6'yı tuşlayalım. Bir sıkıntı olursa önce 1'i sonra 5'i sonra yine 5'i tuşlayım. Ondan sonra denilenlere de uyalım. Korkmayalım. Kaybolduğumuz zaman jandarma, polis ve kurtarma ekibi sizi bulur. Onlara verdiğimiz adreste bekleyelim. Ayrılırsak iş sarpa sarar. Bunu yapmamaya dikkat edelim" ifadelerini kullandı.

"2023 HEDEFİNE ULAŞMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Jandarma Genel Komutanı Tuğgeneral Bekir Kalyoncu ise, sorumluluk bölgelerinde asayiş ve emniyet faaliyetlerini zaman ve mekan kavramı olmadan icra ettiklerini kaydederek, "Faaliyet alanlarımızla ilgili farkındalığın artması, kurumlar arasındaki iş birliğini geliştirilmesi için bu tür programlar düzenliyoruz. 2023'te jandarma konseptine uygun olarak sosyal sorumluk projelerinde yer alan hedeflere oluşmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

JANDARMA GEÇEN SENE BİN 500 OLAYA MÜDAHALE ETTİ

"Konuya yönelik farkındalığın gelişmesine katkı sağlamak için çalıştıklarını vurgulayan Kalyoncu, "Bilinçsiz bazı davranışlar neticesinde sonucu ölüme kadar uzanan üzücü olaylar da olabiliyor. Jandarma ekipleri geçen sene bin 500 olaya müdahale etti. Bu olaylarda 120'si turist olmak üzere bin 339 kişi kurtarılırken, 9 kişi hayatını kaybetmiştir. Arama kurtarma faaliyetleri zamana karşı yapılan bir yarıştır. Yaşanan üzücü olayların asgari seviyeye indirilmesi için görevli personellerin konuya hakim olması kadar, mağdurların istenilen bilinçte olması önemlidir" açıklamalarında bulundu.

Vali Şahabettin Harput ise, toplantının arama kurtarma çalışmalarına fayda sağlamasını temenni etti.

HAYATINI KURTARAN JANDARMAYA ŞİİRLİ TEŞEKKÜR

Konuşmaların ardından İl Jandarma Komutanı Albay Vedat Çolak, Bursa ve bölgedeki çalışmalar hakkında bilgi verdi. Jandarma kurtarma ekipleri tarafından kurtulan vatandaşlar da sahneye çıkarak jandarma ekiplerine teşekkür etti. Geçen sene Uludağ'da gezerken ayağı kırılan Nizamettin Aksu, jandarma için yazdığı 4 kıtalık şiiri okudu. Aksu, "Çok zor anlar geçirdim. Jandarmayı çağırdık. Onlar geldi yardımımıza. Benim hayatta kalmamı sağlayan jandarmadır.

Onlara ömür boyu şükranlarımı sunuyorum" dedi. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika
title