Bakan Gürcan, Kadın Girişimcilerle Buluştu
Eskişehir’de, kadın girişimciler ve sivil toplum kuruluşlarında görevli kadınlarla bir araya gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşe Gürcan, “Ülkemizde tuzak kuranlar, şehirlerimize çukur kazanlar kendi tuzak ve çukurlarında yok olacaklardır” dedi.
Eskişehir'de, kadın girişimciler ve sivil toplum kuruluşlarında görevli kadınlarla bir araya gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşe Gürcan, "Ülkemizde tuzak kuranlar, şehirlerimize çukur kazanlar kendi tuzak ve çukurlarında yok olacaklardır" dedi.
Bir otelde öğlen yemeğinde kadın girişimciler ve sivil toplum kuruluşların kadın temsilcileri ile bir araya gelen Bakan Gürcan, ekonomik gelişmelerin temelinin siyasi istikrara bağlı olduğunu söyledi. "Bugün olduğu gibi güçlü siyasi istikrar varsa, ekonomi de güçlü olur" diyerek konuşmasına devam eden Gürcan, "Geçmişte bunun tersi örneklerini bizzat yaşadık, gördük. Önümüzdeki dönemde inşallah ülkemizin kalkınmasını, gelişmesini istemeyenlere rağmen millet olarak tek yürek olacağız ve ülkemizi güçlü yarınlara birlikte taşıyacağız. Bugün her zamankinden daha fazla birbirimize yakın olmaya, yürek yüreğe olmaya omuz omuza yürümeye ihtiyacımız var. Ülkemizde tuzak kuranlar, şehirlerimize çukur kazanlar, kendi tuzak ve çukurlarında yok olacaklardır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bizler sonuna kadar ülkemizin birlik ve beraberliğini, barış ve kardeşliğimizi güçlendirmek için gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz. Ekonomiden siyasete her alanda geleceğimizi birlikte kuracağız" dedi.
"EĞİTİM OLMADAN KADIN SORUNLARINI ÇÖZMEK MÜMKÜN DEĞİL"
Kadın sorunlarının çözülmesi için eğitimin önemine değinen Bakan Ayşen Gürcan, "Toplumda kadının güçlenmesi iş hayatındaki engellerin kaldırılması ve desteklenmesi konusunda Bakanlık olarak her türlü hassasiyeti gösteriyoruz. Gelecekte kadın sorunlarının önüne geçmede, öncü kadınlar yetiştirmede, kız çocuklarımızın anaokulundan itibaren eğitimlerini tamamlamaları ve istihdamı kolaylaştırıcı iş gücüne sahip olmaları önemli. Eğitim olmadan kadın sorunlarını çözmekte mümkün değil" diye konuştu.
"KADIN İSTİHDAMININ ARTMASI İÇİN BİR ÇOK ÇALIŞMAYI HAYATA GEÇİRDİK"
Kadınların ekonomik alanda istihdam edilmesi için çok sayıda çalışma yapıldığına dikkat çeken Bakan Gürcan, çalışmalar sonradaki istatistikleri ise şöyle ifade etti:
"Yakın dönemde yapılan araştırmalara göre kadın iş gücüne katılım oranı yüzde 32'ye istihdam oranı ise yüzde 28'e yükselmiştir. 2004 yılına baktığımızda bu zamana kadar iş gücüne katılım ve istihdamda gözardı edilemeyecek bir artışın olduğunu görmekteyiz. 2013 yılı Temmuz ayı itibari ile bakıldığında bu oranın yüzde 46'ya yükseldiğini görmekteyiz. Yüksek Öğretim mezun kadınların iş gücüne katılım oranı 2006 yılında yüzde 69 iken 2013 yılı Temmuz ayı itibari ile yüzde 72 olmuştur. Bugüne kadar kadın istihdamının arttırılması için bir çok çalışmayı hayata geçirdik. 2003 yılında yürürlüğe giren yeni iş kanunu ile iş veren ve işçi ilişkisinde cinsiyet dahil hiçbir nedenle temel insan hakları bakımından ayrım yapılamayacağı hükme bağlandı. 2007 yılında Gelir Vergisi Kanununda yapılan değişiklik hane içinde kadınlar tarafından yapılan ürünlerin düzenlenen panayır, festival ile kamu ve kuruluşlarınca belirlenen yerlerde geçici olarak satılması sonucunda kadınların elde ettiği gelirler vergiden muaf tutuldu. 18 yaşından itibaren çalışmaya başlamaları halinde 12 ile 54 ay arasında değişen sürelerle sigorta primlerinin işsizlik fonundan karşılanacağına dair hususlar yeniden düzenlendi. Bu teşvikten 150 bin üzerinde kadın yararlandı."
"KADIN GİRİŞİMCİLERİN FİNANSMAN SORUNUNU ÇALIŞMALARIN YÜRÜTÜLMESİ GEREKİYOR"
Kadın girişimcilerin finansman kaynaklarına ulaşmaları için kolaylaştırıcı çalışmalar yürüttüklerini sözlerine ekleyen Gürcan, konuşmasının devamında şunları söyledi:
" 10 Aralık 2012 tarihinde Kredi Garanti Fonu ile Halk Bankası arasında kadın girişimcileri desteklemek amacıyla İlk Adım Kredisi Kefalet Destek Protokolü imzalanmıştır. Kadın girişimciliğin en önemli sorunu olan finansman sorununun çözümüne yönelik daha kapsamlı çalışmaların yürütülmesi gerekiyor. Kadınların eğitimlerinde daha nitelikli alanlar oluşturmak ve bu alanlarda istihdamı ve girişimciliği teşvik etmek gelecek nesiller için eşsiz fırsatlar ortaya koyacaklardır. Kadını teknoloji ile buluşturacağız. Ülkemizde kadın gücünü ekonomiyi siyasiye ve sosyal yaşama doğrudan yansıtmak zorundayız. Bunu geliştirmek için ne gerekiyorsa yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Kadınlarımızla birlikte ülkemizde bulunan toplumun dezavantajlı kesimlerinin tamamını refah seviyesini yükseltmek yaşamın her alanına katılımlarını sağlamak bizlerin en temel görevidir." - ESKİŞEHİR