Bakan Günay Tarihi Eserleri Teslim Almak İçin Bulgaristan'a Gitti
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bulgaristan'la yapılan protokol kapsamında Türkiye'den yasadışı yollarla çıkarılan 19 tarihi eseri teslim almak üzere Bulgaristan'a gitti.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bulgaristan'la yapılan protokol kapsamında Türkiye'den yasadışı yollarla çıkarılan 19 tarihi eseri teslim almak üzere Bulgaristan'a gitti.
Bulgaristan ziyareti öncesi Edirne'de mola veren Bakan Günay, bir restoranda kızı Pınar Günay, TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve beraberindeki heyetle yemek yedi. Edirne'nin meşhur tava ciğeri ve kallavi kurabiyesi ikram edilen Günay, çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtlandı. Bulgaristan'ın Türk kökenli Kültür Bakanı Vejdi Raşidov ile karşılıklı protokoller imzaladıklarını ifade eden Bakan Günay, bugün de kültür merkezi konusunda bir protokol imzalayacaklarını ifade etti. İstanbul'da imzalanan protokolün yasadışı yollarla yurtdışına çıkarılan tarihi eserlerin iadesi konusunda olduğunu ve bu çerçevede Bulgaristan'ın çeşitli sınır kapılarında yakalanıp Türkiye'ye ait olduğu tespit edilen 19 tarihi eseri teslim alacağını kaydeden Günay, "Geri kalan kısmını da sonraki süreçte getireceğiz. Biz bu çerçevede tüm komşu ülkelerle işbirliği yapmaya çalışıyoruz. Çünkü bizim coğrafyamızdan geçmiş yıllarda haksız yöntemlerle çok sayıda eser götürülmüş. Bu işbirliği işimizi kolaylaştıracak" dedi.
"KAVALA KURABİYESİ İKİ ÜLKENİN ORTAKLIĞINDA TESCİLLENEBİLİR"
Bir basın mensubunun Yunanistan'ın Kavala kurabiyesi için patent alması ile ilgili sorusu üzerine Bakan Günay, şunları söyledi:
"Bu konuları dikkatle takip ediyoruz UNESCO nezdinde. UNESCO'da dünya miras alanları dünya mirası aday alanları, son yıllarda Türkiye'deki envanter hızla artıyor. Bunun dışında somut olmayan kültürel miras listemiz var. Orada da çeşitli tatları ve ritüelleri araştırıyoruz.
Bunları bazen Türkiye adına tek olarak, bazen de 'Nevruz' olayında olduğu gibi komşu ülkelerle ortaklaşa yazdırıyoruz. Un birinden, yağ da birinden geliyor olabilir. Birlikte yazdırmak daha doğru yöntem olabilir. Bu konularda eskisi gibi büyük sorunlarımız yok. Türkiye artık bu konularda hiçbir bölge ülkesinden geride kalmıyor."
Yılbaşı öncesi tarihi eserlerle ilgili yeni haberler vereceklerini kaydeden Günay, Türk dizilerinin yurtdışındaki reytingleri ile ilgili olarak da şunları söyledi:
"Özbekistan'dan geldim iki gün önce. Muhteşem Yüzyıl, Rus televizyonlarında yayınlandığı için Özbekistan'da da rahatlıkla izlenebiliyor. Arap ülkelerinde Gümüş dizisiyle başlayan bir serüven var. Avrupa ortalarına kadar, sadece Arap ülkeleri, Türkiye Cumhuriyeti toplulukları ve Balkanlar'da değil, Slovakya'da ve Avusturya'da da Türk dizileri olay haline gelmiş vaziyette. Umarım ki bu bizim şevkimizi teşvik eder ve daha nitelikli, Türkiye'yi daha her bakımdan hem tarihi hem de bugünkü kültür itibariyle doğru anlatan yeni öykülerin filmleşmesi konusunda daha başarılı güzel örnekler sergileriz. Tabi onun ötesinde filmcilik alanında da büyük başarılarımız var. Uzun metrajlı film alanında. Ateşin Düştüğü Yer filmi En İyi Film Ödülü almıştı. Geçen hafta Veyis Çelik arkadaşımızın bir filmi Asya'nın en iyi filmi ödülünü aldı Japonya'da. Şimdi bir filmimiz, Ateşin Düştüğü Yer, Oscar yolculuğuna çıkıyor. Bu da bizi sevindiriyor. Umarım iyi bir sonuç alırız."
Bakan Günay, daha sonra makam arabasına binerek Bulgaristan'a doğru yola çıktı. Günay, yarın Edirne'de olacak ve birtakım incelemelerde bulunacak. - EDİRNE