Haberler

Bakan Günay: Hükümetler Arası Kavga, Halka Zarar Vermemeli

Bakan Günay: Hükümetler Arası Kavga, Halka Zarar Vermemeli
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye ile İsrail arasında yaşanan gerginliğin halka indirgenmemesi gerektiğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye ile İsrail arasında yaşanan gerginliğin halka indirgenmemesi gerektiğini söyledi. Turizmin barış projesi olduğunu söyleyen Bakan Günay, hükümetler arasındaki kavgayı halklar arasına indirmediklerini belirterek, "Hala İsrail'den çok sayıda insan Türkiye'ye gelmek istiyor. Gelmek isteyen herkes bizim misafirimizdir ve güven içinde ülkemize gelebilirler" dedi.

Dün gece Şanlıurfa'ya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sabah saatlerinde, tarihi üniversitesi, kümbet evleri ile her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Harran İlçesi'ni ziyaret etti. Şanlıurfa Vali Vekili Bahri Tiryaki, Belediye Başkanı Bağımsız Ahmet Eşref Fakıbaba, AK Parti'li Milletvekilleri Halil Özcan ve Mahmut Kaçar'ın eşlik ettiği ziyarette Bakan Günay, tarihi üniversite kalıntıları, kale ve kümbet evlerde inceleme yapıp, İl Kültür ve Turizm Müdürü Selami Yıldız'dan bilgi aldı. Yerli ve yabancı tatilcilerle sohbet edip hatıra fotoğrafı da çektiren Bakan Günay, bazı vatandaşlardan ilçede yaşanan sorunlarını dinledi.

Harran'da ilçeyi ziyaret eden turistlerin dolaştığı örnek bir kümbet evi de ziyaret eden Bakan Günay, burada ABD'den gelen turistler ile sohbet etti. Kümbet evi dolaşan ve turistlere rehberlik yapan Harranlı genç kızlardan bilgi alan Bakan Günay, daha sonra yöresel kıyafet olan abayı giyip başına poşu taktı. Kendisini giydiren genç kızın, "Şimdi tam ağa oldunuz, buyurun oturun" teklifine, "Oturan ağalar züğürt olur" karşılığını veren Bakan Günay, kendisine ağa denilmemesini istedi.

'DEVLET OLARAK İHMALLERİMİZ OLMuş'

Yaklaşık 2 saat ilçede kalan Bakan Günay, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. 10 yıl önce Harran'a geldiğini söyleyen Bakan Günay, gördüğü manzaranın kendisini üzdüğünü belirterek, "Devlet olarak bölgede ihmallerimiz olmuş" dedi. Harran'da çok önemli tarihi eserler olduğunu söyleyen Bakan Günay, ilçedeki SİT alanı sınırlarını yeniden belirleyeceklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bölgede ihmaller yapılmış. Devlet burada SİT alanlarını geniş olarak belirleyip, vatandaşın kıpırdamasını engelleyecek düzenleme yapmış. Bunun ötesinde çok fazla bir şey yapılmamış. Buranın daha iyi konuma gelmesi için çalışmalara başladık. Sur alanı ve Kale'nin restorasyon projelerini hazırladık. Gelecekte daha bakımlı bir Harran göreceksiniz. SİT sınırlarının yeniden belirlenmesi gerekiyor. Sur içinin olabildiğince korunması, onun dışındaki alanların abartılı koruması, vatandaşın kıpırdayacak ve insanca yaşamasına imkan sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmesinden yanayım. Şu an yollar toz içinde, caddelerde akıntılar var. Buraya bu sıcakta dünyanın her yerinden turistler geliyor. Burada bir yandan tarihi koruyacağız, bir yandan da insanların üzerinde yaşadıkları bu bereketten daha insanca yararlanmasının önündeki engelleri kaldırmaya çalışacağız. "

İSRAİL'DEN GELMEK İSTEYEN GÜVENLE GELEBİLİR

İsrail ile Türkiye arasında yaşanan gerginliğin turizme yansımadığını anlatan Bakan Günay, şunları söyledi:

"Turizm bir barış projesidir. Biz hükümetler arasındaki kavgayı halklar arasına indirmiyoruz. Hala İsrail'den çok sayıda insan Türkiye'ye gelmek istiyor. Türkiye'ye gelmek isteyen herkes bizim misafirimizdir. İster Arap, ister İsrailli olsun; ister İranlı, Alman Japon olsun, Türkiye'ye iyi niyetle görmeye öğrenmeye gelsinler. Herkes misafirimizdir ve biz misafirlerimize iyi davranmayı gelenek haline getirmiş bir toplumuz. Dediğim gibi turizm bir barış projesidir, kavga projesi değildir. Hükümetler arası mesele halka zarar vermemeli. İsrail'den gelmek isteyenler güven içinde ülkemize gelebilirler. "

SURİYE'DEN GELENLERİN SAYISI DÜŞTÜ

Turizmin esenlik ve güvenlik esasına dayalı olduğunu, bundan dolayı Ortadoğu'da yaşanan olaylardan uzun vadede herkesin zarar göreceğini vurgulayan Bakan Günay, iç karışıklığın hakim olduğu Suriye'den Türkiye'ye gelenlerin sayısında da düşüş yaşandığını ifade etti. Geçen yıl 1 milyona yakın Suriyeli'nin yurdumuza geldiğini, 1 milyonu aşkın kişinin de Türkiye'den gittiğini anlatan Günay, "Bu yıl yaşanan olaylardan dolayı bu potansiyelde düşüklük oldu ve sayısal azalma yaşandı. Biran önce sükunet oluşsun, insani yaşam koşulları oluşturulsun istiyoruz. Sistem daha demokratik ve katılımcı hale gelsin. Bu hem o ülke halkının, hem de bütün dünyanın iyiliğinedir" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan ile pazartesi günü Mısır'a giderek, ifade ettiği görüşleri daha yüksek sesle dile getireceklerini de aktaran Bakan Günay, "Komşularımızın sorunları, bizim sorunlarımızdır. Komşularımızın felaketinden medet uman bir toplum değiliz. Sadece kendimiz için değil bütün dünya için barış ve bereket istiyoruz" diye konuştu.

Bakan Günay ve yanındakiler, incelemelerini tamamlamalarının ardından Harran'dan ayrıldı. - Şanlıurfa / Harran

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika
title
Close