Bakan Eroğlu: Kelkit, Organik Tarım İçin İdeal Yer
Gümüşhane'nin Kelkit İlçesi'ndeki sulanabilir alanları 21 bin hektara çıkaracak olan Sadak Barajı'nın inşası, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun da katıldığı bir törenle başladı.
Türkiye'nin en önemli organik tarım ve hayvancılık bölgelerinden Gümüşhane'nin Kelkit İlçesi'ndeki sulanabilir alanları 21 bin hektara çıkaracak olan Sadak Barajı'nın inşası, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun da katıldığı bir törenle başladı. Bakan Eroğlu, Kelkit'in organik tarım için ideal bir yer olduğunu belirterek, "Kelkit'te ceviz ve badem yetiştiriciliğini destekleyeceğiz. Yayla turizmini geliştireceğiz. Organik bal üretimi için özel ormanlar oluşturacağız" dedi.
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, bugün öğle saatlerinde Erzincan'dan karayoluyla Gümüşhane'nin Kelkit İlçesi'ne geldi. İlçe girişinde Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Ak Parti Gümüşhane milletvekilleri Kemalettin Aydın ve Yahya Doğan ile yaklaşık 500 kişilik partili tarafından karşılanan Veysel Eroğlu, uzun kuyruk oluşturan partililerle tek tek tokalaştı. Bu sırada Kelkitli Veysel Eroğlu isimli bir vatandaş ile karşılaşan Bakan Eroğlu, nüfus kağıdını incelediği adaşına, "Sahte değil di mi?" diye espri yaptı ve birlikte hatıra fotoğrafı çektirdiler.
KILIÇDAROĞLU'NA KUŞBURNU TAVSİYE ETTİ
Yanındakilerle birlikte Kelkit Belediye Başkanı AK Parti'li Muammer Duran'ı makamında ziyaret eden Bakan Eroğlu, buruda ikram edilen kuşburnu suyundan 2 bardak içti. Kuşburnunun çok güçlü bir antioksidan olduğunu ifade eden Bakan Eroğlu, "İçeyim de kendime geleyim. Kuşburnu antioksidan olarak kansere karşı koruyucudur. Soğuk algınlığına karşı fevkalade faydalıdır. O bakımdan mutlaka Gümüşhane'nin organik kuşburnunu içmek, gerçekten şifa kaynağıdır. En fazla C vitamini kuşburnunda vardır" dedi.
Bakan Eroğlu, kuşburnu suyunu siyasilere de tavsiye edip etmeyeceği yönündeki bir soruya ise "Bazıları abuk subuk konuşuyor. Kendilerine gelmeleri için onlara Belediye Başkanımız gönderirse memnun oluruz" cevabını veren Eroğlu, "En çok hangi siyasiye gönderilmeli" sorusuna gülerek, "Tabii ki Kılıçdaroğlu'na" cevabını verdi. Bakan Eroğlu, daha sonra Sadak Barajı temel atma törenine geçti.
KELKİT, 40 YILLIK RÜYASINA KAVUŞTU
Yapımı 1970'li yıllarda gündeme gelen, zaman zaman programa alınmasına karşın yapımına başlanamayan Sadak Barajı'nın temel atma töreni, Kelkit Cumhuriyet Meydanı'nda yapıldı. Törene, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Gümüşhane milletvekilleri Kemalettin Aydın ve Yahya Doğan, Kelkit Kaymakamı Niyazi Erten, Kelkit Belediye Başkanı Muammer Duran, DSİ Genel Müdürü İsmail Uğur ile Kelkitliler katıldı.
Törenin açılışında konuşan DSİ Genel Müdürü İsmail Uğur, Sadak Barajı'nın, 'Yukarı Kelkit Projesi' kapsamında Yeşilırmak'ın ana kollarından Kelkit Çayı'nın memba kısmında inşa edileceğini belirterek, şöyle konuştu:
"Gövde hacmi 1 milyon 800 bin metreküp olacak barajın temelden yüksekliği 46 metre. 20 milyon metreküp su depolanacak ve 70 bin dekar tarım arazisinin modern yöntemlerle sulanması mümkün olacaktır. 55 milyon liraya mal olması beklenen barajın inşası, yörede organik tarım ve hayvancılığın büyük ölçüde gelişmesine neden olacaktır. "
Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu da "Harşit Vadisi enerji amaçlı barajlarla doludur. Gümüşhane'nin diğer önemli Kelkit Vadisi ise sulama maksatlı tesislerle doldurulmak üzeredir. Köse Barajı'nın yapımı devam etmektedir. Kelkit Barajı da 3 yıl içinde faaliyete geçtiği takdirde Kelkit'teki önemli tarım potansiyeli faaliyete geçmiş olacaktır. Sadak Barajı uzun yıllardır Kelkit'in beklediği bir yatırımdı. Bu aşamaya gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
'KELKİT'İN ÇILGIN PROJESİ'
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, törende yaptığı konuşmada, hükümetleri döneminde birçok yatırıma imza attıklarını söyleyerek, şöyle devam etti:
"Nereden nereye geldik. 2002 yılında 50 milyar dolar hortumlanmış, IMF'ye olan borçtan dolayı 70 cente muhtaç duruma gelmiştik. Merkez Bankası'nın kasası boşalmıştı. O günlerden bugünlere geldik. Başı dik ve küresel bir güç var artık. Paramıza itibar kazandırdık. Bu büyük milleti 16'ıncı sırada olmak tatmin etmiyor. Hedefimiz 2023'te 500 milyar dolar ihracat ve kişi başına 25 bin dolar Gayri Safi Milli Hasıla'ya ulaşmak. İnşallah yakında Merkez Bankamızın kasası da 100 milyar dolarla dolacak. Başbakanımızın ustalık döneminde daha muhteşem işler de yapılacak. "
Sadak Barajı'nın, 'Kelkit'in çılgın projesi' olduğunu söyleyen Bakan Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bakanlığım süresince 920 tesis açtım. 212'si baraj ve gölet. Gümüşhane'yi, Kelkit'i baraj ve göletler bölgesi yapacağız. Artık üzerimizde bir yük yok. Kasalar dolu. IMF'ye olan 5 milyar doları da her an ödeyecek gücümüz var. Ustalık döneminde de 8. 5 yılda yaptıklarımızdan 4- 5 kat daha fazla iş yapacağız. Geçmişte susuzluktan İstanbul kırılıyordu. Şu anda KÖYDES hariç olmak üzere 32 milyon vatandaşımıza ilave su götürmüşüz. Köydes'le birlikte 41 milyon vatandaşımıza ilave su gelmiş. Her 7 kişiden 4'ü şu anda bizim getirdiğimiz suyu kullanıyor. Her iki fabrikadan birisi bizim getirdiğimiz suyla işletiliyor. Her iki dönümden biri bizim getirdiğimiz suyla sulanıyor. Fark bu işte. 41 yılda bitirilecek barajların tamamını bitirdik burada. Biz olmasaydık Köse barajı 70 yılda bitmezdi. Gümüşhane'de bir çok baraj ve göletin inşası da devam ediyor. "
KELKİT ORGANİK TARIM İÇİN İDEAL YER
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kelkit'in organik tarım için ideal bir yer olduğuna da işaret ederek, "Ceviz için ideal bir yer. Bozuk orman alanlarından köy tüzel kişiliğine 49 yıllığına ceviz ve badem için vereceğiz. Hazineye ait olup da ağaçlandırmak istediğiniz gelir getirici yerler varsa oraları da vereceğiz. 219 bin dekarlık alanda ağaçlandırma yaptık. 8 milyon 164 bin fidan toprakla buluştu. Burada bir de yayla turizmini geliştirmek istiyoruz. Organik tarım ürünleri, ceviz, yayla turizmi bu vadinin gelişimine katkı sağlayacak. Ayrıca burada bir de bal ormanları kuracağız. Arıcılarımıza organik bal üretimi için olanak sağlayacağız. Kelkit'i bal üretim ve dünyaya ihracat merkezi yapacağız. Arıcılar da gelsin, ne kadar yer istiyorlarsa vereceğiz" diye konuştu.
Bakan Veysel Eroğlu, daha sonra Sadak Barajı'nın müteahhitini kürsüde yanına çağırarak, 2014'te bitirilmesi planlanan barajın 2013'te bitirilmesi için kendisinden söz aldı ve taahhütname imzalattı. Bakan Eroğlu'na ayrıca Kelkit Belediye Başkanı Muammer Duran tarafından ilçenin fahri hemşehrilik beratı verildi.
Bakan Eroğlu ve törene katılanlar, son olarak butonlara basarak Sadak Barajı'nın temel atma törenini gerçekleştirdi. - Gümüşhane / Kelkit