Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Bakan Elvan'dan İş Dünyasına Güven Mesajı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, iş dünyasına kararlı bir şekilde çalışmalarını sürdürmeleri mesajı vererek, “Hangi şartlar olursa olsun, konjoktürel bazı siyasi sorunlar ülkeler arası söz konusu olabilir ama Türkiye ekonomisi dimdik ayaktadır.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, iş dünyasına kararlı bir şekilde çalışmalarını sürdürmeleri mesajı vererek, "Hangi şartlar olursa olsun, konjoktürel bazı siyasi sorunlar ülkeler arası söz konusu olabilir ama Türkiye ekonomisi dimdik ayaktadır. Büyümeye ve güçlenmeye devam edecektir. Biz iş dünyamıza güveniyoruz" dedi.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneğinin sohbet toplantısına katıldı. Kaya Termal Otel'de gerçekleşen toplantıya Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'ın yanı sıra İzmir Valisi Erol Ayyıldız, ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri, AK Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan, Türkiye Fahri Konsoloslar Birliği Başkanı Ömer Kaplan ve iş adamları katıldı.

Toplantıda konuşan Bakan Lütfi Elvan, dünya ticaretindeki ve Türkiye'deki ekonomik performansları değerlendirerek, "1990'lı yıllardan 2008'e kadar hem dünya ticaretinde hem ekonomisinde üçlü bir büyüme performansı görüyoruz. 90'lı yıllar Türkiye için kayıp yıllardı. O zamanlarda yüzde 3'lük büyüme performansı gösterebildik. 2008 sonrası dünya ticaretinde ciddi daralma, ekonomik büyüme hızında küçülme ve 2016 yılına kadar devem eden bir süreç. Bu sürece baktığımızda 2007 yılına kadar dünya ekonomisinin ve ticaret hacminin yüksek olduğunu görüyoruz. Biz de 2002-2007 dönemini çok iyi değerlendirdik Türkiye olarak. Türkiye 2003-2016 döneminde küresel krize rağmen, yüzde 5,6'lık yıllık ortalama büyüme performansını gösterdik. Bu oldukça önemli, yeterli mi değil. Bizim büyümeyi daha da yukarıya çekmemiz gerekiyor. Ancak OECD ülkeleri ile kıyaslandığında belki Çin ve Hindistan'dan sonra en iyi performans gösteren ülkelerin başında geliyoruz" diye konuştu.

"Dijitalleşmeyle ilgili atacağımız adımlar var"

Sanayi alanında dijitalleşmeyle ilgili adımlar atılacağını belirten Bakan Lütfi Elvan, "Klasik üretim yöntemini ileri aşamaya getirecek sanayi 4.0 dediğimiz ve dijitalleşmenin hızla geliştiği ortamda bizim sanayimizin de bu sürece ayak uydurması gerekiyor. Bu çerçevede önümüzdeki dönemde dijitalleşmeye ilgili atacağımız adımlar var. Bir yol haritası belirlemeye çalışıyoruz. Başta büyük ölçekli sanayi bölgeleri olmak üzere tasarım ve dijitalleşme merkezleri kuracağız. Bölgedeki sanayicinin dijitalleşmesini sağlayacak gerekli desteği vereceğiz. İhracatımızın kilogram başı değerine baktığımızda 2002'de bir dolarken, bugün 2 dolar olmuş. Ama halen yeterli değil. Gelişmiş ülkelerin kilogram başı ihracat rakamına baktığımızda daha ileride. Bu konuda katma değeri yüksek ürünlerin üretilerek tüm dünyaya açılması son derece önemli" şeklinde konuştu.

"Yoğun destek mekanizmaları oluşturacağız"

İhracatın ve üretimin ithalata önemli ölçüde bağımlı olduğunu kaydeden Bakan Elvan, "Bazı alanlara yoğunlaşacağız. Ara malının oranı yüzde 74. Bu alanda mevcut tesislerin üzerine 3-4 tesis daha mutlaka yapılması gerekiyor. Savunma sanayinde de yoğun çalışmamız gerekiyor. Üçüncü olarak medikal alanda da araç ve gereçlerin üretilmesi ve ithalatımızın kısmen de olsa daha da aşağıya çekilmesi sağlanacak. Bir başka alan da yenilebilir enerji alanında daha ileri düzeyde adım atmamız gerekiyor" dedi.

Bu alanlarda yapılacakları da aktaran Bakan Lütfi Elvan, "Bu bahsettiğim alanlara daha yoğun destek mekanizmaları oluşturacağız. Bu alanları gerekirse kamu alımları yoluyla destekleme yoluna gidip, bir yol haritası ortaya koyacağız. Bu alanlara ilave yazılım sektörünü de geliştirmemiz gerekiyor. Rekabet ortamını sağlamamız gerekiyor ki önemli gelişme sağlayabilelim" ifadelerini kullandı.

"Türkiye ekonomisi dimdik ayaktadır"

Var olan konjoktürel siyasi sorunlara rağmen Türkiye ekonomisinin dimdik ayakta durduğunu belirten Bakan Elvan, iş dünyası ile gurur duyduklarını belirtti. Bakan Elvan, "Ülke olarak genç, dinamik ve girişimci ruhu oldukça yüksek bir topluma sahibiz. Herhangi bir bölgede kriz çıktığı zaman kendisini kısa süre içinde başka alanlara yönlenebilen ve başka kesimlere ihracat yatırım yapabilen özellikle sahip. Biz iş dünyamızla gurur duyuyoruz. Ülkemizin en dinamik unsurları sizlersiniz. Hangi şartlar olursa olsun, konjoktürel bazı siyasi sorunlar ülkeler arası söz konusu olabilir ama Türkiye ekonomisi dimdik ayaktadır. Büyümeye ve güçlenmeye devam edecektir. Biz iş dünyamıza güveniyoruz. Atmış olduğumuz adımları bilerek ve ne yapılması gerektiğini bilerek adım atıyoruz. Örneğin mali disiplin alanında 2002'den bu yana sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.

"Alınması gereken tedbirleri alıyoruz"

İş dünyasının yatırımlarına devam etmesi gerektiği mesajını veren Elvan, "Zaman zaman kurlarda oynama söz konusu oluyor. O da yerli yerine oturacaktır. O konuda ben iş dünyamızın özellikle hükümetimize ve ülkesine güvenmesini ve kararlı şekilde çalışmalarını sürdürmesini arz ediyorum. Alınması gereken tedbirler varsa orta vadeli programa bakarsanız bu tedbirleri alıyoruz. Hiçbir şekilde popülist yaklaşım içinde olmadık, olacağız. Bütçe disiplini bizim için önemli. Cari açığı da daha aşağıya çekebilmek için saydığım alanlara daha fazla yoğunlaşmamız gerekiyor, yatırım yapmamız gerekiyor" dedi.

"Dışarıdan gelen firma da millidir"

Yerlileşme ve millileşme konusuna da değinen Bakan Elvan, şunları söyledi:

"Türkiye'de yatırım yapan her firma nereden gelirse gelsin bizim için yerlidir, millidir. Hiçbir zaman dışarıdan gelen bir firmaya farklı muamele yapmamız söz konusu olamaz. Türkiye'de üretim yapan kim olursa olsun bizim firmamızdır, istihdam sağlıyor, ülke ekonomisine kakı sağlıyoruz. Elimizden gelen ne destek varsa veriyoruz vereceğiz. Böyle bir ayrım kesinlikle söz konuş olamaz. Zaman zaman bunu farklı yerlere çeken oluyor." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika
title