Bakan Elvan, Cennet ve Cehennem Mağaralarında İncelemede Bulundu
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Cennet Cehennem mağaralarında incelemede bulunarak, “Cennet Cehennem bölgesine seyir terası başta olmak üzere, bilindiği gibi aşağıya merdivenle iniliyor, buraya asansör temini ve tüm mekanların güzelleştirilmesine yönelik proje hazırlandı.
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Cennet Cehennem mağaralarında incelemede bulunarak, "Cennet Cehennem bölgesine seyir terası başta olmak üzere, bilindiği gibi aşağıya merdivenle iniliyor, buraya asansör temini ve tüm mekanların güzelleştirilmesine yönelik proje hazırlandı. Biz de bakanlık olarak projeye 10 milyon liralık destek veriyoruz" dedi.
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Silifke AK Parti İlçe Kongresi'ne katılmak üzere Silifke'ye geldi. Halk Eğitim Merkezi Salonunda düzenlenen kongrede konuşan Bakan Elvan daha sonra AK Parti Mersin Milletvekilleri Yılmaz Tezcan, Hacı Özkan Ali Cumhur Taşkın, Mersin Valisi Ali İhsan Su, Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir ile birlikte Narlıkuyu Mahallesi'ndeki Cennet Mağarası'na inerek açıklamalarda bulundu. Bakan Elvan, "Cennet Cehennem bölgesine seyir terası başta olmak üzere, bilindiği gibi aşağıya merdivenle iniliyor, buraya asansör temini ve tüm mekanların güzelleştirilmesine yönelik proje hazırlandı. Biz de bakanlık olarak projeye 10 milyon liralık destek veriyoruz" dedi.
Silifke ve Erdemli ilçelerinin açık hava müze konumunda olduğunu belirten Bakan Elvan, "Bildiğiniz gibi özellikle Mersin'in Silifke ve Erdemli ilçelerimiz başta olmak üzere açık hava müzesi konumunda. Mersin'in aşağı yukarı hangi ilçesine giderseniz gidin ister Tarsus'a gidin, ister Silifke'ye gidin Erdemli'ye gelin fark etmez her tarafı bir tarihi eser. Tarihi eser kalıntılarını görüyorsunuz. Biz baştan aşağı inşallah Mersinimizi tarihi eser yönüyle açık hava müzesi konumunda olan yerleri bir bütün olarak ele alıyoruz. ve bunların her birinin teker teker restorasyonunu burayı gerçek anlamda bir turizm merkezine dönüştürebilmek için yapılması gereken çalışmaları belirliyoruz. Bu çerçevede Cennet-Cehennem başta olmak üzere Uzuncaburç ve diğer turizm yörelerimize ciddi bir destek vereceğiz. Cazibe merkezleri programı kapsamında bakanlığımızın yürüttüğü cazibe merkezleri programı kapsamında Cennet ve Cehennemin seyir terası başta olmak üzere, biliyorsunuz merdivenle aşağı iniliyor. Buraya bir asansör temini ve tüm bu mekanların güzelleştirilmesi restore edilmesine yönelik olarak bir proje hazırlandı. Biz de bu projeye 10 milyon lira tutarında bir destek veriyoruz. Bu desteğimizde inşallah bir aksilik olmazsa önümüzdeki yıl bu aylarda bambaşka bir cennet ve cehennem göreceksiniz. Buradaki eksiklikleri teker teker belirledik bu eksiklikleri gidereceğiz. Burayı güzel bir turizm merkezine dönüştüreceğiz. Diğer bir husus Uzuncaburç bölgemiz. Biliyorsunuz tarihi bir kent konumunda Uzuncaburç. Roma döneminin bildiğim kadarıyla Kızkalesi'ne kadar uzanan bir güzergahını içine alıyor. Buraya yönelik olarak da valimiz, kültür ve turizm bakanlığına başvuruda bulundu. İnşallah hem alan yönetimi hem buranın projelendirilmesi, rehabilitasyonu burada yapılacak olan düzenlemeler, yatırımlar nelerse bunları teker teker ortaya koyup buraya biz bakanlık olarak destek vereceğiz. Dolayısıyla sırayla başlıyoruz. İnşallah cennet- cehennem başta olmak üzere bu tür antik kentleri ayağa kalkan, daha görünür kılan ve daha cazip hale getiren düzenlemeler neyse bunları teker teker yerine getireceğiz. Zaten Cennet-Cehennem kapsamında çalışmaya başladık parası da hazır. İnşallah en kısa sürede valiliğimizde ihaleye çıkıp bu çalışmaları tamamlar. Gördüğünüz gibi arkamda bir seyir terası var çok küçük bir seyir terası, ancak 3 veya 4 kişinin bulunabileceği bir teras. Bu terası büyüteceğiz, genişleteceğiz ve daha uygun bir mekana dönüştürmüş olacağız" dedi.
Cennet Mağarası
Bir yeraltı deresinin yol açtığı kimyasal erozyonla tavanın çökmesi sonucu meydana gelmiş büyük bir çukurdur. Elips biçimindeki ağız kısmı çapları 250 metre ve 110 metre olup derinliği 70 metredir. Çökük tabanının güney ucunda 200 m uzunluğunda ve en derin noktası 135 metre olan büyük bir mağara girişi ve bu mağaranın ağzında küçük bir kilise vardır. Kilisenin giriş kapısı üzerindeki 4 satırlık kitabede, bu kilisenin 5. yüzyılda Pavlus adında dindar bir kişi tarafından Meryem Ana'ya ithafen yaptırılmış olduğu yazılmaktadır. Cennet çöküğünün içine her biri oldukça geniş 452 basamaklı taş bir merdivenle inilir. Kiliseye 300. basamakta varılır. Kiliseden sonraki mağaranın bitim noktasında mitolojik bir yeraltı deresinin sesi duyulur.
Ağzı, denizden 150 metre yüksekte olan Cennet Mağarası'nın derinliği, 135 metredir. Roma dönemine tarihlenen merdivenli bir patika ile içine kolayca inilmektedir. Batı ucundaki büyük moloz yığını üzerinde, küçük bir Bizans kilisesi vardır. Bu noktadan yine batıya doğru yeni bir mağara başlamaktadır. Bu mağaranın 45 metre kadar içerlerinde de 12. yüzyıla tarihlenen küçük bir yeraltı kilisesi yer alır.
Cehennem Mağarası
Cennet çöküğünün 75 metre kuzeyindeki Cehennem çukuru da Cennet çöküğü gibi oluşmuştur. Ağız çember çapları 50 metre ve 75 metre, derinliği 128 metredir. Kenarları içbükey olduğu için içerisine inmek mümkün olmamaktadır. Bir kraterin adı cehennem olunca bu ada uygun olarak da bir çok efsaneye ev sahipliği yapmaktadır. Mitolojiye göre Zeus, alevler kusan yüz başlı ejderha Typhon'u buradaki bir kavgada yendikten sonra, onu Etna Yanardağı'nın altına sonsuza dek kapatmadan önce bir süre Cehennem çukurunda hapsetmiştir.
Cehennem Mağarası'nın duvarları içbükey olduğundan içine inilememektedir. Tavanın göçmesi sonucu dibe yığılan molozlar, batıdan doğuya doğru 30 derecelik eğimle alçalır. Bu nedenle obruğun batı ucu 80 metre, doğu ucu ise 110 m derinliktedir. Mağaranın eski çağlarda suçluları cezalandırmak için kullanıldığı sanılmaktadır. - MERSİN