Haberler

Bakan Bağış: "Sanat Asla İdeolojiye Hapsedilmemeli"

Bakan Bağış:
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Sanat asla ideolojiye hapsedilmemeli."

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Sanat asla ideolojiye hapsedilmemeli. Yaratıcılık ideolojinin o sınırlayıcı kalıplarının içerisinde köreltilmemeli. Sanatta da 'devlet baba' anlayışına sırtımızı yaslarsak, orada özgür düşünceyi de gelişmeyi de ipotek altına almış oluruz" dedi.

Avrupa Birliği Bakanlığı, Kültür Bakanlığı ve TÜRSAK Vakfı tarafından düzenlenen İstanbul Liselerarası Kısa Film Yarışması ödül töreni Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapıldı. Törene Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, TÜRSAK Vakfı Başkanı Engin Yiğitgil, sanatçı Orhan Gencabay, Meltem Cumbul, Cansel Elçin, yarışmanın jüri üyeleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Törende konuşmasına Hatay'da şehit olan askerleri anarak başlayan, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin, bir yandan güvenlik boyutundaki kararlı mücadelesiyle, diğer taraftan özgürlüklerden taviz vermeyen yaklaşımıyla terör belasını bu topraklardan eninde sonunda def edeceğini söyledi.

Bakan Bağış, "Bugün İstanbul Liselerarası Kısa Film Yarışmasının ödül töreni vesileyle bir aradayız. Liselerarası Kısa Film Yarışması aracılığıyla görüyorum ki gençlerimiz dinamizmlerini ve ufuklarını bu alana yansıttılar, sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın geleceğinde de "Biz de varız" iddialarını sinema aracılığıyla dile getirdiler. Bununla birlikte, yarışmayla fikri mülkiyet hukuku ihlallerine dikkat çekmek, korsanlıkla mücadele çabalarına katkı sağlamak açısından da yarışmanın farkındalık yarattığına inanıyoruz. Bugün burada dereceye giren genç kardeşlerimize ödüllerini vereceğiz" diye konuştu.

Telif hakkının aynı zamanda kul hakkı olduğuna dikkat çeken Bakan Bağış, "Telif hakkı hiç şüphesiz kul hakkıdır. O yüzden korsanlık her şeyden öteye ahlaki ve vicdani bir sorundur. Korsanlık bir zihniyet sorundur. Daha önemlisi korsanlık bir insan hakları meselesidir ve insanın en temel haklarına tecavüzdür. İşte bu çatı altında, bu yarışma ile birlikte bir kez daha korsanlığın her türlüsünü lanetliyoruz. Korsanlıkla mücadele ederek aslında ülkemiz ekonomisine zarar veren kayıt dışılıkla da mücadele etmiş oluyoruz.

Korsanlıkla mücadele ederek en önemli finans kaynaklarından biri korsan mal ticareti olan terörle de mücadele etmiş oluyoruz. En önemlisi de sanatçılarımızın sanatlarını gözleri arkada kalmadan icra edebilmelerini sağlamış oluyoruz. O yüzden korsanlıkla mücadele, yediden yetmişe toplumun her kesiminden vatandaşlarımızın ortak bir mücadelesi olmalıdır" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin artık eski Türkiye olmadığını belirten Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün idealimizdeki noktaya ulaştığımız belki söylenemez, ancak düne göre çok daha iyi bir noktada olduğumuz, daha iyiye doğru ilerlemek için güçlü bir irade ve kararlılığa sahip olduğumuz söylenebilir. Türkiye'de artık tartışılamayan, sorgulanamayan, yazılamayan veya konuşulamayan hiçbir konu yoktur. Sanatçılar her zaman insanlık için daha iyisini istemişler ve onu elde etmek için hayallerinin peşinden koşmaktan hiçbir zaman çekinmemişlerdir. Bu gün de sanatçılarımızın bu hassasiyetle hareket ettiklerine şüphe yok. Benim burada altını çizmek istediğim bir husus da şu; sanat asla ideolojiye hapsedilmemeli. Yaratıcılık ideolojinin o sınırlayıcı kalıplarının içerisinde köreltilmemeli. Bu çerçevede her alanda olduğu gibi sanatta da "devlet baba" anlayışına sırtımızı yaslarsak orada özgür düşünceyi de gelişmeyi de ipotek altına almış oluruz. Devlet sanatı ve sanatçılarımızı yönlendirici değil, destekleyici bir göreve sahip olmalıdır. İnanıyorum ki son dönemde sanatın çok önemli bir dalıyla ilgili yaşanan tartışmaları da sanatçılarımız bu çerçevede değerlendireceklerdir."

Hükümetin özel tiyatrolara verdiği desteği rakamlarla açıklayan Bakan Bağış, "Özel tiyatrolara verilen destek biz göreve geldiğimizde yani 2002 yılında sadece 850 bin di. Ama biz bunu 2011 itibariyle 3,5 milyon TL'ye ulaştırdık. Desteklenen özel tiyatro sayısı 2002'de 59'du, 2011'de altını çiziyorum 162'ye çıktı. İstatistikler de bir tarafa ülkemizin demokratik standartlarını gelişmiş ülkelerin seviyesine çıkarma yolunda hızla ilerledik, ilerliyoruz" ifadelerini kullandı.

Törene gelişinde ve tören sırasında öğrenciler sanatçı Orhan Gencabay ve Meltem Cumbul'a yoğun ilgi gösterirken 1. olan öğrencilere ödüllerini Avrupa Birliği Bakanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış verirken dereceye giren diğer öğrencilere ise ödüllerini Jüri üyeleri ve törene katılan sanatçılar verdi.

"Cep Telefonu" kategorisinde Ecem Simge Yurdatapan, "Fotoğraf Makinesi" kategorisinde Rüya Akkılıç, "Kamera" kategorisinde ise Zeynep Ebrar Güngör birinci gelerek ödüllerini AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik'in elinden aldılar.

Düzenlenen ödül töreni verilen sıla konseri ile sona erdi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika
title
Close