Baba ile Kızı Yarıştı
'Darbe Tartışmalı' Dpkongresinin Galibi Hüsamettin Cindoruk Oldu.
’Darbe tartışmalı’ DPkongresinin galibi Hüsamettin Cindoruk oldu.
KONGREDEN FOTOĞRAFLAR
Kongrede Çiller’in desteklediği Süleyman Soylu "darbeciler partiyi ele geçirecek" sözleriyle Demirel’in desteklediği Cindoruk’un adaylığını eleştirdi ancak Cindoruk, 559 oyla liderlik koltuğuna oturdu.
ESKİ TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Süleyman Soylu’ya karşı kazandığı dünkü kongre zaferiyle Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı oldu. Cindoruk’un, dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in de desteğiyle 10 yıl sonra aktif siyasete dönüşü, daha önce başarısızlıkla sonuçlanan merkez sağı birleştirme çabalarını yeniden gündeme getirdi. DP kongresi ’baba’ Süleyman Demirel’in desteklediği Hüsamettin Cindoruk ile ’kızı’ Tansu Çiller’in desteklediği Süleyman Soylu’nun ortaya koyduğu çekişme itibariyle de bir bakıma ’baba-kız’ yarışmasına sahne oldu.
Adaylık yarışına da merkez sağı birleştirme sloganıyla giren Cindoruk’un, DP ve ANAVATAN’ı birleştirdikten sonra koltuğunu genç ve yeni bir isme bırakması bekleniyor. Bir süre önce Başbakan Tayyip Erdoğan ile ters düşerek AKP’den kopan eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in de bu süreçte yer alabileceği öne sürülüyor.
Anadolu Gösteri Merkezi’nde yapılan kongrenin ilk turunda Cindoruk 488, Soylu 448, Bayar da 16 oy aldı. İkinci turda Soylu’nun oyu 389’a, Bayar’ın oyu da 3’e düşerken, Cindoruk’un oyu 535’e yükseldi. Delege olmadığı için oy kullanma hakkı bulunmayan Yazgan’a ise oy çıkmadı. İkinci turun ardından Soylu ve Bayar çekilince, Cindoruk, salt çoğunluğun aranmadığı üçüncü tura tek başına katılarak geçerli sayılan 570 oyun 559’unu alarak liderliğini ilan etti. Cindoruk, zafer konuşmasında, "ümitsiz kalmış bütün çevreleri birleştirmeye çalışacağını" vurguladı. Cindoruk, kendisiyle ilgili "darbeci" iddialarını da "benim geçmiş siyasi hayatım kurşun geçirmek çelik yelektir, bunu kimse delemez" diye yanıtladı. Cindoruk, "benim mücadelem darbecilerle" diyen Soylu’ya "Benden darbeci olur mu? Benden ancak darbe yiyen, darbe mağduru olur" karşılığını verdi.
Kırat’ın yedek süvarisi
76 yaşında, merkez sağı birleştirme projesi için yeniden aktif siyasete dönüş yapan Hüsamettin Cindoruk’u en iyi tanımlayacak söz bu olsa gerek: Kırat’ın yedek süvarisi.
Yassıada duruşmalarında Adnan Menderes ve Demokrat Parti (DP) yöneticilerinin üç avukatından biri, hem de en genci olan Cindoruk’un siyasi yaşamı bu çizgide gelişti.
DP üyeliğiyle başlayan siyasi hayatı Adalet Partisi, Büyük Türkiye Partisi ve Doru Yol Partisi’nde il başkanlığı, kuruculuk, GİK üyeliği görevleriyle sürdü. 12 Eylül’de kapatılan AP’nin yerine kurulan DYP’yi, yasaklı Süleyman Demirel’in liderliğine hazırlayan göreviyle "emanetçi" olarak nitelendi. Demirel’in liderliğindeki DYP iktidarı döneminde 1991- 1995 arasında da TBMM Başkanlığı yaptı. 17 Nisan 1993’te Turgut Özal’ın vefatı üzerine bir ay vekaleten Cumhurbaşkanlığı görevini üstlendi. Daha sonra bir grup arkadaşıyla DYP’den ayrılıp Demokrat Türkiye Partisi’ni (DTP) kurdu. Çiller ile yıldızı barışmayan Cindoruk, yeni partisi 28 Şubat sürecinde kurulan Mesut Yılmaz başbakanlığındaki koalisyona katıldı, ancak kendisi bu hükümette görev almadı. 18 Nisan 1999 tarihinde yapılın genel seçimde meclis dışında kaldı ve DTP Genel Başkanlığı görevinden de istifa etti. Cindoruk, Demirel’den 16 yıl gecikmeli gelen işaret üzerine yeniden Kırat’ın "yedek süvarisi" olarak siyaset sahnesine dönüş yaptı.
Genel İdare Kurulu da belirlendi
Kongrede, tek listeyle girilen seçimler sonucu, Genel İdare Kurulu (GİK) şu isimlerden oluştu: Çağrı Erhan, Pınar Türenç, Ümit Pamir, Çınar Özen, Ahmet Kurşun, Selma Acuner, Ahmet Uyanık, Haydar Altıntaş, Ufuk Söylemez, Rıdvan Özer, Edip Safter Gaydalı, Orhan Keçeli, Hakkı Yılmaz, Adnan Çeltikçioğlu, Özden Özbilün, Muhtar Mahramlı, Cem Kılıç, Veysi Şahin, Gültekin Uysal, Salim Ensarioğlu, Hulusi Turgut, Halit Dağlı, Ahmet Han, Aydın Yardımcı, Ali Dünya, Gökberk Ergenekon, Bahattin Yücel, Hakan Öncel, Aytun Çıray, Nuri Efe, Sinan Ülgen, Arif Şimşek, Nevzat Arif Demirer, Adnan Turfan, Hüseyin Genç, Pınar Köksal, Ayşem Kalyoncu, Latif Sakıcı, Erdem Demirdağ, Erkut Şenbaş, Mümin Ekici, Ahmet Münir Yaşar, Tekin Enerem, Durmuş Alagöz, Yaşar Topçu, Zekeriya Er, Naim Eren, Muhammet Kelleci, Bülent Erinç, Rauf Bozkurt.
Arıca 70 kişilik Merkez Karar Kurulu ile 21 kişilik Yüksek Haysiyet Divanı üyeliklerine de seçimler yapıldı.