Haberler

Anayasa Değişiklik Teklifi Komisyonda

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Ankara Milletvekili Murat Alparslan, anayasa değişiklik teklifinin millet iradesini tahkim etmeyi, yönetimi aktif, güçlü, fonksiyonel yapmayı ve yasama faaliyetlerine güç kazandırmayı amaçladığını söyledi.

Ak Parti Ankara Milletvekili Murat Alparslan, anayasa değişiklik teklifinin millet iradesini tahkim etmeyi, yönetimi aktif, güçlü, fonksiyonel yapmayı ve yasama faaliyetlerine güç kazandırmayı amaçladığını söyledi.

TBMM Anayasa Komisyonunda, AK Parti'nin anayasa değişiklik teklifinin görüşmelerinde ikinci gün mesaisi 11,5 saat sürdü.

AK Parti İstanbul Milletvekili Haydar Ali Yıldız, teklifin toplumun talep ve beklentilerini karşılayacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı'na yapılan "diktatörlük" yakıştırmasıyla çok tehlikeli bir dil kullanıldığını vurgulayan Yıldız, "Bu söylemin toplumda bir karşılığı yok. Toplumda Recep Tayyip Erdoğan denilince, 'Cumhurbaşkanı', 'sessiz yığınların sesi', 'reis', 'milletin adamı' akla geliyor. Sayın Cumhurbaşkanı'nın toplumdaki karşılığı bu." diye konuştu.

Teklifin, 1982 Anayasası'ndaki vesayetçi anlayışı sona erdireceğini belirten Yıldız, "Teklif, hukukun, demokrasinin üstünlüğünü esas alıyor. Amacımız, milletin huzur ve mutluluğunu bu topraklarda tesis etmektir. Teklif, güçlü millet, güçlü Meclis ve güçlü istikrar sağlayacak." dedi.

Milletvekili Murat Alparslan da AK Parti'nin güçlü olduğu bir dönemde bu değişikliği istemesinin, kişisel beklentiden kaynaklanmayıp sisteme dönük bir talep olduğunu gösterdiğini kaydetti.

"Anayasa görüşmelerinin zamanı doğrudur, gereklidir ve belki de en önemli ve öncelikli bir andır." diyen Alparslan, "Ülkemizde birtakım sıkıntıların, sorunların ortaya çıktığı ve yoğunlaştığı bugünlerde, terör örgütleri marifetiyle onların gündeme çekilme yerine bu gündemin devam ettirilmesi, milletin en tabii beklentisidir." değerlendirmesinde bulundu.

Teklifin özenli hazırlandığını, uzun süreden beri devam eden müzakerelerin ve toplumun beklentileri dikkate alınarak oluşturulduğunu dile getiren Alparslan, "Teklif, millet iradesine tahkim etmeyi; yönetimi aktif, güçlü, fonksiyonel yapmayı; yasama faaliyetlerine güç kazandırmayı amaçlamaktadır." ifadelerini kullandı.

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, ülkenin içinde bulunduğu böyle bir ortamda anayasayı tartışmanın doğru olmadığını savundu.

Çıray, "Bu tartışma, İstanbul fethedildiği dönemde meleklerin cinsiyetinin tartışılmasına benziyor. Bu ortamda anayasa hiç tartışılmamalı. 30 şehit varken bu tartışmayı yapmanızı ayıplıyorum." değerlendirmesini yaptı.

"Memlekete kıymayın efendiler"

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ise teklifin yasalaşması halinde yatırımcıların Türkiye'ye gelmeyeceğini öne sürdü.

İnce, "Erdoğan'ı çok seviyor olabilirsiniz ama Erdoğan da fanidir, yarın öldü, yerine birisi gelecek. Bu yetkileri nasıl verirsiniz? Yapmayın, etmeyin, bu memlekete kıymayın efendiler. Hiç kimseye bu yetki verilmemelidir. Bana da verilmemelidir, size de verilmemelidir." dedi.

"Şimdi neyi yapamıyorsunuz, size engel olan ne?" diye soran İnce, milletin bu düzenlemeye izin vermeyeceğini, 24 saat meydanlara bunu anlatacaklarını söyledi.

Bu düzenleme geçerse, milletvekili ile muhtar azası arasında hiçbir fark olmayacağını iddia eden İnce, "Parlamenter sistem dejenere olmuştur, bu doğru. Partinin başına geç, yüzde 1 oy al, seni kimse değiştiremez; bunu kabul ediyorum. Bu parlamenter sistem laçka oldu diye, sistemin alternatifi Türkiye'yi bir kişiye teslim etmek değildir. 1 Mart tezkeresindeki duruşunuzu göstermenizi istiyorum." ifadelerini kullandı.

AK Parti Adıyaman Milletvekili İbrahim Halil Fırat'ın, İnce'ye yönelik "Siz de genel başkan olmak için bu havaları atmayın." sözleri, komisyonda kısa süreli tartışmaya neden oldu. İnce, "Benim partimde ne olacağım seni ilgilendirmez. Kapıcı da olurum." karşılığını verdi.

Muharrem İnce'nin, "Bir insan bu metni okuyup bunu savunuyorsa okuma kabiliyetiyle ilgili sıkıntısı var demektir." sözüne de Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, "Okuma kabiliyetiyle ilgili kimse kimseyi itham edemez. Biz de okuruz metni, siz de okursunuz." diye tepki gösterdi.

Teklifin tümü üzerindeki görüşmelere bugün devam edilecek.

Kaynak: AA / Politika
4 ilimizde eğitime kar engeli

4 ilimizde eğitime kar engeli

AK Parti'den muhalefetin erken seçim çağrılarına yanıt: Bugün olsa yine yenilgiyi tadacaklar

Erken seçim çağrılarına verdiği yanıt muhalefeti küplere bindirecek

Saadet Partisi kongresinde AK Parti protestosu

Sloganların yükselmesiyle AK Partili 2 isim salonu terk etti

Maaşı 90 bin lirayı buluyor ama kule vinç operatörlüğünde personel açığı çok

Maaşı 90 bin lirayı buluyor ama bu mesleği yapmak isteyen yok

title