Anayasa Değişiklik Teklifi Komisyonda
TBMM Anayasa Komisyonu toplantısında, Meclis TV dışındaki kameralar ile danışmanlar salonun dışına çıkarıldı.
TBMM Anayasa Komisyonu toplantısında, Meclis TV dışındaki kameralar ile danışmanlar salonun dışına çıkarıldı. Yapılan itirazların ardından, toplantıya aynı salonda devam edilmesine karar verildi.
Ak Parti'nin anayasa değişiklik teklifinin görüşmeleri, TBMM Anayasa Komisyonunda sürüyor.
Görüşmelerin başında söz alan Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, terör olaylarında şehit olanlara Allah'tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diledi.
Şentop, silahlı saldırı sonucu öldürülen Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrev Karlov'un ailesine de başsağlığı diledi.
Komisyon toplantısının, diğer komisyon çalışmalarından önemi bakımından farklı olduğunu belirten Şentop, komisyona milletvekillerinin yoğun ilgi gösterdiğini kaydetti. Salonda 132 kişinin oturacağı yer olduğunu bildiren Şentop, bu büyüklükte başka bir salon bulunmadığını, Plan ve Bütçe Komisyonu toplantı salonun en fazla 105 kişilik olabildiğini aktardı.
Şentop, görsel basının görüntü aldıktan sonra salon dışına çıkmasını istedi.
CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, yapılan düzenlemenin anayasada herhangi bir madde değişikliği olmadığını belirterek, "Biz bunu rejim tartışması olarak görüyoruz. 1923'ten bu yana ilk defa rotanın başka bir yöne evrildiğini görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Bu tartışmada çok sayıda söz söylemek isteyen milletvekilinin olduğunu ifade eden Tezcan, bazı milletvekillerinin yer bulamadığını, toplantının daha büyük bir salonda yapılmasını, grup başkanvekillerinin bir araya gelerek bu konuyu görüşmesini istedi.
Tezcan, görsel basının, en azından düzenlemenin tümü üzerinde partilerin birer temsilcisinin konuşması sırasında içeride durmasını talep etti.
HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Türkiye'nin rotasını yüzde yüz değiştirecek bir paketin ele alınacağını dile getirerek, HDP ve toplumun bu çalışmalardan ayrı tutulduğunu öne sürdü.
Anayasa yapım koşullarının bulunup bulunmadığının tartışılması gerektiğini savunan Beştaş, görsel basının sürekli salonda durmasını istedi.
Beştaş, teklifin görüşmeleri sırasında Genel Kurul ve diğer komisyon çalışmalarına ara verilmesi gerektiğini belirterek, anayasa değişikliklerinin eşit temsil ile oluşturulan komisyonlarda ele alınması gerektiğini öne sürdü. Beştaş, "Başbakan da kendisini lağveden bu teklifle ilgili burada bulunmalıydı." diye konuştu.
Komisyon Başkanı Şentop, en uygun salonda toplantının yapıldığını yineledi. Yazılı basının toplantıyı zaten takip ettiğini ifade eden Şentop, Meclis TV'nin toplantının tamamını kayda alabileceğini ve isteyenlere bu görüntüleri verebileceğini dile getirdi.
Bu sırada CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "Pesriscope yasak var mı?" diye sordu.
-"Gerekirse yeni salon yapacaksınız"
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de çok önemli bir teklifin görüşüleceğini söyleyerek, sadece CHP'den 68 milletvekilinin yer bulamadığı için ayakta ya da kapının önünde olduğunu ifade etti.
Özel, Mecliste komisyon salonu olmayan daha büyük salonların bulunduğunu, grup başkanvekillerinin bir araya gelerek buna çözüm bulabileceğini belirtti.
Komisyon Başkanı Şentop, grup toplantısı ve konferans salonlarının, komisyon çalışması yapmaya uygun olmadığını kaydederek, "Herkesin görüşlerini açıklayacağı kadar vaktimiz var, bir acelemiz yok. Geç saatlere kadar sürebilir, vakit açısından bir sınırlamamız yok." sözlerine yer verdi.
Ayakta duran CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Şentop'a yönelik, "Ben milletvekiliyim ve sizi göremiyorum. Burada anayasa değiştiriyorsunuz, gerekirse yeni salon yapacaksınız." diye seslendi.
CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, salonda oksijenin düştüğünü, sağlıklı çalışma ortamının olmadığını savundu.
Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, söz alan muhalefet milletvekillerine yönelik, "Böyle bir anlayışla, bu toplantıyı nerede yaparsanız yapalım, demokratik usulle tartışma mümkün değil. Görsel basın çıkınca milletvekillerine yeterince konuşma imkanı çıkacak ve sorun olmayacak." diye konuştu.
Elitaş, danışmanların dışarı çıkmasının salonu rahatlatacağını söyledi.
CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, "Bizi burada üst üste koyarak da görüşme yapsanız, bu teklife karşı gerekirse yıllarca mücadele vereceğiz." ifadesini kullandı.
HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, bütün toplumu ilgilendiren teklifin görüşmelerine ilişkin öncelikle fiziki koşulların sağlanması gerektiğini, görüşmelerin Genel Kurul salonunda yapılabileceğini dile getirdi. .
Tartışmaların ardından, danışmanlar ile Meclis TV dışındaki kameralar salon dışına çıktı.
Aynı salonda devam eden toplantıda, usulle ilgili tartışmalar yapılıyor.