Haberler

Anayasa Değişikliği Teklifi Komisyonda

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, "Tankların sahip olduğu gücü milletin parmaklarından esirgersek, üzerimize tank sürmüş oluruz.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, "Tankların sahip olduğu gücü milletin parmaklarından esirgersek, üzerimize tank sürmüş oluruz." dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu'nda, anayasa değişikliği teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler sürüyor.

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, komisyonun tartışma konusunun anayasa olmadığını öne sürdü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın isteyip de yapamadığı hiçbir şeyin bulunmadığını belirten Pekşen, "Sizde sağlanmış olan başarının ardında koalisyon döneminin çok radikal kararları vardır. O üç lider çok radikal kararlar aldılar. Siyasi partilerini tarihe gömme adına tarihin en büyük reformlarını yaptılar. Bunu lütfen teslim edin. Bu reformlar size piyango oldu." diye konuştu.

FETÖ'nün, Balyoz ve Ergenekon davaları ile AK Parti hükümetini tuzağa düşürdüğü dönemde CHP olarak uyarılarda bulunduklarını aktaran Pekşen, şunları söyledi:

"Yaşanmış olaylardan geçmişe bakıp ders çıkarmak gerekir. Ankara Emniyet Müdürlüğünün 1999 yılındaki FETÖ raporu doğrultusunda o zamanın hükümeti bir çalışma başlatıyor. Kitap atılma hikayesi de doğru bilgi olarak tarihe geçsin; herkes onun banka krizi ile ilgili çıktığını zanneder ama öyle değil. Tam da bu FETÖ ile ilgili bir takım yasa çalışmalarının o dönemde yapılmasından kaynaklanmıştır."

Pekşen, 7 Haziran'da tarihin AK Parti hükümetinin önüne büyük bir avantajı getirdiğini belirterek, "CHP'nin 38 gün boyunca size sunduğu teklife 'evet' diyebilseydiniz, Türkiye bugün bu ağır bedelleri ödemekten kurtulabilirdi. O gün çeşitli gerekçelere yaslandınız, bunu yapmadınız." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin her gün kutuplaştırıldığını, ayrıştırıldığını savunan Pekşen, "Siz uzlaşma yolunu bulamıyorsunuz, uzlaşmayı reddediyorsunuz. Uzlaşmanın olmadığı yerde burası sizin için de geri dönülemez sorunların yumağı haline gelecektir. Türkiye tarihinin en zor günlerinden geçiyor. Ekonomi bulunur, para bulunur, sanayi yeniden kurulur ama en zoru uzlaşma. Hepimiz barış içerisinde kardeşçe yaşamayı başarmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya ise Anayasa Komisyonu'nun şu anda kurucu iktidar yetkisini kullandığını vurgulayarak, "Onun için Anayasa Komisyonunun şu andaki şanslı üyeleri sadece komisyonun üyeleri değil, kurucu komisyon üyeleridir. Kurucu iktidar yetkisi kullanılırken, kurulu iktidara dönüşecek olan projenin, kurucu iktidar mantığı ile değerlendirilmesi asıldır." dedi.

Parlamentonun sahip olduğu asli yetkisini küçültme hakkına sahip olmadığını belirten İyimaya, "Yasama organını kullandığı zaman anayasayı kısmen değiştirme imkanı vardır. Buna biz tali kurucu iktidar yetkisi diyoruz. Tamamını da değiştirme imkanı vardır. Kimi siyasetçilerde ve anayasacılarda bir zihniyet arızası vardır. 'Savaş olmadan, yıkılmış devlet kurulma aşamasına gelmeden anayasa yapılamaz veya var olan anayasa yürürlükten kaldırılarak yapılamaz' derler. Tankların sahip olduğu gücü milletin parmaklarından esirgersek üzerimize tank sürmüş oluruz." diye konuştu.

İyimaya, konuşmasına şöyle devam etti:

"Ben şu andaki yapımızın hükümet sistemi noktasında sorunlu olduğunu düşünüyorum. 3'te 1 başkanlık, 3'te 1 parlamenter sistem mekanizmaları, 3'te 1 kısmen halen ruhunu koruyan vesayet sistemi. Buradan şu soruya cevap vermeliyiz; eğer hükümet sistemi sorunluysa peki ne yapılabilir? Parlamenter sistem rasyonelleştirilemez mi? Rasyonelleştirilir. Nedir o? Bir defa klasik rasyonelleştirmeyi Türkiye uygulamıştır. Fransa da 1948'de uyguladı. Klasik rasyonelleştirmeden verim alamadı ve yarı başkanlık sistemine evrildi."

"Milletvekilinin oyunun rengini bilebilmeliyim"

İyimaya, hükümet sistemi reformunun şart olduğuna işaret ederek, "Çünkü, sistem arızalı. Ne olabilir? Başkanlık sistemi, yarı başkanlık olabilir. Adalet ve Kalkınma Partisi olarak üzerinde çalıştık ve bu çalışmayı gerçekleştirdik. Başkanlık sistemi sanıldığı gibi 50 yıl falan değil, İttihat Terakki'de dahi tartışılmış." diye konuştu.

Anayasaların gizli oyla değiştirilmesi prensibinin dünyanın hiçbir anayasasında olmadığını anlatan İyimaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Anayasa en temel norm. Kurucu iktidar yetkisini millet adına kullanan milletvekilinin oyunun rengini, oy vermemesini bilebilmeliyim. Bence bu parlamento tarafından kaldırılabilir. Bir sürpriz yapabilir. Yine bu parlamento, temsilde adalet, yönetimde istikrar prensibini anayasadan çıkarabilir. Cumhurbaşkanlığı sisteminde yönetimde istikrar diye bir sorun yok."

Kaynak: AA / Politika
Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

Bebek katili çetenin lideri sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

'Kayyum atanacak belediye sayısı 16'yı bulacak' iddiası

"16 belediyeye daha kayyum" iddiası! Bir şehre özellikle dikkat çekildi

Tunceli ve Ovacık belediyelerine atanan kayyumlar göreve başladı

Verdikleri ilk talimat bakın ne oldu

Maserati'ye mi biniyor? İşte Yavuz Ağıralioğlu'nun özel plakalı makam aracı

Maserati'ye mi biniyor? İşte Ağıralioğlu'nun özel plakalı makam aracı

title