Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde patlama

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde korkutan patlama

Naci Görür Malatya'daki son depremi işaret ederek uyardı: Endişe verici

Son depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde 4,6 büyüklüğünde deprem

Malatya'da şiddetli deprem! Sarsıntı çevre şehirlerden de hissedildi

AK Partili Şentop: Tuğçe Kazaz Belki İleride Aday Olur

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop, muhalefete yönelik çıkışlarıyla dikkat çeken Tuğçe Kazaz'la ilgili "Beni de ziyarete geldi. İleride aday olabilir" dedi.

AK Parti 7 Haziran seçimleri için birlikte yola çıkacağı adayları belirledi ama seçilen ve seçilemeyen isimlerle ilgili tartışmalar sürüyor. Tartışmaların merkezindeki isimlerden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Mustafa Şentop Habertürk'ten Kübra Par'a konuştu.

Son dönemde muhalefete yönelik eleştirileriyle dikkat çeken eski manken Tuğçe Kazaz'ın AK Parti parti adaylığıyla ilgili de konuşan Şentop, "Tuğçe Hanım bana da geldi, ama sadece ziyaret etti. Adaylık istediğini söylemedi. Resmi olarak adaylık başvurusu yoktu zaten. Belki ileride aday olur..." dedi.

İşte o röportaj:

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Mustafa Şentop ile buluştum, aday belirleme sürecinde yaşananların perde arkasını ve tartışma yaratan isimleri sordum...

"Aday listeleri hazırlanırken Erdoğan'ın geniş manada müdahalesi oldu" diye bir açıklama yapmıştınız. Nasıl bir müdahaleydi?'

Açıklamam tam olarak böyle değildi. Sayın Cumhurbaşkanı'nın aday belirleme konusunda ya da başka konularda müdahalesine gerek yok, süreçler zaten onun arzu ettiği sonuçları üretecek şekilde kurulmuş ve işliyor. Parti tüzüğündeki kurallar Tayyip Erdoğan'ın siyasi tecrübesinin neticesi. Ayrıca buradaki bütün arkadaşlar uzun yıllar Cumhurbaşkanı'mızla siyaset yapmış isimler. Aynı amaçları ve hassasiyetleri benimsedikleri için listeyi ona göstermek ve üzerine konuşmak gibi bir ihtiyaç da yok.

İsimler belirlenirken kendisiyle doğrudan fikir alışverişinde bulundunuz mu?

Böyle şeyler olabilir. Sonuçta bu partide yıllarca genel başkanlık yapmış bir isim. Bazı yakınları ya da 30-40 yıldır siyaset yaptığı insanlar kendisinden referans olmasını isteyebilir, ama konu dışarıdan görüldüğü gibi değil. Kimse kendi istediği kişilerle ilgili ısrarcı davranmıyor. 30 Mart öncesinde de önerdiği insanlar oldu, ama hiçbir zaman dikte etmedi. Yakından tanıyıp, önerdiği kimi isimlerden, aday belirleme süreçlerinde öne çıkamadıkları için vazgeçtiği oldu.

Mülakatlarda aday adaylarına neler sordunuz?

En çok "Niçin milletvekili olmak istiyorsunuz?" ve "Milletvekili olsanız neler yaparsınız?" sorularını sorduk.

Esprili anlar yaşandı mı?

Paralel yapıyla bağlantılı adaylar kendilerini belli ediyordu. Hoşumuza gideceğini düşündükleri temel şeyler üzerinden konuşmaya çalışıyorlardı. 2023 hedefleri, yeni Anayasa, başkanlık sistemi, Yeni Türkiye... Ezberlemiş gibi konuşuyorlardı! Zaten kişiyi ilk gördüğünüzde ciddiyetini anlıyorsunuz. Çoğu kişi referans olarak Sayın Cumhurbaşkanı'mızın ve Başbakanı'mızın adını vermiş. İletişim bilgilerine bakıyoruz, Cumhurbaşkanlığı santral numarasını yazmış! "Nereden tanışıyorsunuz?" diye soruyoruz, "Bir açılışta yanına gidip selam vermiştim" diyor!

Listeler hazırlanmadan önce Erdoğan-Davutoğlu çekişmesi yaşanacağı söyleniyordu. Sonuçta kimin istekleri ağır bastı?

Bu tür değerlendirmeleri doğru bulmuyorum, işleyiş böyle değil. Kişilerin şahıslara yakınlığını değil süreçler içinde öne çıkmasını dikkate aldık. Bu şekilde yapmazsak bir seçimde başarıyı yakalayabiliriz belki ama bir sonraki seçimde faturası ağır olur. Milletin teveccühünü kazanan adayları seçmek zorundayız. Meclis'te ve yürütmede görev alacak nitelikte olan kişileri de tercih etmeye çalıştık ve il dengelerine dikkat ettik.

'KADIN ADAYLARIN 42'Sİ BAŞÖRTÜLÜ, 58'İ BAŞI AÇIK'

Adayları belirlerken eşinin başörtülü olması, alkol kullanmaması gibi kriterleri dikkate aldınız mı?

Hayır. Sadece kadın adayları belirlerken başörtülü başörtüsüz dengesine dikkat ettik. 100 kadın adayımızdan 42'si başörtülü 58'i başı açık. Türkiye'deki genel tabloya yakın olmasına özen gösterdik.

Üzücü bir intihar vakası yaşandı. Bingöl milletvekili aday adayı Celal Ayrancı, seçilemeyince intihar etti. Olayın detaylarını öğrenebildiniz mi?

Kendisinden yüklü miktarda para alındığı iddia edildi... Özel bir detay ya da geride bıraktığı bir not yok. Gerçek sebebini bilemiyoruz. Celal Ayrancı ile ilgili bu tarz bir şey olduğuna dair bilgi gelmedi ama bazen ufak tefek arzu edilmeyen şeyler yaşanabiliyor. Mesela Tekirdağ'dan aday adayı olan bir arkadaşımı, bir il başkanının danışmanı olduğunu iddia eden kişi aramış ve 'Size adaylığı garanti edecek bir materyal göndereceğim, adresinizi gönderin ve 60 lira para yatırın' demiş. Sonra da web sayfasında aday adaylarımız için yayınladığımız kılavuzun çıktısını alıp göndermiş. Bu tür küçük şeyler olabiliyor.

'OSMAN GÖKÇEK BABASINDAN FAZLA İSTİKBAL VAAT EDİYOR'

Berat Albayrak'ın aday olması 'akraba kuralına aykırı' diye eleştirildi...

Cumhurbaşkanı'mız siyasi bir partinin üyesi değil. Ayrıca Berat Albayrak'ı sadece Cumhurbaşkanı'mızın damadı olarak görmemek gerekir. Kişisel nitelikleri bir yana, kendisi, bu siyasi hareketin en önemli isimlerinden biri olan Sadık Albayrak'ın oğludur. Sadık Albayrak, Recep Tayyip Erdoğan'ın dünürü olmadan önce de bu siyasi mücadelenin içinde rol almış, fikir suçlusu olarak uzun yıllar hapis yatmış, bu yolda çok çile çekmiş, değerli biridir.

Osman Gökçek neden aday olamadı?

Osman Gökçek'in mülakatını benim başında olduğum heyet yaptı. Vasıflı bir çocuk. Babasından da fazla istikbal vaat eden birisi olduğuna kanaat getirdim. Kendisine de söyledim, eğer soyadı Gökçek olmasaydı, mutlaka değerlendireceğimiz adaylardan biri olurdu. Başka belediye başkanlarımızın da çocukları vardı, onlar da seçilemedi.

'TUĞÇE KAZAZ ADAY OLABİLİR'

Ayşe Böhürler neden aday olamadı?

İstanbul'da 1. ve 2. Bölge'den 31 aday gösteriyoruz. Başlangıçta çok gibi görünebilir ama mevcut milletvekillerinden devam edecekleri çıkardığımızda seçilecek yere ancak 6 kişi kalıyor. Giremeyenlerle ilgili özel bir durum yok.

Atatürk'le ilgili "Olmasaydı da olurduk" ilanını veren E. Gökhan Özekin'in adaylığı da tartışma yarattı...

Kendisini tanırım. Alperen Ocakları Başkanlığı yapmış, gayretli bir arkadaşımızdır. O lafı nerede, ne zaman etti bilmiyorum.

Tuğçe Kazaz çok çabaladı ama aday olamadı...

Tuğçe Hanım bana da geldi, ama sadece ziyaret etti. Adaylık istediğini söylemedi. Resmi olarak adaylık başvurusu yoktu zaten. Belki ileride aday olur...

Savcı Sayan'ın aday gösterilmesi?

Savcı Bey benim de şahsen tanıdığım bir arkadaşımız. CHP'deki genel başkan değişikliğinden sonra büyük ölçüde dışlanmıştı. CHP mezhep temelinde bir siyasi yapı kurmaya, söylem üretmeye doğru gidiyor. Sayan'ın bu konuda eleştirileri vardı, bizden aday oldu.

BİLMEYENLER İÇİN MUSTAFA ŞENTOP

-Muhacir bir ailenin çocuğu. Baba tarafı eski Yugoslavya göçmeni. Büyük dedeleri Makedonya sınırları içindeki Gevgeli'de müderrislik yaparmış. Anne tarafı Tekirdağ'ın yerlisi. "Ailem çiftçiydi. Tekirdağ'da arazilerimiz var. Fırsat buldukça gidip toprakta çalışıyorum" diyor.

-Tekirdağ İmam Hatip Lisesi mezunu.

-Matematikte iddialı. 1986'da üniversite sınavında İlk 100'e girmiş. Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünü kazanmış ama hukuk sevdasından dolayı 1 yıl sonra bırakıp İstanbul Hukuk'a gitmiş. Yüksek lisans ve doktorasını Marmara Üniversitesi'nde Kamu Hukuku alanında yapmış. Çeşitli üniversitelerde hocalık yapmış.

-2 kızı, 2 oğlu var. Matematik konusunda babaları gibi iddialılar.

-Eşi Sabriye Hanım avukat ama çalışmıyor.

-Siyasetle küçük yaşlarda tanışmış. Babası Milli Nizam ve Refah Partisi'nin kurucularındanmış. 2011'den beri AK Parti'de siyaset yapıyor.(Kaynak: Habertürk)

Kaynak: Haberler.Com / Politika
title