Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Demokratikleşme Paketi, 20 25 madde civarında olur diye tahmin ediyorum" "Pakete ilişkin tasarı gelirse bütçe görüşmelerinin önüne alabiliriz" "Cumhurbaşkanı Gül, 5 yıl süreyle parti adı...

ESİN IŞIK - AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Demokratikleşme Paketi'nin 20-25 madde civarında olacağını tahmin ettiğini belirterek,  "Pakete ilişkin tasarı gelirse bütçe  görüşmelerinin önüne alabiliriz" dedi.

Elitaş, AA muhabirinin, Kurban Bayramı sonrası Meclis'in gündemine ve demokratikleşme paketine ilişkin sorularını cevaplandırdı. Elitaş, TBMM İçtüzüğü teklifinin geri çekildiği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, Meclis Başkanlığı'nın uzlaşılamayan 21 maddeyle ilgili grup başkanvekillerinden oluşan bir komisyon kurulmasını istediğini söyledi.

İçtüzük Uzlaşma Komisyonu'nun Meclis Başkanı'nın başkanlığında 21 maddeyi görüşeceğini ve değerlendirmelerini partilere rapor edeceğini belirten Elitaş, "Eğer o maddelerde uzlaşabilirsek bayramdan sonra, belki bu sene İçtüzüğü bitirebiliriz" dedi.

Bayramdan sonra TBMM'nin gündeminde tüketicileri ilgilendiren tasarı ile "Tam Gün" tasarısının bulunduğunu ifade eden Elitaş, "Tam Gün" ile tasarının komisyondan geçtiğini ve Genel Kurul  aşamasında olduğunu hatırlattı. Elitaş, "Bu yasayı çıkaracağız. Arkasından tüketici tasarısı var. Elimizde bekleyen, elektronik ticaretle ilgili tasarı var. Bu ara hükümetin  sevkedeceği, komisyondan geçmesi gereken şeyler varsa onlar da dahil olabilir. Mesela Siirt'in  Aydınlar İlçesi'nin Tillo olarak değiştirilmesi ve yine  Nevşehir Üniversitesi'nin Nevşehir Hacıbektaş Üniversitesi olması yönünde kanun teklifi verdiler. O teklifin  komisyonda görüşüldükten sonra herhalde Genel Kurul aşaması da bayramdan sonra olur" diye konuştu.

-"Torba kanun olarak gelmesi gerekir"

Demokratikleşme Paketi'nde kanun değişikliği gerektiren düzenlemelerle ilgili bakanlıkların çalıştığını kaydeden Elitaş, şunları söyledi:

"Bakanlıklar  çalışıyor. Paket,  20-25 madde civarında olur diye tahmin ediyorum.  20-25 maddelik  Pemokratikleşme Paketi tasarısı da gelirse onu da bütçe  görüşmelerinin önüne alabiliriz. Bütçe görüşmelerinin sonrasına da bu paketi alabiliriz. Eğer önce, Aralık ayının başında gelirse bütçe görüşmelerine kadar bu demokratikleşme  paketi içerisindeki  kanun maddelerini görüşme imkanımızı hasıl  olur. Torba kanun olarak gelmesi gerekir.  Çünkü sadece bir kanunu ilgilendiren değil, çeşitli kanunları ilgilendiren düzenlemeler söz konusu olabilir. Şu anda hangi kanunların değişmesi gerektiğini  teknik arkadaşlar, bakanlıklar çalışıyorlar. Birbirine  bağlantılı olduğundan dolayı İçtüzüğe göre bunu temel yasa olarak görüşmemiz gerekir."

-Meclis'e seçim arası

Bu yıl yapılacak seçimler nedeniyle Meclis'in çalışmalarına ara vermesine ilişkin de Elitaş, "Meclis herhalde Şubat ayının 2. haftasına kadar normal çalışır. Ondan  sonra bir ara veririz. Ancak 15 gün ara verebiliyoruz. 15 günlük aralarla tekrar bir bakılır" dedi.

Milletvekillerinin Genel Kurul'daki üslubuna değinen Elitaş, yeni yasama yılı çalışmalarının 2. haftasını tamamladığını, bu dönemde vekillerin genellikle kurulda görüşülenlerle ilgili teknik meseleleri dile getirmeye başladıklarını, başkanvekillerinin de İçtüzüğe uygun olarak TBMM'yi yönetmeye gayret ettiklerini kaydetti.

-"4. Yasama Yılı iyi başladı"

Elitaş, 24. dönemin 1, 2 ve 3. yasama yılında ise bu ilkelerin dışında hareket edildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Ama 4. yasama yılının  başladığı 1 Ekim'den 10 Ekim'e kadar  üslup biraz daha konuyla ilgili olmaya başladı. TBMM'nin bundan önceki görüntüsünden  kamuoyunun rahatsız  olduğu gibi biz de rahatsızdık, ama bu başlangıç iyi bir başlangıç oldu. İnşallah  böyle devam eder. Vatandaşın isteklerini, taleplerini, vatandaşın asilliğine yakışır bir şekilde  savunabilmek en önemlisi. TBMM'deki çizginin dışına çıkan, terbiye sınırlarını aşan konuşmalar bir insan olarak beni aşırı derecede rahatsız ediyor. Grupbaşkanvekili olarak bunlara cevap vermek mecburiyetinde olduğumuzdan  dolayı en büyük sıkıntıyı, edep çizgisini aşanlara verilen cevapta yaşıyoruz. 1 Ekim 2013  tarihinde başlayan 'iyi' diye  tabir edebileceğimiz üslubun daha da iyileşerek devam  etmesini arzu ediyorum."

-Arınç'ın Cumhurbaşkanı Gül'le ilgili sözleri

Elitaş, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün tekrar AK Parti'de siyaset yapmasının gözyaşı ve sevinçle karşılanacağı" ifadesine ilişkin, Cumhurbaşkanı Gül 'ün partinin kurucularından ve parti iktidara geldiğinde ilk başbakanı olduğunu anımsattı. Elitaş, "3 Kasım 2002 seçimlerinden  28 Ağustos 2007 tarihine kadar 5 yıl süreyle parti adına hükümette bulunmuş, başarıyla görev yapmış, herkesin sempatisini kazanmış, gönlünde yer etmiş birisi. Sayın Cumhurbaşkanı'nın muhakkak ki bu konudaki kararı çok önemlidir.  Bizim onun kararına saygı duymamız gerekir" dedi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika
title