Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dizilerdeki şiddet sahnelerine tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdıran sahne!

İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Olay iddia: 7 kişiyi öldürüp intihar eden cani 'Karım beni aldatıyor' demiş

7 kişiyi öldüren cani tek bir cümle sarf edip silahına sarılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na yeni dava

Erdoğan, mahkemedeki o sözleri affetmedi

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş Açıklaması

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş Açıklaması
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Türk Ticaret Kanunu TBMM'den geçip Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra iş aleminden geçen süre içinde bir katkı olmadığını ifade ederek, "Sivil toplum örgütleri, kendilerini çok yakından ilgilendiren"...

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Türk Ticaret Kanunu TBMM'den geçip Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra iş aleminden geçen süre içinde bir katkı olmadığını ifade ederek, "Sivil toplum örgütleri, kendilerini çok yakından ilgilendiren 'iş aleminin anayasası' diyeceğimiz bir kanunla ilgili fikir beyan etmezken, eğitimle ilgili, 4+4+4 sistemiyle ilgili fikir belirtti" dedi.

Elitaş, Afyonkarahisar'da Turizm, Ekonomi, Bilimsel Araştırma ve Tanıtma Merkezi (TEBİAT) tarafından düzenlenen "Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun iş dünyasına getirdiği yenilikler ve tedirginlikler, değiştirilmesi gereken maddeler ile ilgili yasal düzenleme ihtiyacı" konulu toplantıya katıldı.

Elitaş, burada yaptığı konuşmada, Türk Ticaret Kanunu'nun 1950'li yıllarda vatandaşların hayatına girdiğini ve o günden bu yana çeşitli kereler değiştirilme amaçlı yapılan çalışmaların yoğun kapsamlı bir kanun olmasından dolayı zamanında ele alınamadığını söyledi.

Üniversitede okuduğu 1970'li yıllarda Türk Ticaret Kanunu'nun değişmesiyle ilgili hocalarının fikir beyan ettiğini ifade eden Elitaş, şöyle konuştu:

"(Yakın zamanda değişecek) derlerdi. 70'den 2011 yılına gelene kadar Ticaret Kanunu'nda değişiklikler ancak bu dönemde gerçekleşmiş oldu. 2010 yılının aralık ayında Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu ve bunların yansımalarını ifade eden uyum yasalarını çıkarmakla ilgili bir prensip kararı aldık. Tamamı 3 bin maddeydi. Daha önceki görüşmelerimizde Türk Ticaret Kanunu'nda bir ayda 69 maddeyi geçirmiştik. Borçlar Kanunu'nda herhalde 30 maddelik bir kısmını da geçirmiştik. Daha sonra askıya almıştık. Aralık ayının başında yaptığımız toplantı çerçevesinde 'bir prensip kararı 11 Ocak tarihinde başlayacak ve maksimum 20 Ocak tarihinde bitecek' dedik. Tıpkı bütçe kanunundaki görüşmeler gibi bununla ilgili önergeler hazırlayacağız. Ne kadar önerge vereceğimizi belirledik. 11 Ocak'ta Türk Ticaret Kanunu görüşmelerine başladık. 2 bin 700 maddelik Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu ve diğer uyum yasalarıyla ilgili tamamı 2 bin 700 maddelik kanun, 13 Ocak'ta çıktı."

-"İş aleminin anayasası"-

Siyasetin her zaman kavgayla, mizahla, tartışmayla değil çoğu zaman da uzlaşmayla geçtiğini ifade eden Elitaş, bugüne kadar Türkiye'deki önemli meseleleri uzlaşarak getirdiklerini bildirdi.

"Sivil toplum örgütleri kendi konularıyla ilgili meseleleri değil, farklı farklı meseleleri gündeme getirmekle uğraşıyorlar" diyen Elitaş, şöyle devam etti:

"Hiç unutmuyorum. 25 Haziran 2009'da ceza kanununda bir değişiklik yapmıştık. Bir işadamları derneğinin başkanı sabah erkenden 'biz bu kanuna karşıyız' dedi. Ceza kanununda yaptığımız değişikliğe karşı çıktı. Çek senetle ilgili değil. Dolandırıcılıkla ilgili değil. Farklı bir konuyla ilgili yaptığımız değişikliğe bir sivil toplum örgütünün dernek başkanı karşı çıkmıştı. O günlerde iş alemini çok ilgilendiren istihdamla ilgili bir yasa teklifimizi vardı ve altında da imzam vardı. Sivil toplum örgütleri aşırı derecede bizi eleştiriyordu. Sivil toplum örgütü başkanını aradım, 'Sayın başkanım bu konuyla ilgili görüşlerinizi de arzu ederdim ancak ceza kanunuyla ilgili görüşlerinizi açıklayınca sizin neyi temsil ettiğiniz konusunda tereddüte düştüm' dedim."

Türk Ticaret Kanunu'nun TBMM'den geçip Şubat'ta Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra iş aleminden geçen süre içinde bir katkı ve ses olmadığını belirten Elitaş, "Sivil toplum örgütlerinin kendilerini çok yakından ilgilendiren 'iş aleminin anayasası' diyeceğimiz bir kanunla ilgili fikirleri olmazken, eğitimle ilgili, 4+4+4 sistemiyle ilgili fikir belirtti" diye konuştu.

Elitaş, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun 1 Temmuz'da yürürlüğe gireceğini hatırlatarak, bu toplantının yasanın daha da olgunlaşmasına, Türk ticaret hayatının oluşmasına katkı sağlayacağını ümit ettiğini sözlerine ekledi.

Toplantıya, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, TEBİAT Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yörük, eski Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Prof. Dr. Doğan Cansızlar ve davetliler katıldı.

- AFYONKARAHİSAR

Kaynak: AA / Politika
title