Aile ve Sosyal Hizmetler ile Milli Eğitim bakanlıklarının 2025 yılı bütçeleri TBMM Genel Kurulunda

Aile ve Sosyal Hizmetler ile Milli Eğitim bakanlıklarının 2025 yılı bütçeleri TBMM Genel Kurulunda
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Saadet Partisi İzmir Milletvekili Mustafa Bilici, "Mülakatlar şekil değiştirmemeli, tamamen ve tekrar getirilmemek üzere kaldırılmalıdır.

Saadet Partisi İzmir Milletvekili Mustafa Bilici, "Mülakatlar şekil değiştirmemeli, tamamen ve tekrar getirilmemek üzere kaldırılmalıdır. Öğretmen atamaları öznel değerlendirmeye yol açmayacak şekilde yapılmalıdır." dedi.

TBMM Genel Kurulunda Aile ve Sosyal Hizmetler ile Milli Eğitim bakanlıklarının 2025 yılı bütçeleri üzerinde Saadet Partisi milletvekilleri söz aldı.

Saadet Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, doğurganlık hızının düştüğünü ve ailelerin dağıldığını söyledi. Çocuklu kadınların iş yaşam alanında şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini söyleyen Ün, şöyle konuştu:

"Ülkemize özgü bir doğum teşvik politikasını hayata geçirmek için kaybedecek pek vaktiniz yok. 15 yıldır açık olan fırsat penceresi değerlendirilmedi, nüfus verimli değerlendirilmezse 15 yıl sonra bu fırsat penceresi tamamen kapanmış olacak. Doğum izni sonrası işe dönüşü güvence altına alan, çocuk bakım desteklerini artıran, esnek çalışma saatlerini uygulayan, çocuklu ailelere yönelik vergi indirim politikalarını hayata geçirecek uygulamaları biraz daha ihmal ederseniz 15 yıl sonra nüfusumuz dinamizmini kaybettiğinde alınacak en erken tedbirin geri dönüşü için 30-40 yıla ihtiyaç olur."

Ün, akademisyenlerin gelirleri üzerinden Milli Eğitim Bakanlığını eleştirerek, "Aklı özlük haklarında olan, geçim derdine düşmüş bir bilim adamı bilim üretemez. Yeni mezun hakimin maaşı ile onu okutan profesörün maaşı, uzman doktorun maaşı ile onu yetiştiren profesörün maaşı, araştırma görevlisinin düz memurla maaşı arasında neredeyse fark kalmamış." değerlendirmesinde bulundu.

Köy okullarının çeşitli gerekçeler gösterilerek kapatıldığını kaydeden Ün, "Bir köy okulsuz kalıyorsa o köyde nüfusu nasıl devam ettireceksiniz? Hangi motivasyonunla köyde yaşamı sürdürülür kılacaksınız? Sayın Bakanımızın verisiyle 7 yılda 2 bin 427 okul kapanmış. İnanın, okulun kapandığı bu köylerin kendisi de kapanıyor bir süre sonra. Okullar süpermarket mi ki, 'Müşterisi azaldı.' diye kapatıyorsunuz Sayın Bakan?" dedi.

"Engellilerimizi sadece para verilmesi gereken düşkünler olarak görmekten vazgeçin"

Saadet Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun, Türkiye'de üniversiteyi kazanan öğrencilerin barınma ve kırtasiye masraflarını karşılayamadığı için üniversitelere kayıt yaptırmadığını savundu. Gençlerin büyük bir kısmının üniversite diplomasını aldıktan sonra iş bulamadıkları için evde oturduğunu anlatan Özbudun, "Türkiye'de yeni bir kavram doğdu 'ev gençleri' şeklinde. Bunların bir kısmı ise Türkiye'de gelecek görmedikleri için hayallerini sınır ötesine taşıyorlar ve Türkiye'yi terk ediyorlar, dolayısıyla bizim ciddi emeklerle, ciddi masraflarla yetiştirdiğimiz pırıl pırıl gençlerimiz Türkiye'ye katkıda bulunmak yerine bambaşka ülkelere gidip oraya katkılarını sunuyorlar." diye konuştu.

Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, "ailedeki geçimsizlik ve boşanmalar ile suç oranlarının artması, eğitimsizlik, madde bağımlılığı, ahlaki ve manevi değerlere yabancılaşma, yasa dışılık, toplumdaki genel şiddet eğilimi ve huzursuzluğun yoksulluk kaynaklı olduğunu" anlattı.

Kılıç, şunları kaydetti:

"Aile, toplumumuzun temelini oluşturur. Son yıllarda ne yazık ki bu temelin sarsıldığını, zayıfladığını ve çökmeye başladığını görüyoruz. Aile korunup güçlendirilmez ise toplumsal çöküş kaçınılmaz hale gelir. Ancak bu gerçek, hepimiz tarafından biliniyorken aile yapımızın maruz kaldığı saldırılara karşı gerekli önlemlerin yeterli oranda alınmadığını görüyoruz."

Kılıç, ev hanımlarının maddi ve manevi olarak desteklenmesi gerektiğini söyleyerek, "Engellilerimizi sadece para verilmesi gereken düşkünler olarak görmekten vazgeçin. İmkan sağlayalım ki sosyal yaşamda engelli bireylerimiz de aktif bir şekilde var olabilsinler." görüşünü dile getirdi.

"Mülakatlar şekil değiştirmemeli, tamamen kaldırılmalıdır"

Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, Milli Eğitim Bakanlığına ayırılan bütçenin OECD ülkeleriyle karşılaştırıldığında düşük kaldığını aktardı. Faize ayrılan bütçeyi eleştiren Karaman, "Öğretmenlerin mesleki gelişimine ayrılan kaynaklar, teknolojik altyapılar ve dezavantajlı bölgelerdeki okullara yapılan yatırımlar yetersiz kalmaktadır. Eğitim sistemimizi dolayısıyla geleceğimizi mamur etmek, binalarla değil insanlarla mümkün olabilir. Biz insanı ve insan yetiştirmeyi temel alan eğitim politikalarını destekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Karaman, merkezi yönetim bütçesi içinde eğitime ayrılan payının yüzde 15'e çıkarılmasını da talep etti.

Saadet Partisi İzmir Milletvekili Mustafa Bilici, Milli Eğitim Akademisi uygulamasını eleştirdi. Akademi eğitiminde, "gizli mülakat" yapılacağını savunan Bilici, şöyle konuştu:

"Bu gençler mülakatı hak etmemektedir. Mülakatlar şekil değiştirmemeli, tamamen ve tekrar getirilmemek üzere kaldırılmalıdır. Öğretmen atamaları öznel değerlendirmeye yol açmayacak şekilde yapılmalıdır. İtibardan tasarruf etmeyenler, eğitim yuvalarından tasarrufa giderek okullarımızı itibarsızlaştırmaktadır. Bir çok öğretmenimiz ve idarecimiz, görev yaptıkları okulda eğitimciliğin yanında okul boyama sınıfların temizliği hatta tesisatçılığa katılmak zorunda kalmaktadır."

Saadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, ücretli öğretmenlik uygulamasına tepki gösterdi. Asgari ücretin altında ödemlerle öğretmenlerin okulda eğitim verdiğini söyleyen Çalışkan, sağlık ve eğitim alanlarında tasarruf edilmemesi gerektiğini anlattı.

Özel okulda çalışan öğretmenlerin taban ücretinin olmadığını söyleyen Çalışkan, "Özel okulların patronlarından bu kadar mı çok korkuyorsunuz? Ne olur bunu en kısa süre içinde çözelim." ifadelerini kullandı.

Öğretmenliğin en prestijli meslekken "istenmeyen meslek" haline geldiğini anlatan Çalışkan, öğretmenlerin geçim sorunları nedeniyle eğitimde gerileme yaşandığını ileri sürdü.

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Demir ise kapatılan köy okullarının yeniden açılmasını istedi. Sözleşmeli ve kadrolu öğretmen ayrımına son verilmesi gerektiğini anlatan Demir, pedagojik eğitimi olmayan isimlerin okullarda eğitim vermemesi gerektiğini söyledi.

title