Ahıskalıların Topraklarına Dönmesi Önemli Bir Barış Projesidir'
Davutoğlu: 'Ahıskalıların topraklarına dönmesi gerçekten Güney Kafkasya’da 3 ülkenin de işbirliği ama diğer ülkelerin de katkılarıyla önemli bir barış projesidir'
Türkiye-Azerbaycan- Gürcistan Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı kapsamında Azerbaycan’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Çok zor şartlarda topraklarından uzaklaşmak zorunda kalmış Ahıskalıların topraklarına dönmesi gerçekten Güney Kafkasya’da 3 ülkenin de işbirliği ama diğer ülkelerin de katkılarıyla önemli bir barış projesidir” şeklinde konuştu.
3’lü görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında açıklamalar yapan Davutoğlu topraklarından uzaklaşmak zorunda kalan Ahıska Türkleri’nin ülkelerine dönmelerine ilişkin yaptığı açıklamada, “Ahıska Türkleri konusunda ben her 2 dostuma da teşekkürü ifade etmek istiyorum. Bu bir barış projesidir. Çok zor şartlarda topraklarından uzaklaşmak zorunda kalmış Ahıskalıların topraklarına dönmesi gerçekten Güney Kafkasya’da 3 ülkenin de işbirliği ama diğer ülkelerin de katkılarıyla önemli bir barış projesidir. Ben Gürcistan’a teşekkür ediyorum. Onların bu proje etrafında geri dönüşlere imkan sağladıkları için. Azerbaycan’a teşekkür ediyorum, çünkü çok sayıda en çok sayıda belki Ahıskalı Azerbaycan’da yaşıyor. Azerbaycan’da ciddi destek veriyor. Nihayet biz halkların yan yana yaşayan halkların ebedi dostluğuna inanan ülkeleriz. Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan birbirlerinin toprak bütünlüğüne saygı duyan halkların yan yana yaşadığı ülkeler. O bakımdan Ahıska Türkleri’nin dönüşü aslında bütün diğer ülkelere de örnek teşkil edecek büyük bir barış projesidir. Bunun hızlanarak başarılı bir şekilde sürmesi her 3 ülkenin de barış ideallerine ne kadar yakın olduğunu gösteren önemli işaretlerden biri olacaktır” şeklinde konuştu.
Bakü, Tiflis, Kars ulaşım hattı hakkında da açıklamalarda bulunan Davutoğlu, “Bakü, Tiflis, Kars’ın bir ulaşım hattı olarak hayata geçirilmesi modern İpek Yolu’nun Marmaray’ın da açıldığını düşünürsek, İstanbul Boğazı’nın altından Asya’yla Avrupa’yı bağlayan modern İpek Yolu’nun bu 3 ülkenin işbirliğiyle tekrar ihya edilmesi anlamı taşıyor. Bu sene güzel bir geleneği daha başlatıyoruz. Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan hattı arasında liderler düzeyinde zirveler yapılması. Gürcistan’a teşekkür ediyoruz. Gürcistan’da ilk zirve yapılacak. 3 şehirler arasında kardeşlik ilişkilerinin kurulması, 3 ülkenin 3 şehri arasında. Bunlar hep aramızdaki dostluğu, komşuluk ilişkilerimizi pekiştirecek çalışmalardır. Biz geleceğe ümitle bakıyoruz.” Şeklinde konuştu.
Güney Kafkasya havzasının bir barış havzası haline dönüşmesi gerektiğini de belirten Davutoğlu, “Bütün bu bölgedeki donmuş krizlerin karşılıklı saygı etrafında çözülebileceğine inanıyoruz. Kafkasya önümüzdeki dönemde vizyonel bir bakış açısıyla bölgesel işbirliği alanının gelişeceği önemli havzalardan biri olacağına inanıyoruz. Aslında 3’lü mekanizmayla da bunu hayata geçirmekten büyük bir onur duyuyoruz. Bugün ayrıca bazı bölgesel konuları da ikili olarak da ele aldık. Bütün bu konularda gördük ki Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında bölgesel sorunlar konusunda da bir işbirliği var. Yine uluslararası örgütlerde BM’de, UNESCO’da AGİT’te de, Avrupa Konseyi’nde de bundan sonra 3 ülke olarak birlikte istişare etmeyi, birlikte bazı diplomatik girişimlerde bulunma hususunda ortak çalışmalarla karara bağladık. Son olarak bundan sonraki toplantıyı Türkiye’de yapacağımız için tekrar değerli dostlarımı Türkiye’ye bekliyoruz” şeklinde konuştu.
GENCE