Adnan Menderes'in İdam Edilişinin 52. Yılı
Adnan Menderes, 17 Eylül 1961'de idam edilene kadar süren DP iktidarında Türkiye yılda ortalama yüzde 7,8 oranında büyüdü Menderes, idam edilişinin 52. yılında halk tarafından yalnız bırakılmadı. Ölüm yıldönümünde mezarı çok sayıda ziyaretçi çeken Menderes için mezarı başında da anma programı düzenlendi
Eski Başbakanlardan Adnan Menderes, 17 Eylül 1961'de idam edilene kadar süren DP iktidarında Türkiye yılda ortalama yüzde 7,8 oranında büyüdü ve Türkiye'nin GSMH'si Dünya toplamının binde 6.43'ünden, binde 7.52'sine yükseldi.
Adnan Menderes, idam edilişinin 52. yıldönümünde tüm yurtta anıldı. Ali Adnan Ertekin Menderes olan 1899 yılında Aydın Çakırbeyli'de dünyaya geldi. 1950 ile 1960 yılları arasında Başbakanlık görevini üstlenen ve İstiklal Madalyası sahibi olan Menderes, Serbest Cumhuriyet Fırkası, Cumhuriyet Halk Partisi ve Demokrat Parti'de siyaset yaptı. 27 Mayıs darbesi'nin ardından Yassıada'da kurulan mahkemede yargılanan Menderes, 17 Eylül 1961 tarihinde asılarak idam edildi. CHP'den ihraç edilen bir grup arkadaşı ile Demokrat Parti'yi kuran Menderes, 14 Mayıs 1950'de yapılan seçimlerde yüzde 52.7 oranında oy alarak iktidara geldi.
-"Yeter Söz Milletindir"
Menderes, Başbakanlık görevi sırasında paralara mevcut cumhurbaşkanının resminin basılması uygulamasını kaldırdı ve tekrar ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün resimleri basılmaya başlandı. Bunun yanısıra o döneme kadar Türkçe okunan ezanın Arapça okunması serbest bırakıldı. "Yeter söz milletindir" sloganıyla meydanlara inen Menderes, 2 Mayıs 1954 tarihinde yapılan seçimlerde büyük bir zafer kazanarak, DP'yi tekrar iktidara getirdi. Seçimlerde oyların yüzde 57'sini alan DP iktidarında Türkiye ekonomisi ortalama yıllık yüzde 7.8 oranında büyüdü ve Türkiye'nin GSMH'si Dünya toplamının binde 6.43'ünden, binde 7.52'sine yükseldi.
DP iktidarına karşı 27 Mayıs 1960 sabaha karşı saat 4'te darbe yapıldı. Menderes 27 Mayıs 1960 günü Kütahya'da Albay Muhsin Batur tarafından gözaltına alınarak Ankara'ya götürüldü. Menderes ve diğer DP üyeleri Yassıada'da kurulan Yüksek Adalet Divanı tarafından yargılandı. 13 ayrı davadan yargılanan Menderes, "bebek davası" dışındaki bütün davalardan suçlu bulundu ve 17 Eylül 1961'de sağlık muayenesini yapan doktor heyetinden sağlam raporu alındıktan sonra idam edildi.
Halk unutmadı
Menderes, idam edilişinin 52. yılında halk tarafından yalnız bırakılmadı. Ölüm yıldönümünde mezarı çok sayıda ziyaretçi çeken Menderes için mezarı başında da Demokrat Parti tarafından anma programı düzenlendi. Bağış, törende yaptığı konuşmada "Menderes ve arkadaşlarının millete hizmet sevdaları, Tayyip Erdoğan ve arkadaşlarının mevcudiyetiyle temsil edilmektedir. Onların şehadetinin üzerinden 52 yıl geçti. Ancak aradan geçen o yarım asırda bu milletin Adnan Menderes ve arkadaşlarına özlemi, onların mirasına olan bağlılığı değişmedi. Artık Türkiye'de darbenin hiçbir zaman yapanın yanına kar kalmayacağını bütün dünya biliyor. Allah'ın izniyle bütün bu geçmişteki kara lekelerin teker teker hesabının sorulması, tekek teker aydınlığa çıkması Türkiye'nin bir daha bu ayıpları yaşamaması için gerekli adımları atması bizim mesuliyetimizdedir. Çok şükür bugün Türkiye çok farklı bir noktadadır" dedi.
Demokrasi kahramanları
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yayımladığı anma mesajında "Menderes, Türk milletine 'efendilik' taslayan çağdışı bir anlayışı reddetmiştir. O; Anadolu'nun susuz, yolsuz, okulsuz köylerine, mezralarında unutulmuş insanlarımıza, bir zamanlar medeniyet yaratan bir milletin mensubu olduklarını hatırlatmıştır" ifadelerine yer verdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Menderes için yayımladığı mesajında, "Milletimizin gönlünde müstesna bir yer edinmiş olan Adnan Menderes, Türkiye'nin demokratikleşmesine, kalkınmasına ve ilerlemesine eşsiz katkılar sağlamıştır. Türkiye'nin demokrasi tarihine damgasını vuran değerli siyasetçi Adnan Menderes, inanıyorum ki, Cumhuriyetimize, demokrasimize, ülkemize ve milletimize yaptığı hizmetler dolayısıyla asla unutulmayacak, aziz milletimiz nezdinde her zaman bir halk kahramanı olarak anılacaktır. Merhum Adnan Menderes'i vefat yıldönümünde saygı ve rahmetle anıyor, sevenlerine ve ailesine iyi dileklerimi sunuyorum" ifadelerine yer verdi.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Menderes için, "Demokrasi kahramanları Adnan Menderes, Hasan Polatkan, Fatin Rüştü Zorlu'yu idam edilmelerinin 52. yıl dönümünde rahmet ve minnetle anıyorum. Merhum Menderes ve arkadaşları milletimiz tarafından hala rahmetle, minnetle ve hasretle anılmaya devam ediyor. AK Parti iktidarları, Menderes ve arkadaşlarının yaktığı demokrasi meşalesini daha da yükseğe taşımıştır. Merhum Menderes'in 'Yeter söz milletindir' haykırışı, AK Parti iktidarının son 10 yılda attığı adımlar ile hayata geçirilmiştir" mesajını yayımladı. - Ankara